U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Élő: Sopron Basket - UMMC Jekatyerinburg EL-elődöntő

2019.04.12. 19:42 | EuroLiga

Pénteken 20 órától 2019-es női kosárlabda Euroliga Final4 második elődöntőjében csap össze a Sopron Basket és az UMMC Jekatyerinburg. Az alábbiakban linkeket ajánlunk a találkozó élő eseménykövetéséhez. Emellett olvasható korábbi beharangozónk is.

 

 

M4 SPORT ÉLŐ

 

NEM MAGYARORSZÁGI INTERNET ELÉRÉSSEL A FIBA YOUTUBE CSATORNÁJÁT AJÁNLJUK

 

ÉLŐ STATISZTIKA

 

 

BEHARANGOZÓ


Egy magyar érdekeltségű Euroliga elődöntőt kétféle módon lehet felvezetni. Az egyik a klasszikus statisztikai összehasonlítás, a másik pedig egy érzelmi megközelítés. Ha a számokat nézzük, akkor azok a Jekatyerinburg mellett szólnak. Talán még jobban, mint a tavalyi finálé előtt. A Sopron azonban nagyon sokszor bizonyította, hogy csodák vannak. A profi sportban egy zseniális menetelést megismételni sok esetben még nagyobb tett, mint azt először elérni. A Sopron pedig ezt megtette azzal, hogy 2018 után 2019-ben is kivívta a Final4 részvétel jogát.


Ha a teljes szezont próbáljuk röviden áttekinteni, akkor egy hatalmas utat láthatunk nem kevés fordulattal. Kezdve azzal, hogy ősszel milyen nehezen állt össze a keret és csak szeptember közepére Candice Dupree szerződtetésének bejelentése után alakult ki a most versenyző csapat váza. Folytathatjuk a téli kihívásokkal, a sérülés és betegség hullámmal, amikor Honti Kata segítsége is rendkívül fontosnak bizonyult. Jött az alapszakasz hajrája, ahol az utolsó három találkozóját megnyerte a Sopron. Közte a felejthetetlen kurszki diadallal. Nem szabad amellett sem elmenni, hogy a riválisok eredményei szintén kedvezően alakultak. Így a csoport második helyéről pályaelőnyben várhatták a negyeddöntőt a mieink. Ott pedig a Bourges ellen egy utolsó másodperces és egy magabiztos, profi franciaországi diadal hozta meg a továbbjutást.


Korábban közöltünk statisztikai összefoglalót az alapszakaszról és nagy terjedelemben követtük a rájátszást is. Ha ezek kapcsán a különböző csapatrangsorokat nézzük, akkor a Sopron a legtöbb fontos mutatóban nem található a dobogós helyek valamelyikén. Ugyanakkor mégis a sorozat egyik legjobb csapatának tekinthető. Ennek alapját a szervezettség és a hit adja. Roberto Iniguez maximálisan megbízik játékosaiban és ezt tökéletesen át is tudja adni, ami óriási önbizalmat jelent. Ráadásul egy olyan játékrendszert alkalmaz, ami a stabil alapcsapat tagjaiból kihozza a maximumot. Lehet ugyanis, hogy kiugró számok nincsenek, viszont kiegyensúlyozott és stabil a Sopron. Erre a legjobb példa, hogy idegenben is tudta hozni játékát az egész szezonban.


A tavalyi évhez képest az új érkezők valóban hozzátettek. Amanda Zahui magas posztokon kiválóan illeszkedik, támadásban emelte a csapat hatékonyságát. Candice Dupree rutinja, higgadtsága rengeteget jelent. A mai Euroligában ilyen kaliberű tapasztalt zseni nélkül sikert elérni tartósan már nem lehet. Valamennyire kisebb figyelmet kap Queralt Casas, de a decemberi érkezése új impulzusokat adott. Védekezésben példás munkával és nem utolsó sorban támadásban kiváló villanásokkal segítette a csapatot. Az új érkezők mellett Yvonne Turner pályafutása legjobb szezonját futja, ahogy Aleksandra Crvendakic-ról is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. A Sopron számára továbbra is kulcsfontosságú Fegyverneky Zsófia személye, miközben magas posztokon Tina Jovanovic és Határ Bernadett is több opciót kínál. Jovanovic esetében a bourges-i 18 pont, 10 lepattanós dupla-dupláját nem lehet elég alkalommal méltatni.

 


A Jekatyerinburg kerete is változott a tavalyi évhez képest és bátran kijelenthető, hogy még tovább erősödtek. Az orosz sztárcsapat abban (is) a világ előtt jár, hogy remekül megtalálják azokat a pályájuk csúcsán lévő, jó formában pattogtató és ami a legfontosabb, sikerre éhes klasszisokat, akik új színt tudnak hozni a játékukba. Akiknek köszönhetően nem fásul bele a folyamatos győzelmekbe, sikerekbe a keret és szinten marad a motiváció. Ez a két érkező idén Kayla McBride és Courtney Vandersloot. McBride 29.5 perces átlagával a csapat legtöbb időt pályán töltő játékosa az Euroligában. Ez idő alatt 14.3 pontot, 3.1 lepattanót és 3.7 gólpasszt átlagol. Vandersloot kapcsán pedig elég Roberto Iniguez szavait idézni: „Számomra jelenleg a legjobb irányító, mert tud statikusan játszani, tud futni a pályán és mindig tudja, hogy mi a legjobb a csapatnak.” Az egykoron válogatottunkban is pályára lépő irányító 23 perc alatt 7.1 pontot, 3.1 lepattanót és 5.8 gólpasszt átlagol idén.


Hogy miért tűnnek még a tavalyinál is jobbnak? Minden fontos mutatóban kiemelkednek: 81.9 pont, 44.6 lepattanó és 23.1 gólpassz csapatszinten az átlaguk. Ehhez jön az, hogy magas posztokon Brittney Griner és a tavalyi soproni Final4 MVP-je Emma Meesseman olyan dominanciát hoz, ami valóban egyedülálló a sportágban. Alba Torrens pedig Alba Torrens. Az ösztönös zsenije bármilyen meccsen döntő faktor tud lenni. Ráadásul idén McBride érkezése miatt egy kicsit más szerepkörben kap lehetőséget. Amíg tavaly 2.6 lepattanót átlagolt, idén ez 7.7-re nőtt az esetében. Ez pályafutása legmagasabbja és tovább színesítette a játékát.


Idén két vereséget szenvedtek. Egyet az USK Prahától az Euroliga alapszakaszban, illetve az orosz bajnoki alapszakasz utolsó fordulójában a Dinamo Kurszktól. Nagy tétje egyik derbinek sem volt már, de szépen kirajzolják, hogy miként lehetett zavarba hozni a csapatukat. Mindkét találkozón elveszítették a lepattanócsatát. Prágában 46-31-re, míg a Kurszkkal szemben 42-37-re. Ráadásul mindkét alkalommal több támadólepattanója volt a riválisuknak és például prágaiak 9 pontja második esélyből akár döntő faktor is lehet egy szoros csatában. Ráadásul ezeken a meccseken 12-14 eladott labdával zártak és mindössze négy triplát értékesítettek 33%-os mezőnymutatóval.


Beharangozóinkban nem szoktunk lehetséges forgatókönyvek kapcsán találgatni. Zárásul viszont ezen elődöntő felvezetése esetében ez megkerülhetetlen. Kulcskérdés a mérkőzés eleje és az, hogy mennyire tud meccsben maradni a Sopron. Ez a Jekatyerinburg, ha az első negyedben komoly előnyt épít fel, akkor ellenük visszajönni lehetetlen. Ugyanakkor, ha megtapasztalja azt az élményt a Sopron, hogy az ellenfél sem sebezhetetlen, akkor nyílt lehet az összecsapás. Tavaly láthattuk a YDÜ ellen, hogy a hazai közönség, az extázis megsokszorozza a játékosok erejét. Bízzunk benne, hogy idén is tud erre építeni a Sopron. Kurszkban láttuk, hogy a sztárcsapatok ellen működik a játékrendszer, nincs mitől tartani ilyen szempontból. Ettől függetlenül bármi történik, egy csodálatos menetelés csúcspontja vár ránk a hétvégén!


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: