U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Szombaton öt mérkőzés a hazai élvonalban

2019.03.16. 10:58 | Magyar Bajnokság

Szombaton öt mérkőzésre kerül sor a hazai élvonal 20. fordulójában. Az alábbiakban az élő eseménykövetéshez ajánlunk linkeket, illetve olvashatóak korábbi beharangozóink.

 


Élőképes közvetítés ITT látható a mindiGO Sport felületén

 

Élő statisztika IDE KATTINTVA érhető el 

 

Menetrend

 

17:00 CMB CARGO UNI Győr - PEAC-Pécs
18:00 Sopron Basket - Vasas Akadémia
18:00 MTK-Budapest - VBW CEKK Cegléd
18:00 Atomerőmű KSC Szekszárd - Aluinvent DVTK
18:30 PINKK-Pécsi 424 - NKE-FCSM Csata

 

  

BEHARANGOZÓ: ATOMERŐMŰ KSC SZEKSZÁRD - ALUINVENT DVTK

 

A Magyar Kupa nyolcas döntője és a junior bajnokság végjátéka után úgy érkezik el a bajnoki alapszakasz hajrája, hogy az első hely sorsa már eldőlt, ugyanakkor a második és a harmadik pozícióért kiélezett versenyfutás zajlik. Mint ismert a veretlen Sopron Basket már matematikailag is megnyerte az alapszakaszt. Két üldözője az Atomerőmű KSC Szekszárd és az Aluinvent DVTK viszont egyaránt 15 győzelemmel és 4 vereséggel rendelkezik. A szombati meccs sok mindent meghatározhat. Mondani sem kell, hogy a második hely igazi értéke a bajnoki elődöntős pályaelőny. Amennyiben természetesen az ezt a pozíciót megszerző gárda eljut addig.


Utoljára a Magyar Kupa nyolcas döntőjén léptek pályára a csapatok. Ellentétes ágon szerepelt a két együttes, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a helyosztón találkozhattak volna. Erre nem került sor, végül a Szekszárd lett az ezüstérmes és a DVTK a bronzérmes. Mindkét fél elégedett lehet összességében a győri hétvégével. A későbbi aranyérmes Soprontól szenvedtek vereséget a csapatok, de a KSC a NKE-FCSM Csata és a ZTE NKK, míg az Aluinvent DVTK a PEAC-Pécs és a ZTE NKK legyőzésekor megmutatta értékeit. Egyben azt is, hogy reálisan a bajnoki érmes helyekért zajló küzdelemben is az előbb említett kihívókkal szemben tavaszhoz érkezve őrzi lépéselőnyét. A Szekszárd három éven belül a negyedik érmét szerezte itthon. A DVTK-nál pedig azért lehetett különleges a győri eredmény, mert a nyáron felálló új klubmodell és szakmai vezetés első érmét jelentette. Ez mindig speciális egy közösség életében.


Bár más-más erényeket csillogtat a két együttes, de a szezonban eddig mutatott játék és a statisztikák is azt támasztják alá, hogy a Sopron mellett a legerősebb keretekkel ezen két klubnál dolgozhatnak a szakemberek. Egy mutató különlegesen pikánssá teszi a rangadót. A listavezető mögött az Atomerőmű KSC Szekszárd tudhatja magáénak legkevesebb kapott pontot. A 19 bajnoki forduló alatt mindössze 63.7 pontot értek el meccsenként az aktuális riválisai. A DVTK pedig a mérkőzésenként elért 82.8-as pontátlagánál a második legeredményesebb a hazai élvonalban. Önmagában már ezek az adatok is kirajzolják, hogy a KSC-nél inkább a védekezés határozza meg a játékrendszert, míg a DVTK igyekszik maximálisan kihasználni a támadásban igen sokoldalú játékosállományát.


A két csapat december 9-én lejátszott miskolci derbijén a DVTK 83-73-as győzelmet aratott. Emlékezhetünk rá, hogy a szoros első negyed után a 24-10-es második etapban kialakult a meccset meghatározó különbség. Azóta változtak a keretek. A DVTK-nál volt nagyobb mozgás, igaz kényszerűségből. Két sérülés miatt kellett ugyanis módosítani. Történt a téli szünetben egy Sulciute-Putnina csere, illetve az átigazolási időszak vége előtt Szücs Réka érkezett, hogy Katona Szidónia kiesése után egy kicsit tehermentesítse a társakat. Szekszárdi részről Nevena Jovanovic-ot váltotta Ivana Dojkoic. Jovanovic teljesítménye elmaradt a várttól. Az eddig látottak alapján viszont Dojkic jobban illeszkedik a játékrendszerbe. Emiatt óvatosan kell az akkori statisztikát figyelni. Nyilván a DVTK kapaszkodhat abba, hogy meg tudta nyerni a lepattanócsatát. A hagyományosan erős hazai dobóformája nem hagyta cserben, ráadásul a 22 pontos Zele Dorinától extra jött. A KSC idegenben nyolc triplát értékesítve igyekezett a lépést tartani. Ugyanakkor ennek a másik oldala, hogy a duplák terén 48 mezőnykísérletből mindössze 10 lett sikeres.

 

Már érintőlegesen volt róla szó, de érdemes kiemelni: a téli időszakkal mindkét klubnál elégedettek lehetnek. Az elért eredményeknél sokkal több egyik fél számára lehetett reálisan ezen hetekben. A nemzetközi kupaszereplést hosszasan méltattuk mindkét klubnál. A Szekszárdnak a Girona ellen, míg a DVTK-nak a Galatasaray ellen mutatkozott reális esélye a továbbjutás kiharcolására az EK-rájátszás különböző szakaszaiban. Fontos, hogy az európai női kosaras körforgás ezen szintjén stabil versenyképesség mutatkozzon. Bármennyire is a szurkolók fantáziáját inkább a hazai sorozatok mozgatják, szükség van a nemzetközi visszacsatolásra a szakmai munkához. A Magyar Kupa eredményeit már kiemeltük. A bajnokságban pedig a decemberi rangadó óta mindkét gárda alulmaradt a Sopronnal szemben. Ezen felül a DVTK-nak még a ZTE-től van egy veresége az első 2019-es találkozóról január legelejéről.


A két csapat statisztikáinak összehasonlítása az alábbiakban látható. A szerzett pontokat leszámítva nagy különbség nem mutatkozik a felek között. Decemberhez képest ezen a téren – elsősorban Abby Bishop és Erica McCall ponterős játékának köszönhetően – előrébb lépett a KSC. Az akkori 70,4-es átlagról 73,7-re tornázta fel a mutatóját. A DVTK-nál pedig a szerzett labdák terén van szintlépés. A decemberi rangadó előtt még 9,1 volt a meccsenkénti átlaga, most már 10,2. Ez azt mutatja, hogy a védekezés terén előrébb lépett a miskolci alakulat. Összességében tehát mindkét csapat abban fejlődött, ahol az átlagai valamelyest télen még elmaradtak. Bár voltak mozgások a keretekben, de mégis ez a számokon nem látszódik. A kialakult, begyakorolt játékrendszerek stabilak maradtak. Két kiválóan felkészített, minőségi játékosokkal dolgozó együttes extra téttel rendelkező rangadójára számíthatunk szombaton. A hangulat adott lesz, hiszen mindkét szurkolótábor készül erre az estére.

 

A TÖBBI PÁLYÁN

 

A címvédő Sopron Basket a múlt pénteki Euroliga továbbjutása óta először lép pályára, amikor szombaton 18 órától a Vasas Akadémiát fogadja. A soproniak számára az elmúlt hetek sűrű menetrendje után egy szusszanásnyi pihenő is belefért azzal, hogy sikerült 2-0-val lezárni a Bourges elleni párharcot. Alapszakaszgyőztesként az utolsó fordulók már a következő hetekre történő ráhangolódást, felkészülést szolgálhatják. A Vasasnál a keret egy része a junior döntőn mutathatta meg tudását, így bár bajnoki meccs február vége óta nem szerepelt a programban, bőven akadt terhelés. A Vasas jelenleg a nyolcadik helyen áll és a Cegléddel fut nagy versenyt a rájátszásért, aminek a következtében a következő heteknek óriási a tétje számára.


A szombati játéknap 17 órakor indul. A CMB Cargo UNI Győr fogadja a PEAC-Pécset. A pécsiek, akiknek még pótolniuk kell a Sopron elleni bajnokit, 12 győzelemmel és 6 vereséggel állnak a negyedik helyen. A Győr 10 sikerrel és 9 vereséggel a hatodik. A győri keretben a kisebb szünetben történt egy változás. Lexie Brown távozott, aki 15.3 pontos átlagával a gárda legeredményesebbje volt eddig. Nagy kérdés, hogy kiválásával miként alakul a rotáció és a szerkezet. Egyáltalán a csapatra ez milyen hatással lehet. Pécsi oldalon is érkezett a szünetben a játékoskerettel kapcsolatos bejelentés. Wentzel Nóra szerződés-hosszabbítása már a jövő évi építkezés alapja lehet. A PEAC ugyan a győriekhez hasonlóan a Magyar Kupa negyeddöntőjében búcsúzott, de amíg az ereje engedte, egyenrangú partnere volt a DVTK-nak. Ha azt a játékot ugyanazon a parketten meg tudja ismételni szombaton, akkor esélyesként lép pályára.


A szombati játéknapon még két találkozót rendeznek. 18 órától az MTK-Budapest - VBW CEKK Cegléd összecsapásnak ceglédi oldalról óriási a tétje. Ahogy arra már kitértünk: a CEKK a Vasassal fut versenyt a negyeddöntőért. Ezen az úton a fővárosban nem hibázhat. Különösen úgy, hogy a hátralévő két ellenfele a Szekszárd és a DVTK lesz. Ott már sokkal nehezebb feladat győzelmet gyűjteni. A CEKK a szünet előtt a BEAC otthonában az extra első félidőben megmutatta játékerejét. A tavasz nagy kérdése, hogy milyen maximális időtartamra tudja ezt kinyújtani. Az MTK-nál egy óriási tragédia határozta meg a szünetet. Nagyon nehéz így felkészülni a következő feladatokra.


A játéknap 18 óra 30 perctől az NKE-FCSM Csata kozármislenyi vendégjátékával zárul. Itt a házigazda PINKK Pécsi 424-nék már csak matematikai esélye maradt a rájátszásra. Különösen úgy, hogy Szücs Réka távozásával tovább szűkültek a rotációs lehetőségek és a hátralévő találkozóin a PEAC, illetve a Győr vár rá. A Csata juniorjai a múlt hétvégén meggyőző fölénnyel szereztek korosztályos bajnoki címet. A rutinos játékosokkal kiegészített élvonalbeli keret hullámzóbban teljesít. A Magyar Kupa negyeddöntőjében nem jött ki legutóbb a lépés, de ezen a bajnokin egyértelműen favorit. Még nem lefutott a tabella 6. helyének a sorsa sem. A Csatának annak elérése is reális cél lehet.


A forduló vasárnap 17 órától a ZTE NKK és az ELTE-BEAC Újbuda összecsapásával ért véget. A két csapat egy emlékezetes Magyar Kupa negyeddöntőt vívott február utolsó napján. Ezen sokáig, a 32. percig vezetett a BEAC. Különösen Papp Klaudia hiányában ez egy extra teljesítmény volt a fővárosi gárdától. A végjátékban már érvényesítette fölényét a ZTE, de ismét bebizonyosodott, hogy az idei bajnokságban még az élmezőny csapatainak is mindenhol, mindenki ellen maximális koncentrációra van szükségük a sikerhez. Biztos, hogy mindkét fél alaposan kielemezte azóta a találkozót. A BEAC számtalan pozitívumot találhat tavaszra, míg a ZTE hazai pályán várhatóan lényegesen pontosabb, nagyobb koncentrációval igyekszik szerepelni. Összességében tehát meglepő lenne még egy hasonlóan szoros eredmény.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: