U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Élő: UMMC Jekatyerinburg - Dinamo Kurszk EL-döntő

2019.04.14. 20:00 | EuroLiga

Vasárnap 20 óra 30 perctől rendezik a 2019-es női kosárlabda Euroliga Final4 döntőjét a két orosz óriás, az UMMC Jekatyerinburg és a Dinamo Kurszk között. Az alábbiakban linkeket ajánlunk a találkozó élő eseménykövetéséhez. Emellett olvasható korábbi beharangozónk is.

 

 

M4 SPORT ÉLŐ

 

NEM MAGYARORSZÁGI INTERNET ELÉRÉSSEL A FIBA YOUTUBE CSATORNÁJÁT AJÁNLJUK

 

ÉLŐ STATISZTIKA

 

 

BEHARANGOZÓ


Ha nem magyar szemmel, a Sopronnak elfogultan szurkolva nézzük az idei Final4-t, akkor megvalósult az álomdöntő. A címvédő és még a tavalyi évhez képest is szintet emelő Jekatyerinburg, illetve a trónkövetelő a Breanna Stewart, Natasha Howard, Sonja Petrovic trióval szárnyaló Dinamo Kurszk küzd meg a trófeáért. Ez a párosítás és amilyen felállásban, formában szerepelnek a csapatok, nem csak európai szinten kiemelkedő pillanata az évnek női kosárlabdában, hanem globálisan is.


Az elődöntőben mindkét csapat a saját szempontjából magabiztosan érvényesítette fölényét. Érdekesség, hogy mindkét félnek a második negyed okozott fejfájást. A Jekatyerinburg ellen a Sopronnak volt egy nagyon extra szakasza és 9 pontos előnye. A Kurszknál pedig Stewart a második etap elején beütötte a harmadik hibáját. Itt jött egy kis elbizonytalanodásuk, amit próbált kihasználni az USK Praha. Ekkor a 10 perc alatt 12 pontot jegyző és igazán extrát hozó Sonja Petrovic sietett csapata segítségére. A Jekatyerinburg pedig a Sopron ellen Brittney Griner karakteres centerjátéka mellett Vandersloot, McBride és Torrens egy-egy villanására építhetett.


Érdekes kettősség, hogy sok tekintetben más karakterű sztárok jellemzik a két keretet, mégis hasonlóan épül fel a két gárda. Mindkét csapatot kétszeres Euroliga-győztes spanyol edző irányítja és ez markánsan rányomja a bélyegét a játékra. Ahogy haladtunk előre a szezonban, gyakorlatilag meccsről meccsre léptek előrébb védekezésben és csapatjátékban is a felek. Nem is olyan titkoltan mindkét gárda erre az estére várt. Azt nem szabad elfelejteni, hogy március 1-én az orosz alapszakasz utolsó fordulójában Jekatyerinburgban 79-74-es győzelmet aratott a Kurszk. Egy bajnoki meccset nem lehet főpróbának tekinteni, de az megmutatkozott, hogy mik tűnnek a döntő tényezőnek.


A Dinamo Kurszk úgy tudott nyerni riválisa otthonában, hogy Breanna Stewart 30, Natasha Howard és Epiphanny Prince 13-13, illetve Sonja Petrovic 11 pontot szerzett. Értékesítettek 10 triplát és 42-37-re nyerték a lepattanócsatát. A triplák nagyon fontos szerepet játszanak a Kurszk játékában, hiszen az Euroliga Final4 csapatai közül ők értékesítették a legtöbbet és nekik a legmagasabb a mezőnyszázalékuk is ezen a téren. Az akkori 10 triplából hatot Stewart jegyzett. Ha olyan napra ébred, mint ami volt pénteken is a 32 pontos találkozóján, amikor távolról, középtávolról is éles, akkor gyakorlatilag nincs ellenszere. Azon a március eleji estén láthattuk, hogy még a Jekatyerinburg stábja sem talált olyan opciót, amivel ki tudták volna venni a játékból. Stewart az elmúlt 12 Euroliga találkozójából kilenc alkalommal átlépte a 20 pontot.


A Kurszk esetében mi magunk is kiemeltük korábban, hogy szemmel láthatóan sokat dobott a csapat eredményességén és kohézióján Natasha Howard érkezése. A FIBA beharangozója is hangsúlyozza, hogy az elmúlt hat meccséből négy alkalommal dupla-duplát ért el. Sonja Petrovic pedig az a klasszis, aki bármikor előrébb tud lépni. Tette például pénteken az USK Praha elleni második negyedben. Hihetetlen intelligens játékosról van szó, aki kiválóan érzi mikor kell magához ragadni a kezdeményezést és melyek azok a pillanatok, amikor más társa élesebb. A nemzetközi beharangozók is azt találgatják, hogy a külső sorból ki léphet elő vezérré. Ezen a téren egy kicsit szűkösebbek Lucas Mondelo opciói, mint a jekatyerinburgi stábé. Anna Cruz, Marta Xargay és Epiphanny Prince triójának hullámzóbb a teljesítménye. A bajnoki meccsen elért sikerük kulcsa éppen abban keresendő, hogy a Stewart, Howard, Petrovic - mag mellé Prince 13, Cruz 11 pontot tett a közösbe és hat gólpasszt is összehoztak. Csak akkor lehet esélyük, ha ismét jönnek ilyen villanásaik.


A Jekatyerinburg kapcsán sokszor elhangzott adat, hogy az egész Euroliga mezőny legtöbb pontot, legtöbb lepattanót és legtöbb gólpasszt átlagoló csapata, miközben náluk jegyezhetjük fel a legmagasabb mezőnymutatót is. Brittney Griner megállíthatatlan 15.2 pont, 7.9 lepattanó és 2.0 gólpassz átlaggal. Még a tavalyi évhez képest is előrébb lépett, miután még jobban olvassa az európai játékot. Döbbenetes volt látni pénteken testközelből a dominanciáját a festékben. A két új szerzemény emelt még további szintet Jekatyerinburgban. Kayla McBride 14.2 pont, 3.3 lepattanó és 3.5 gólpassz átlaggal fordul a döntőre. Legalább ennyire fontos tényező Courtney Vanderlsoot, aki nagyon ráérzett erre a csapatra. Ő osztotta ki a legtöbb gólpasszt és pénteken este McBride is kiemelte a sajtótájékoztatóján, hogy kiválóan mozgatta őket.


A Jekatyerinburg még a Kurszknál is több opcióval rendelkezik. Alba Torrens éppen pénteken a Sopron ellen bizonyította, hogy miért igazán hasznos. A spanyol zseni a kritikus második negyedben – ugyanúgy, ahogy a Kurszknál Sonja Petrovic – lépett elő vezérré és jegyzett kilenc pontot. A tavalyi MVP-re Meesseman-ra támadásban valamivel kevesebb feladat hárul, de azokat még hatékonyabban oldja meg, mint tavaly. Idén 11.1 pont, 6 lepattanó az átlaga. A Jekatyerinburg védekezésben is jobban összeállt, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor. Látszik, hogy Mendez egy teljes szezont tudott dolgozni. Érdekesség, hogy kétszer akadtak meg látványosan ezen a téren. Az egyik a prágai vereségük volt, amikor 82 pontot kaptak, a másik meg a Kurszktól elszenvedett, akkor 79-et. Nagy kérdés, hogy most védekezésben mennyire érvényesülnek. Ha itt előrébb tudnak lépni a márciusi vereségükhöz képest, amire reális esély van, hiszen rendkívül felkészült a stábjuk, akkor a több opciójukat érvényre juttatva esélyesek.
 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: