U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Ismét spanyol edzők uralják az Euroliga Final Four-t

2019.03.12. 18:02 | EuroLiga

Továbbra is a spanyol szakemberek határozzák meg a női kosárlabda Euroliga élvonalát. A 2018-as esztendőhöz hasonlóan idén is a sorozat négyes döntőjében három csapat szakmai munkáját spanyol vezetőedző irányítja.

 

Fotók: FIBA.Basketball

Fotók: FIBA.Basketball

 

Nem lehet elég elismerően írni Roberto Iniguez soproni munkájáról, hiszen minden tekintetben óriási szintlépést hozott a klubnál. Mellette a címvédő UMMC Jekatyerinburgot Miguel Mendez, míg a Dinamo Kurszkot Lucas Mondelo irányítja. Érdekesség, hogy az Euroliga F4 negyedik csapata az USK Praha, melynek kispadján pedig a sorozat egyik legeredményesebb vezetőedzője Natalia Hejkova ül. A szlovák edzőnő pályafutása során 13. alkalommal jutott aktuális csapatával az Euroliga négyes döntőjébe.

 

Visszatérve a spanyol szakemberek dominanciájára, a 2009-es salamanca-i Final Four óta mindössze egyetlen év volt (ez a 2015-ös prágai seregszemle), amikor nem adtak vezetőedzőt a négyes döntőbe. 2009-ben a Salamanca kispdján Jose Ignacio Hernandez döntőzött. A tapasztalt szakvezető 2010-ben már a Wisla Krakow-t vitte a legjobb négy közé. 2011-ben Lucas Mondelo a Salamancával hódította el a trófeát.

 

 

Különleges év volt 2012. Ekkor Roberto Iniguez a Valenciát vezette a csúcsra. Érdekesség, hogy a döntőben a Rivas Ecopolis-t verték. Annak a gárdának a vezetőedzője pedig Miguel Mendez volt. A két edző tavaly Sopronban ismét a fináléban találkozott. 2013-ban és 2014-ben Roberto Iniguez a Fenerbahce kispdján döntőzött.

 

A 2015-ös év tehát kimaradt a spanyol vezetőedzőknek. Ezt követően viszont 2016-ban Roberto Iniguez ismét fináléba vezette aktuális csapatát. Ekkor az Orenburggal jutott el eddig a bravúrig. 2017-ben pedig Lucas Mondelo a Dinamo Kurszkkal megnyerte a sorozatot. A tavalyi soproni F4 történéseire mindenki emlékezhet. Itt már az idén megismétlődő Iniguez, Mendez, Mondelo trió rivalizálását követhettük.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: