U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Élő: Sopron Basket - USK Praha bronzmérkőzés

2019.04.14. 17:04 | EuroLiga

Vasárnap 17 óra 30 perctől a 2019-es női kosárlabda Euroliga Final4 bronzmeccsén csap össze a Sopron Basket és az USK Praha. Az alábbiakban linkeket ajánlunk a találkozó élő eseménykövetéséhez. Emellett olvasható korábbi beharangozónk is.

 

 

M4 SPORT ÉLŐ

 

NEM MAGYARORSZÁGI INTERNET ELÉRÉSSEL A FIBA YOUTUBE CSATORNÁJÁT AJÁNLJUK

 

ÉLŐ STATISZTIKA

 

 

BEHARANGOZÓ


Az Euroliga Final4 elődöntői alkalmával összességében érvényesültek az erőviszonyok. A Sopron Basket és az USK Praha is felkészült, szervezett kosárlabdával, amíg ereje engedte igyekezett mérkőzésben maradni. A harmadik negyed végére azonban mindkét párosításban nagyobb különbség alakult ki. Mindkét találkozóhoz készítettünk visszatekintő összeállítást, melynek végkövetkeztetése az volt, hogy az orosz sztárcsapatok kiemelkedő egyéniségei pontosan érezték, hogy melyek azok a pillanatok, amikor meg kell nyomni a meccset és el lehet bizonytalanítani a fáradó riválist.


A Sopron és az USK Praha teljesítményében közös, hogy mindkét csapat elmaradt az átlagaitól a triplákat tekintve. A soproniak mind a négy hárompontosukat az első negyedben értékesítették és utána nem találtak be távolról. A mieinknek a Final4 előtt 16 lejátszott találkozó után 38.6%-os mutató mellett 5.9-es meccsenkénti átlaga volt. A prágaiak az elődöntőben a Kurszk elleni első félidőben nem voltak pontosak távolról, de a második 20 percben is mindössze kétszer bizonyultak eredményesnek. Ők is öt feletti átlagról jutottak ide. Közös mindkét csapatban, hogy a szezon átlagaiknál több eladott és kevesebb szerzett labdájuk volt. Összességében - különösen a második félidőkben - egyik oldal sem tudta saját alapjátékát hozni. Olyan megoldásokat választottak a játékosok, amelyeket a korábbi mérkőzéseken nem.


Fizikálisan mennyire megerőltető az oroszok ellen játszani, azt jól mutatja, hogy sem a Sopron, sem a Prága nem szerzett pontot gyorsindításból három negyeden át. A rotációt nézve Natalia Hejkova és Roberto Iniguez is három-három játékosát szerepeltette 33 perc felett. Ők Sopronban Yvonne Turner, Candice Dupree és Aleksandra Crvendakic voltak. Prágai oldalon pedig Alyssa Thomas, Teja Oblak és Valeriane Ayayi. Nyilván minden meccs más, de sok szempontból hasonló alaphelyzetből várja a két alakulat a bronzcsatát. Ahogy az is közös, hogy mindkét fél számára óriási siker lenne a bronzérem megszerzése. Ezzel együtt pedig az az előkelő cím is, hogy a más dimenziót képviselő orosz csapatok mögötti versenyfutás legjobbjaként tekinthet magára a győztes.


Egy bronzmeccs kapcsán mindig sok a kérdőjel, hiszen speciális versenyhelyzet. Itt elsősorban az a kérdés, hogy melyik fél kulcsjátékosai tudnak jobban regenerálódni. A mérkőzés folyamán az ilyenkor várható holtpontnál majd a Sopronnak nagy segítség lehet a hazai közeg, a szurkolói támogatás és az extra motiváció, hogy egy kiemelkedő sikerrel záruljon a hazai rendezés. Ez mindenképpen komoly előny. Különösen úgy, hogy nagy különbség nincs a felek között. A rotációs lehetőségekről már volt szó, de ugyanez elmondható a szerkezetről is. Érdekes lesz azt is figyelni, hogy a kevesebb lehetőséget kapók közül előlép-e valaki bármelyik oldalon.


A csapatstatisztikát figyelve azt láthatjuk, hogy mindkét fél 45-45%-os mezőnymutatót átlagol. A Sopron a duplákat, az USK Praha a triplákat értékesíti jobban. A csehek valamivel jobban szedik a lepattanókat, de a 40-35-ös differencia, illetve a támadó és védőlepattanók megoszlása sem döntő jelentőségű. Amíg a Jekatyerinburg elleni derbin az ellenfél a domináns magas játékosai, különösen Brittney Griner révén uralta a festéket, itt ilyen jellegű lépéshátrányra nem kell készülni. Bár a csehek elsősorban Valeriane Ayayi (18 pont, 9 lepattanó) és Isabelle Harrison (6 pont, 9 lepattanó) vezetésével a Kurszk ellen nyerték a lepattanócsatát. Több szerzett labdája és több gólpassza van minimális különbséggel Natalia Hejkova gárdájának, de például a Sopron adta el átlagban a kevesebb labdát.


Az egyetlen mutató, ahol markánsnak nevezhető a különbség, az a gyorsindításból elért pontok. A Sopronnak 8.3, míg a Prágának kétszer ennyi 16.6 az átlaga. Ez jórészt Alyssa Thomas zsenijének köszönhető. Az Euroligában idén debütáló klasszis szerzett pontokban, lepattanókban és gólpasszokban is csapata legjobbja. Az ő szerzett labdái és ziccerei hozzák ezt a magas számot. Tanulságos volt látni, hogy mennyire készült rá a Kurszk. A Sopronnak is az Iniguez-érában az alaposan megszervezett védekezés az egyik nagy erőssége. A prágai gárda nehéz helyzetbe hozható, ha Thomas nem tud érvényesülni. Ilyen szempontból valamivel több opciót tud pályára tenni a Sopron. Az elődöntőben Turner és Zahui extrán kezdett, aztán a meccset Crvendakic és Dupree kettőse zárta. A negyedik negyed hat soproni mezőnykosarából ötöt ők ketten jegyeztek. Nekik köszönhető, hogy sokáig sikerült 10 pontos hátrány környékén maradni. Ráadásul Dupree mindössze egy dobást hibázott az utolsó 10 percben.


A fenti beharangozó is mutatja, hogy egy bronzcsata előtt mindig rettenetesen nehéz eligazodni. Sok tényező befolyásolhatja, hogy egy ilyen hosszú versenysorozat végén egy elveszített elődöntő - és nyilván annak az érzelmi oldala - után melyik fél lesz adott pillanatban az élesebb. A Sopron Basket azonban sokszor bizonyított, hogy gyorsan tudja rendezni a sorait és hazai közönség előtt nagy lehetőség ez a mérkőzés egy éremre.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: