U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

EWBL F4: Oroszországban teheti teljessé a szezonját a TTT Tiga

2019.03.15. 13:48 | Európa

Szombaton és vasárnap a dél-oroszországi Rostov-on-Don (magyar átírással Rosztov-na-Donu) városában kerül sor a 2019-es EWBL Final Four küzdelmeire. Az első elődöntőben magyar idő szerint déltől a TTT Riga és a Zabiny Brno méri össze az erejét.

 

Fotó: EWBL

Fotó: EWBL

 

A harmadik számú európai sorozat első elődöntője a TTT Riga és a Zabiny Brno párharcát hozza. Az esélyes egyértelműen a TTT Riga, mely az idei európai szezon egyik legnagyobb figyelmet kapó csapata. Jól emlékezhetünk rá, hogy az Euroliga selejtezőjéből a főtáblára kerülve kiemelkedő alapszakaszt teljesítettek rengeteg nagy bravúrral. Verték a Fenerbahce-t, egylabdás végjátékot játszottak a Kurszkkal. Ugyan a negyeddöntőben a Jekatyerinburg ellen nem volt esélyük, de ez nem von le semmit a sikereik értékéből. Különösen úgy, hogy a lett nemzeti csapatra épül a keretük és mindössze két légióssal kezdték az évet. Közülük ráadásul Ivey Slaughter megsérült a tél folyamán, így az EL hajrájában nem játszhatott.

 

 

A lett bajnok a hazai porondot uralja, igazán a térségben sincs kihívója. Éppen a múlt héten nyerték meg a lett, litván, észt összevont kupasorozatot veretlenül. Várhatóan a bajnoki címet is hasonló módon húzzák be. Az igazi teszt így tavaszra az EWBL, ahol az Euroliga terhelés ellenére végig igyekeztek legerősebb kerettel szerepelni és veretlenül jutottak a négyes döntőbe. Átlagban 31 ponttal verték riválisaikat. A liga honlapja közölt statisztikai összefoglalt, ami szépen kirajzolja dominanciájukat. A legtöbb pontot dobták, a legkevesebbet kapták. A duplákat a legjobb százalékkal értékesítették. A legtöbb szerzett labdát és a legtöbb gólpasszt érték el. Az egyéni mutatókat nézve pedig Shey Peddy (8.9 pont, 6.8 gólpassz, 4.1 lepattanó, 3.8 szerzett labda) és Kristīne Vītola (15.6 pont, 6.1 lepattanó) kettőse remekel. Rutinban, minőségben és egységben ez a gárda kiemelkedik a mezőnyből.

 

A Zabiny Brno csütörtökön vívta ki a négy közé jutást a cseh bajnokságban, ahol az utóbbi évek visszaesését követően ismét a legjobbak között vannak. A harmadik helyen zárták az alapszakaszt. A Jan Bobrovský nevével fémjelzett klubnál most kezd beérni az utóbbi időszak munkája. A fiatalok egyre többet tudnak hozzátenni, miközben az amerikai Marques Webb és a litván center Justina Matuzonyte személyében két jobb légióst igazolhattak. Webb az EWBL harmadik legjobb lepattanózója. Csapatszinten az ötödik legtöbb pontot szerezték, a harmadik legkevesebbet kapták. A lepattanók és a gólpasszok terén is a negyedikek a csapatrangsorban. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a számok alapján helyük van az F4 mezőnyében. Nagy kérdés azonban, hogy az elmúlt egy hét három meccse mennyit vett ki a csapatukból. Ráadásul a hazai rendezésű CEWL Final Four során is láthattuk, hogy a cseh mag - bár sokat fejlődött -, de az igazi versenyképességhez még egy lépcsőfok hiányzik. Meglepetés lenne, ha a Rigát megszorongatnák. Utána viszont a bronzérem reális cél lehet.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: