U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Egy éve vívta ki a Fener ellen az Euroliga Final Four-t a Sopron

2019.03.14. 04:40 | EuroLiga

2018. március 14. - emlékezetes nap a női kosárlabda híveinek. Ekkor vívta ki a Sopron Basket az Euroliga negyeddöntőjében a Fenerbahce ellen a sorsdöntő harmadik találkozón a 2018-as Final Four szereplés jogát. Azóta azt is tudjuk, hogy az a négyes döntő hazai rendezést, felejthetetlen körülmények között győztesen megvívott elődöntőt és végül egy rendkívül értékes ezüstérmet hozott. Érdemes egy kicsit felidézni az egy évvel ezelőtti negyeddöntőt.

 

Tóth Zsombor galériái:


2018.03.14. Sopron Basket - Fenerbahce - A MÉRKŐZÉS

 

2018.03.14. Sopron Basket - Fenerbahce, #sopronszurkol

 

Videós összefoglaló a mérkőzésről

 

 

A mérkőzés teljes felvétele

 

 

 

Részletes beszámolónk

 

A Sopron Basket zseniális teljesítménnyel, a játék minden elemében a Fenerbahce fölé kerekedett az Euroliga negyeddöntő párharcának sorsdöntő harmadik meccsén. A soproniak végül 67-46-os győzelmet arattak és ezzel kivívták az Euroliga Final Four szereplés jogát. Gratulálunk!

 

Fotó: Tóth Zsombor/FIBA

Fotó: Tóth Zsombor/FIBA


Szomorú hírrel indult a nap, hiszen családi tragédia érte Alaina Coates-t. A fiatal center így természetesen nem tudott a csapat rendelkezésére állni. A közönség is érezte, hogy minden eddiginél nagyobb szükség lesz a segítségére. Már a bemelegítés alatt csodálatos hangulat uralkodott a Novomatic Arénában.


Aleksandra Crvendakic két találatával az első percben magához ragadta a kezdeményezést a Sopron Basket. Kiegyenlített és rendkívül feszült, kemény küzdelem jellemezte az első negyedet. Váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Az eredmény hullámzását jól mutatja, hogy 6-4-re fordítottak a török, majd 9-6-nál a Sopron Basket járt előrébb. A negyed hajrájához közeledve a vendégek kaptak el egy jobb periódust, amikor Dabovic triplája célt ért, 18-13 állt az eredményjelzőn. Ki gondolta volna, hogy ez lesz a Fener legnagyobb előnye az egész este folyamán. Yvonne Turner lépett elő vezérré, aki az első 10 percben egymaga 10 pontot szerzett és sikerült 18-17-re felzárkózni. A játékrész végén ugyan behullott egy török tripla, de érezni lehetett, hogy itt valami nagy eredmény van születőben.


Mentálisan egyértelműen jobb volt ezen az estén (is) a Sopron a Fener-nél. Amikor Turner labdaszerzés után végig tudott robogni a pályán, 22-21-nél újra a magyar csapat járt előrébb. A két fél egészen a törökök 28-27-es vezetéséig fej-fej mellett haladt. Ekkor jött Fegyverneky Zsófia tempója, majd Tina Jovanovic 2+1-es helyzete. A ráadás büntető ugyan kimaradt, de 31-28 után a vendégek már nem tudták visszavenni a kezdeményezést. Emberfeletti küzdelem zajlott a pályán, melybe faultok is becsúsztak. A soproni oldalon Milovanovic és Jovanovic, míg a vendégeknél Verameyenka gyűjtött a félidőig három hibát. Büntetőkkel 31-31-nél a törökök egyenlítettek, a félidőt azonban az ekkor már 14 pontnál járó Turner duplája zárta. A statisztikán azt láthattuk, hogy a mezőnyből mindkét csapat 45%-al dobott. A törökök több lepattanót szedtek. Hogy mennyire együtt volt fejben, csapatszellemben, játékban a Sopron, azt legjobban az mutatja, hogy mindössze 3 eladott labdát jegyezhettünk fel az első 20 percben. A Fener-nél már 11 volt ez a szám.

 


A harmadik negyed álomszerűen indult. Danielle Page előbb egy duplát, majd egy triplát értékesített. A Sopron egy perc alatt 38-31-re lépett el. Egy emberként ugrott fel a közönség és zúgott a „Hajrá Sopron!”. Teljesen megfogta ez a kezdés a vendégeket. A folytatásban Milovanovic, majd Turner is betalált távolról. Ezekkel a bravúros találatokkal sikerült stabilizálni az első perc extázisánál megszerzett előnyt. Ezt nem csak a számszerű eredményben kell érteni, hanem lélektanilag is. A különbség 47-37-nél érte el a 10 egységet. A játékvezetők is főszereplővé léptek elő, amikor Fegyverneky ellen rövid időn belül két faultot ítéltek és ezzel a soproni csapatkapitány begyűjtötte a negyedik hibáját. Cserélni kellett, de ezt a szituációt is elbírta a Sopron. A másik kulcspillanata a negyedik negyednek Angela Salvadores kisebb fegyelmezetlensége után jött el, amikor egy összeakaszkodást technikaival büntettek a játékvezetők. Ekkor még 47-41-re felzárkózott a Fener. A legjobbkor jött Turner labdaszerzése, majd Salvadores és Crvendakic büntetőivel 9 pontos különbséget sikerült kialakítani.


Az utolsó 10 percnek 52-43-ról vágtak neki a csapatok. Milovanovic triplája adta meg az alaphangot, ami 55-43-as előnyt jelentett. A játék minden elemében jobb volt a magyar csapat. Hihetetlenül szervezetten védekeztek a mieink. Teljesen leblokkolt a Fenerbahce, egy 11-0-s futással 64-43-nál átlépte a 20 pontot az előny. Ezzel lényegében eldőlt a továbbjutó kiléte. Rengeteg fault tette töredezetté a játékot, de innen már nem lehetett elvenni a sikert. Végül ebben a szakaszban mindössze 3 pontot jegyezhettünk fel a riválisunknál. Az utolsó percek az ünneplésről szóltak. Nem túlzás úgy fogalmazni, hogy szem nem maradt szárazon. Ki gondolta volna, hogy a sportág jelenlegi erőviszonyai mellett ki lehet vívni Magyarországról az Euroliga Final Four részvétel jogát. A Sopron Basket Roberto Iniguez kiemelkedő szakmai irányításával és zseniális játékos-teljesítményekkel ezt megtette. A második és a harmadik meccs képe alapján nem kérdés, hogy a jelenleg jobb CSAPAT, jobb KÖZÖSSÉG jutott tovább ebből a párharcból.


Köszönjük ezt az estét és a csodálatos menetelést!

 

Eredmény

Sopron Basket - Fenerbahce 67-46 (17-21, 16-10, 19-12, 15-3)

Az egyik fél második győzelméig tartó párharc végeredménye 2-1 a Sopron Basket javára.
 

Statisztika


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: