U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Kezdődik az EWBL Final Four

2019.03.16. 02:27 | Európa

Szombaton és vasárnap a dél-oroszországi Rostov-on-Don (magyar átírással Rosztov-na-Donu) városában kerül sor a 2019-es EWBL Final Four küzdelmeire. Részletes beharangozó.

 

Fotó: EWBL

Fotó: EWBL

 

A harmadik számú európai sorozat első elődöntője a TTT Riga és a Zabiny Brno párharcát hozza. Az esélyes egyértelműen a TTT Riga, mely az idei európai szezon egyik legnagyobb figyelmet kapó csapata. Jól emlékezhetünk rá, hogy az Euroliga selejtezőjéből a főtáblára kerülve kiemelkedő alapszakaszt teljesítettek rengeteg nagy bravúrral. Verték a Fenerbahce-t, egylabdás végjátékot játszottak a Kurszkkal. Ugyan a negyeddöntőben a Jekatyerinburg ellen nem volt esélyük, de ez nem von le semmit a sikereik értékéből. Különösen úgy, hogy a lett nemzeti csapatra épül a keretük és mindössze két légióssal kezdték az évet. Közülük ráadásul Ivey Slaughter megsérült a tél folyamán, így az EL hajrájában nem játszhatott.

 

A lett bajnok a hazai porondot uralja, igazán a térségben sincs kihívója. Éppen a múlt héten nyerték meg a lett, litván, észt összevont kupasorozatot veretlenül. Várhatóan a bajnoki címet is hasonló módon húzzák be. Az igazi teszt így tavaszra az EWBL, ahol az Euroliga terhelés ellenére végig igyekeztek legerősebb kerettel szerepelni és veretlenül jutottak a négyes döntőbe. Átlagban 31 ponttal verték riválisaikat. A liga honlapja közölt statisztikai összefoglalt, ami szépen kirajzolja dominanciájukat. A legtöbb pontot dobták, a legkevesebbet kapták. A duplákat a legjobb százalékkal értékesítették. A legtöbb szerzett labdát és a legtöbb gólpasszt érték el. Az egyéni mutatókat nézve pedig Shey Peddy (8.9 pont, 6.8 gólpassz, 4.1 lepattanó, 3.8 szerzett labda) és Kristīne Vītola (15.6 pont, 6.1 lepattanó) kettőse remekel. Rutinban, minőségben és egységben ez a gárda kiemelkedik a mezőnyből.

 

A Zabiny Brno csütörtökön vívta ki a négy közé jutást a cseh bajnokságban, ahol az utóbbi évek visszaesését követően ismét a legjobbak között vannak. A harmadik helyen zárták az alapszakaszt. A Jan Bobrovský nevével fémjelzett klubnál most kezd beérni az utóbbi időszak munkája. A fiatalok egyre többet tudnak hozzátenni, miközben az amerikai Marques Webb és a litván center Justina Matuzonyte személyében két jobb légióst igazolhattak. Webb az EWBL harmadik legjobb lepattanózója. Csapatszinten az ötödik legtöbb pontot szerezték, a harmadik legkevesebbet kapták. A lepattanók és a gólpasszok terén is a negyedikek a csapatrangsorban. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a számok alapján helyük van az F4 mezőnyében. Nagy kérdés azonban, hogy az elmúlt egy hét három meccse mennyit vett ki a csapatukból. Ráadásul a hazai rendezésű CEWL Final Four során is láthattuk, hogy a cseh mag - bár sokat fejlődött -, de az igazi versenyképességhez még egy lépcsőfok hiányzik. Meglepetés lenne, ha a Rigát megszorongatnák. Utána viszont a bronzérem reális cél lehet.

 

 

Nézzük a második elődöntőt. A Rostov Don SFEDU és a Tsmoki Minszk két olyan gárda, akiket az őszi-téli időszakban az EWBL egyetlen magyar résztvevője a PINKK Pécsi 424 ellen is láthattunk. A minszki alakulat azt a csoportot végül veretlenül nyerte, míg a Rostov-Don a harmadik pozícióban lépett tovább a rájátszásba. Az orosz második vonal listavezetője 5 győzelmet és mindössze 2 vereséget gyűjtött az alapszakaszban. A negyeddöntőben a Minszk a Pöstyént búcsúztatta, míg a Rostov-Don a svéd Lulea Basket csapatát.

 

A nevek alapján a Tsmoki Minszk egyértelműen esélyes az elődöntőben. A fehéroroszok három amerikai légióst is foglalkoztattak az évad folyamán Danielle McCray, Shannon MCCallum és Rachel Theriot személyében. McCray a legnagyobb név és 16.2 pontos átlagával a csapat egyik legeredményesebbje. Mellettük ki kell emelni a fehérorosz válogatott centerét Viktoryia Hasper-t, aki az egész sorozat legjobb lepattanózója közel 10-es meccsenkénti átlaggal. Hasper emellett a pontszerzésben is jeleskedik, 16.5-ös átlagot teljesített. Segítségével uralják a festéket. Mivel az amerikai játékosok meghozzák a kellő sebességet, meg tudják bontani a riválisok védekezését, így ütőképés gárda formálódott. Ezen a szinten egy ilyen felállású kerettel sokáig lehet jutni. A döntőig legalábbis igen jó eséllyel.

 

A Rostov Don SFEDU az orosz második vonalban szerepel, de ott kiemelkednek a mezőnyből. Ha a lehetőségeik engedik, akkor minden bizonnyal a legjobbak között láthatjuk őket. Klasszikus orosz stílust képviselnek. Magas szerkezetű, keményen védekező alakulat, mely kiválóan dob távolról. Ők szedték csapatszinten a legtöbb lepattanót meccsenként. Mögöttük a rangsorban éppen a Minszk található. A TTT Riga után a második legtöbb szerzett labdájuk van. Nem foglalkoztatnak légióst, viszont a korosztályos válogatottig eljutó fiataljaik nagy kedvvel, motiváltan kosárlabdáznak. Hazai közönség előtt várhatóan mindent megtesznek a döntőért. Nagy kérdés, hogy a lényegesen rutinosabb rivális ellen mire mennek.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: