U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Végleges az olimpiai kosárlabda tornák lebonyolítása

2019.04.16. 22:37 | Nagyvilág

A FIBA kedden bemutatta a 2020-as Tokiói Olimpia kosárlabda tornáinak lebonyolítását. Nagypályán és 3x3-ban is lesznek érdekességek.

 


A klasszikus öt-öt elleni kosárlabdában változtattak a jól megszokott lebonyolításon. A 12 résztvevő válogatottat nem két hatos, hanem három darab négyes csoportba sorolják majd. Ettől nem titkoltan azt várja a nemzetközi szövetség, hogy több nagy téttel bíró éles meccs legyen a csoportkörben. Erre minden esély meg is van. A legjobb nyolc közé, a negyeddöntőbe ugyanis a csoportok első két helyezettje és a két legjobb harmadik kerül. A negyeddöntőktől már a szokott rendben zajlik a küzdelem.

 


Nagyon fontos velejárója a módosításoknak, hogy azok a gárdák, amelyek a helyosztókat vívják az olimpiai tornán, összesen hat meccset játszanak majd. A korábbi rendszerben nyolc találkozót kellett vívniuk. Tehát csökken a játékosok terhelése, ami egyértelműen pozitív, hiszen az olimpiai szintig eljutó kosárlabdázók óriási meccsszámmal dolgoznak egész évben.


A 3x3-as kosárlabdában a nyolc résztvevő válogatott először körmérkőzéseket vív egymással. Ekkor kialakul egy tabella, melynek első két helyezettje automatikusan az elődöntőbe kerül. A harmadik a hatodikkal, a negyedik az ötödikkel vív egyenes kieséses meccset a négy közé jutásért. Az alapszakasz mérkőzéseit négy nap alatt játsszák le, az első három játéknapon 2-2, a negyediken 1 mérkőzést vívnak a válogatottak.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: