Európa-bajnokság 2019

Európa Kupa ellenfélnéző: Spar Citylift Girona

2019.02.05. 23:04 | Európa Kupa | Írta: Nagy Norbert

A héten nem rendeznek mérkőzéseket az Európa Kupában. A rájátszás február 13-án és 14-én folytatódik, immár a harmadik fordulóval. Ebben a körben is szurkolhatunk magyar csapatnak, hiszen az Artego Bydgoszcz kiejtésével az Atomerőmű KSC Szekszárd állva maradt a sorozatban. Hagyományos ellenfélnéző összeállításunkban igyekszünk röviden bemutatni az aktuális riválist, ezúttal a Spar Citylift Gironát.

 


A Spar Citylift Gironát jelenleg Spanyolországban a Salamanca elsőszámú és – az erőviszonyok alapján – reálisan az egyetlen valós kihívójának tekinthetjük. Nem mindig volt ez így, az utóbbi években fogalmaztak meg nagyobb célokat a 2005-ben alapított klubnál. A spanyol kosárlabdát követők számára a Girona története jól ismert. Némi önkormányzati nyomással 2005-ben tervezték újra alapjaitól a városi női kosaras életet a katalán sportvezetők. Gironának volt két nem túl versenyképes női csapata (C.E. Santa Eugènia és C.B. Vedruna), amiket ekkor összevontak. A másodosztályból végül 2009-ben jutottak fel az élvonalba, ahol azonnal ütőképes gárdát raktak össze. Árulkodó, hogy az 5. helynél hátrébb azóta sem végeztek. Ügyesen helyezkedtek a Valencia, majd a Rivas Ecopolis megszűnése alkalmával, így 2015-re a Salamanca közvetlen üldözőivé léptek előre. Ebben az évben a jelenleg Sopronban dolgozó Roberto Iniguez irányította tavasszal a csapatukat és bajnoki címet nyertek. Azóta ezt nem tudták megismételni, de idén valós esélyük mutatkozik akár erre is.


Nézzük a Spar Citylift Girona idei eredményeit. A bajnoki tabellát 17 győzelemmel és mindössze 1 vereséggel vezetik. Ugyanilyen mutatóval áll a Salamanca, de a címvédőt decemberben bajnoki csúcsrangadón verték. Ekkor telt házas közönség előtt extázisban játszva 79-53-as sikert arattak. Nadia Gomes 20, Shay Murphy és Keisha Hampton 18-18 pontot ért el. Az Európa Kupában egy csoportban szerepeltek a CMB Cargo UNI Győrrel. Mindkét alkalommal legyőzték a magyar együttest és veretlenül nyerték a négyesüket. A győriek mellett a hazai rivális Gernika és a portugál Clube União Sportiva sem okozott nehézséget számukra. Joggal lehettek büszkék a hat sikerre és a +119-es pontkülönbségükre. Ott voltak a nyolc kiemelt között, így a Szekszárdhoz hasonlóan a második fordulóban mutatkoztak be. Kisebb meglepetésre az MBA Moszkva otthonában egylabdás végjátékban kikaptak, de utána hazai pályán a 24-7-es harmadik negyeddel leszakították az oroszokat és összességében magabiztosan jutottak tovább.

 


A Gironát nem is olyan régen, december 12-én láthattuk Győrben. Azóta voltak változások a keretükben. Éppen Ceglédről szerződtették Leia Dongue-t, de a játékengedélyét a nemzetközi porondra nem kérték ki. A szolgálataira csak a spanyol bajnoki és kupameccseken számítanak. Januárban pedig haza kellett utaznia az Egyesült Államokba Shay Murphy-nek, aki így az MBA Moszkva elleni párharcot kihagyta. Teljesítve civil kötelezettségeit Portlandben, visszatért a klubhoz és a csapat rendelkezésére tud állni. A csapatstatisztikákat nézve a bajnokságban a Salamancával párban kiemelkednek. Az itteni számaikból messzemenő következtetést nem lehet levonni, hiszen a mezőny második felével szemben óriási a tudáskülönbség. Ez pedig jelentősen torzít. Az Európa Kupában a mérkőzéseiken átlagban 75.1 pontot érnek el, 38.9 lepattanót szereznek és 17.6 gólpasszt osztanak ki. Emellett meccsenként 8 szerzett és 14 leadott labdával dolgoznak. Átlagban 8 pontot jegyeznek gyorsindításokból és 11-et második esélyből.


Az egyéni statisztikákat nézve a légiósaik közül a 187 cm magas amerikai erőcsatár Keisha Hampton és a 180 cm magas montenegrói papírokkal versenyző klasszisuk Shay Murphy dominál. Hampton a bajnokságban 15 pont, 6 lepattanó, az Európa Kupában pedig 14.8 pont, 5.5 lepattanó átlaggal rendelkezik. Murphy-nek a bajnokságban 15.7 pont, 3.7 lepattanó, az EK-ban pedig 13.7 pont, 6.1 lepattanó az átlaga. Érdemes még kiemeli a brazil válogatott rutinos bedobóját, a 185 cm magas Nadia Gomes-t. Neki egy kicsit hullámzóbb szezonja van a bajnokságban 11.9 pont, 6.7 lepattanó, az Európa Kupában 14.9 pont, 8.1 lepattanó átlaggal. Julia Reisingerova pedig a 2010-es évek első felében centerposzton a korosztályos Eb-k sztárja volt. A cseheket több értékes éremhez segítette. A profi karrierjét most kezdi felépíteni. Általában minőségi 10-15 percet bíznak rá. A Girona nagy fegyvere a rutinos spanyol mag. A legendás irányító Laia Palau a tapasztalatával már a szakmai stáb munkáját is segíti, de még a pályán is sokat tud hozzátenni. Az Európa Kupában például stabil 20 perces játékosként 6.1 gólpassz átlagot tudhat magáénak. Nuria Martinez akár a nagypályás, akár a 3x3-as válogatottból mindenki számára ismert lehet. Ő Palau mellett a szellemi vezére ennek a közösségnek, az Európa Kupában például még mindig impozáns 8.5 pont, 3.3 lepattanó és 4.0 gólpassz az átlaga. A hazaiak közül Helena Oma és Roso Buch kap még sok lehetőséget, akik szintén jól csengő nevek a spanyol közegben. Összességében az Európa Kupában ez a nyolcas rotáció határozza meg a játékukat.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: