U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

A Sopron Basket francia rivális ellen folytatja az Euroligában

2019.01.08. 23:58 | EuroLiga | Írta: Nagy Norbert

Csütörtökön 18 órától vívja első 2019-es Euroliga mérkőzését a Sopron Basket. Roberto Iniguez együttese a francia Carolo Basket gárdáját látja vendégül. Közvetlen rivális ellen rendkívül fontos meccs jön a magyar csapat számára.

 

 

Kisebb téli szünet után az alapszakasz második körével folytatódik a női kosárlabda Euroliga. December végén hét lejátszott csoportmeccsel a hátuk mögött vonulhattak pihenőre a csapatok. A Sopron Basket 4 győzelemmel és 3 vereséggel a Dinamo Kurszk mögött a B-csoport második helyén töltötte a kisebb szünetet. Ebben a nyolcasban a kurszkiak kiemelkednek, viszont mögöttük rendkívül sűrű a mezőny a 2-6. helyen álló gárdák között. Kis túlzással ebben a bolyban az egymás ellen lejátszott meccsek duplán számítanak, annyira kiélezett a küzdelem. A Carolo Basket 3 győzelemmel és 4 vereséggel zárta az első kört, így ők is abba az ötösbe tartoznak, melynek reális esélye van a továbbjutásra.


Ahogy arra az alapszakasz első felét áttekinteni hivatott statisztikai összefoglalónkban is rávilágítottunk, összességében eddig egy nagyon stabil, jó szezonja van a Sopronnak. Fokozatosan javuló formát láthattunk a magyar bajnoktól a nemzetközi porondon, melynek csúcspontja eddig egyértelműen a Hatay otthonában lejátszott mérkőzés volt. Akkor védekezésben, szervezettségben, tudatosságban azt az arcát mutatta a soproni együttes, mely egyértelműen a kontinens meghatározói közé emeli. Az évet a TTT Riga elleni sikerrel zárták a mieink. Sok szempontból az is emlékezetes meccs lett. Az Euroliga színvonalától messze elmaradó játékvezetői közreműködés miatt egy feszült mederbe terelődött az összecsapás. Arra viszont mindenképpen jó volt az az este, hogy egy kicsit felpaprikázta, összekovácsolta a közönséget. Arról nem beszélve, hogy az igazi profi csapatok sajátja, hogy ilyen találkozókat is meg tudnak nyerni. A Sopron pedig megtette.


A Carolo Basket gárdájával a Sopron az alapszakasz első körében mérkőzött, még október 24-én. Hamisítatlan első fordulós találkozó volt. Ezen alkalmával már láthattunk előremutató megoldásokat, de közben még több hiba is becsúszott a játékba. A francia csapat 80-74-es győzelmet aratott. Hiába nyerte 34-28-ra a lepattanócsatát a magyar bajnok és dobtak 52%-al mezőnyből a mieink, a 19 eladott labda és az ebből kapott 24 pont mindent meghatározott. Sportszerűen el kell ismerni, hogy döntő pillanatokban jobb megoldásokat tudott választani a Carolo Basket. A párososítás pikantériája, hogy a francia gárda legjobbja Queralt Casas volt. A spanyol játékos, aki azóta már a Sopront erősíti, akkor közel 30 perc alatt 18 pontot, 4 lepattanót, 4 gólpasszt jegyzett. A teljesítmény-indexe 23 lett.

 


Hogy mennyit lépett előre a Sopron, azt jól mutatja, hogy a franciaországi vendégjáték óta az eladott labdák átlagát 14-re sikerült csökkenteni. Ráadásul az akkori 80 kapott pont óta 70-nél több pontot senki nem ért el Roberto Iniguez együttese ellen. Az egymás elleni összehasonlító statisztika azt mutatja, hogy a fontos mutatók többségében a magyar együttes jobb. A dobóforma közel hasonló, miközben a lepattanók, a szerzett labdák, a második esélyből elért pontok mind-mind a soproniak fölényéről árulkodnak. A franciák a gólpasszok terén vannak fölényben, de kiemelendő, hogy ők is átlagban 10 feletti gyorsindításos ponttal és közel azonos számú szerzett labdával dolgoznak. Sok tekintetben hasonló stílus jellemzi tehát a két gárdát. A rutin, amit viszont nem lehet megfogni a számokban, egyértelműen a mieink mellett szól.


A Carolo Basket az első Euroliga szezonját teljesíti és láthatóak náluk azok a jelek, amik minden elsőéves csapatnál megmutatkoznak. Sokszor kerülnek bravúr-közelbe, mindent kiadnak magukból a nemzetközi fellépések során. Ennek következménye, hogy a hétvégi bajnokikra nem mindig marad kellő energiájuk. Jelenleg Franciaországban 5 győzelemmel és 6 vereséggel mindössze a 8. helyen állnak. Az egyéni mutatókat figyelve, a legismertebb légiósuk Kaleena Mosqueda-Lewis remekel 14.6 pontos, 5.6 lepattanós átlaggal. A 181 cm magas amerikai játékos évek óta a csapatukat erősíti. Kicsit hasonló a megítélése, mint Yvonne Turner-nek Sopronban. Teljes mértékben már része a klub, a város életének. Mellette a 191 cm magas center Hailey Peters remekel 16 pontos átlaggal. A csapat szíve-lelke a válogatott irányító Amel Bouderra, míg Zofia Hruscakova Győrből a magyar közönség számára is ismert lehet.


Egyetlen szezonban sem egyszerű a hosszabb téli szünet után az új esztendő első Euroliga meccse. Ugyanakkor klasszis játékosokban jobban áll a Sopron, mint aktuális riválisa. Ha sikerül a szezon első felében megismert védekezést, szervezettséget pályára tenni, miközben magas posztokon ezúttal is tudja érvényesíteni a fölényét a magyar csapat, akkor esélyesnek tűnik.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: