U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Spanyol-francia presztízsrangadó a Girona és a Montpellier között

2019.03.19. 21:16 | Európa Kupa

Csütörtökön megkezdődnek az Európa Kupa 2018/2019-es kiírása alkalmával az elődöntő párharcok. A Girona és a Lattes Montpellier között egy klasszikus spanyol-francia rivalizálást láthatunk.

 


A spanyol tabella másodikja és a francia élvonal harmadikja összességében magabiztosan jutott el az Európa Kupa elődöntőjébe. Mindkét gárdának egy-egy rázós párharca volt. Magyar szemmel nagy büszkeségünkre a Gironát éppen a Szekszárd szorongatta meg. A Lattes Montpellier-nek pedig a Reyer Venezia ellen kellett kétszámjegyű olaszországi vereség után fordítania. Összességében mindkét klubról elmondható, hogy végig komolyan vette a sorozatot és egyértelmű célja a trófea elhódítása. Ennek megfelelő erősségű keretekkel rendelkeznek.


A párharcban a Lattes Montpellier a magasabban rangsorolt fél, így ők rendezik a visszavágót. A csütörtöki első meccs házigazdája tehát a Girona, akik váratlanul nagy pofonból fordulnak a meccsre. Vasárnap ugyanis gyenge játékkal spanyol csúcsrangadót buktak. Azért is volt ez meglepetés, mert előtte a Lyon ellen kiválóan teljesítettek. Remek keretük van, ahol Laia Palau és Nuria Martinez rutinja ugyanúgy hozzájárul az eredményességhez, mint a hármastól ötös posztig felvonuló rendkívül ponterős játékosok. Köztük Nadia Colhado, Keisha Hampton vagy éppen a távozó Shay Murphy helyére érkező Gabby Williams. A munkát Julia Reisingerova térdsérülése hátráltatta, aki még a kupadöntő alatt esett ki.

 


A Lattes Montpellier hasonlóan magasabb szerkezetű mély kerettel dolgozik. Náluk Sami Whitcomb kívánkozik az élre. Nagy kérdés, hogy bárki meg tudja-e állítani. Az ausztrál válogatottból ismert WNBA győztes klasszis meghatározó támadásban közel 20 pontos átlagával, de az amerikai védő Taylor Wurtz is hasonlóan domináns a maga 10.4 pont, 4.8 lepattanó és 2.1 gólpasszával. Érkezett még Olesia Malashenko helyére Ana Dabovic, de ez a csapat a francia magnak köszönhetően igen erős. Az évad végén Lyonba távozó válogatott center Helena Ciak 11.2 pont, 7 lepattanó átlaggal kiemelkedik, de Endy Miyem, Diandra Tchatchouang, Alix Duchet vagy éppen Ornella Bankole rendkívüli rutint, variációs lehetőségeket hoz. Nem véletlen, hogy csapatszinten a 79.3 pont, 41.6 lepattanó és 19.3 gólpassz meccsenkénti átlaggal az EK-mezőny egyik legjobb mutatóit hozzák.


Maradva a csapatstatisztikánál itt a beharangozó végén. Szépen megmutatják a számok, hogy nagy különbségek nincsenek a csapatoknál. Mindkét fél 45%-kal dob mezőnyből, valamivel a franciák szedik jobban a lepattanókat (42-39). Nekik van több szerzett labdájuk (10-9), gólpasszuk (19-18) és kevesebb eladott labdájuk (13-14). Egyetlen lényeges különbség, hogy a Lattes Montpellier gyorsindításból 13.8, míg a Girona csak 7.6 pontot jegyez meccsenként. Stílusban talán ebben rejlik az a differencia, ami döntően befolyásolhatja a mérkőzés képét. Ettől függetlenül ugyanis mindkét fél szigorú védekezésre alapoz, illetve arra, hogy rutinos, eredményes játékosaik sokszor kifejezetten magas szerkezetben is képesek extra ponterőre. Látványos és a második meccs végéig nyílt elődöntőben bízhatunk.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: