Európa-bajnokság 2019

Vasárnap TTT Riga - Tsmoki Minszk EWBL döntő

2019.03.16. 20:18 | Európa

Vasárnap magyar idő szerint 13 órától rendezik az EWBL 2019-es fináléját, mely során a TTT Riga és a Tsmoki Minszk küzd meg a trófeáért. A sorozat két legerősebb csapata vívja a döntőt. Először találkozhat komolyabb kihívással a TTT Riga.

 

 

Álomdöntőnek tekinthető párosítás jött össze az EWBL 2019-es kiírása alkalmával. A két veretlen csoportgyőztes találkozik. A minszkiek mérlege nem teljesen makulátlan, hiszen a kuparendszerű negyeddöntő párharc első meccsén 55-55-ös döntetlent játszottak Pöstyénben. Ettől függetlenül az elmondható, hogy egyik fél sem talált legyőzőre az idei kiírás során. Nem csak ez a tény, hanem a statisztikák, a játékoskeretek erőssége, a rutin mind kiemeli ezen két csapatot. Semleges nézőként csak abban bízhatunk, hogy ez a tavalyihoz hasonló emlékezetes finálét hoz magával. Emlékezhetünk rá, hogy egy évvel ezelőtt a Good Angels Kosice Darxia Morris dudaszós triplájával hódította el a trófeát. Hasonló izgalmakkal most is kiegyeznénk.

 

A TTT Rigát ezeken a hasábokon sokszor méltattuk. Egészen elképesztő szezont futnak, különösen úgy, hogy a mai európai női kosárlabdában nagyon ritka módon nemzeti csapatra épülő játékosállománnyal és mindössze két légióssal dolgoznak. Igaz, a légiósaik közül Shey Peddy zseniális évet teljesít. Az EWBL szombati elődöntőjében például 25 ponttal, 4 gólpasszal, 4 lepattanóval vezette győzelemre csapatát. A Riga sikeres évének a csapategységen túl az biztosítja az alapját, hogy most minden a helyén van náluk. Megfelelő a keret szerkezete, minden posztra van két bevethető játékosuk. Ennek megfelelően a rotációjuk jól tervezhető és ha őszinték akarunk lenni, akkor a szerencsével sem állnak hadilábon. Ivey Slaughter egy-hónapos kiválását leszámítva az igazán nagy sérülések, sőt még a komolyabb formaingadozás, hullámvölgyek is elkerülték őket.

 

 

A Tsmoki Minszknél az idei évben érezhetően többet áldoztak a női csapat megerősítésére. A válogatott centerük Viktoryia Hasper mellé hoztak jobb légiósokat, akik ponterős teljesítménnyel hálálták meg a bizalmat. Rachel Theriot a szombati elődöntőben 22 pontot ért el. A legismertebb név Danielle McCray 16-ot, míg Shannon McCallum 7-et jegyzett ekkor. A Rigához képest valamivel több egyéni megoldás jellemzi a játékukat. Ugyanakkor, ha van a mezőnyben csapat, amelyiknek mutatkozhat némi esélye legalább megszorongatni a lett gárdát, az éppen a Minszk lehet jó légiós-teljesítményekkel. A TTT Riga 90 pont felett átlagol a sorozatban és mindössze kicsivel több, mint 60 pontot kapott átlagban az eddigi meccsein. Ez azt mutatja, hogy a Minszktől extra védekezés mellett valóban arra lesz szükség, hogy egyszerre érkezzen bravúr a ponterős légiósaiktól.

 

A fináléra készülve összességében azt lehet mondani, hogy a TTT Riga nagy favorit. A Brno azonban a szombati elődöntőben 35 percen át megmutatta, hogy zavarba hozhatóak. Kiemelkedő dobóformával tartották a lépést támadásban, miközben a védekezést tekintve kellő keménységgel felvették a versenyt. Egy félidőn át ezeken felül a festéket is uralták. A Rigának viszont a nagyobb rutin, a mélyebb keret, mint olyan sokszor az EWBL-ben, ezúttal is meghozta a gyümölcsét. Elfogyott a riválisuk a végére. Ha kellően türelmesek, akkor még a szombatihoz hasonló hullámzóbb teljesítménnyel is felőrölhetik a Minszket a döntőben.

 

Magyar idő szerint délelőtt 10 órától rendezik a bronzmeccset a Rostov-On-Don városában zajló F4 alkalmával. Ez ideális ráhangolódást jelenthet a fináléra, hiszen a házigazda orosz együttesnek és a cseh Zabiny Brnónak is nagy siker lenne egy nemzetközi érem. Kérdés, hogy melyik fél mit hoz magával szombatról. A csehek közel tudásuk maximumát nyújtották, amikor megszorongatták a TTT Rigát. Ez biztos, hogy fizikálisan és mentálisan is sokat kivett belőlük. A Rostov-Don fiataljai pedig a nagy téttől kifejezetten megilletődött gárda benyomását keltették. Messze elmaradtak az alapszakaszban látott teljesítményüktől.

 

Menetrend - március 17., vasárnap

 

Döntő
13:00 TTT Riga - Tsmoki Minszk - ÉLŐ VIDEÓ, ÉLŐ STATISZTIKA

 

3. helyért
10:00 ®abiny Brno - Rostov Don SFEDU - ÉLŐ VIDEÓ, ÉLŐ STATISZTIKA

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: