Európa-bajnokság 2019

Bizakodó hangok a WNBA megújulása kapcsán

2019.04.18. 21:29 | WNBA

Még a WNBA Draft napján rendezett a múlt héten a Nike egy kerekasztal beszélgetést a WNBA jövőjéről. A liga a megújulás útjára lépett, felfrissített grafikai elemekkel és partneri együttműködésekkel.

 

Fotó: Nike

Fotó: Nike


A beszélgetésen a női kosárlabdát Sheryl Swoopes, Sue Bird és Kia Nurse képviselte. Mellettük ült Rosemary St. Clair, a Nike egyik alelnöke, aki a női szekcióért is felel, illetve Kathy Behrens, az NBA társadalmi felelősségvállalásért és játékos-programokért felelős igazgatója vett részt. Rendkívül sok témát érintettek, melyekből számunkra a női kosárlabdával kapcsolatosak voltak igazán érdekesek, amiket az ESPN csoporthoz tartozó Undrafted portál összeállítása alapján gyűjtöttünk csokorba.


Mozgalmas időszakon van túl a WNBA. Ugyan a liga új elnökét még mindig nem nevezték meg, de bemutatták az új logót. Hivatalossá vált az AT&T telekommunikációs óriással a partneri együttműködés, ami remélhetőleg valóban képes lesz új piacokhoz segíteni a ligát és emellett növelte a Nike sportszergyártó is az elköteleződését a női sport iránt. Nagy problémája a női kosárlabdának az Egyesült Államokban – és itt Európában is, csak sokkal kisebb figyelmet kap –, hogy a profi pályafutásukat befejező játékosoknak a sportág képtelen bármilyen életpálya modellt kínálni. A Nike egy pilot programot indított, mely során képzéseket és ezt követően álláslehetőséget biztosítanának visszavonult egykori profi női sportolóknak.


Az új logó a megújulás üzenetét hordozza. Az Egyesült Államokban a nők helyzete és a kosárlabdában a profi játékosok megítélése az utóbbi egy évben a közbeszéd középpontjába került. „Nagyon fontos, mert a női kosárlabda, a nők státusza fordulóponthoz érkezett. Ezt mindenhol érezni, ezt mindenki tudja. Nincs jobb alkalom a megjelenés frissítésére, ami minket női kosárlabdázókat reprezentál.” – mondta Bird, akihez Nurse is csatlakozott a beszélgetés során. „Mindent megteszünk, hogy fejlesszük a játékunkat és ezzel minél több embert vonzunk be a csarnokba a mérkőzésekre. Figyelemfelkeltésre nincs jobb mód, mint megmutatni az új logónkat, az új mezeket.” – mondta a kanadai klasszis.

 


A panel beszélgetés nagyon érdekes témája volt, hogy a játékosok mit várnak, szerintük milyen lesz a liga 5 év múlva. „Én őszintén remélem, hogy növekedni fog.” – kezdte gondolatmenetét Sue Bird. „Mindig azt hozom fel példának, hogy hallani idős, visszavonult NBA játékosok történeteit, akik azon mérgelődnek, hogy ők miért nem kereshettek akkora pénzeket, mint a maiak. Én nagyon remélem, hogy a WNBA kapcsán én is ilyen leszek idővel. Azt fogom mondogatni fiataloknak visszavonult játékosként, hogy "én miért nem kaptam 5 millió dolláros aláírási pénzt, mert az én időben jóval kevesebb volt ez a díj." Ez azt jelenti ugyanis, hogy gazdasági értelemben fejlődési pályára állt a liga és remélem, hogy ebben mi is segíthettünk.” – fogalmazott Bird.


Sheryl Swoopes egy kicsit más szemszögből közelített. „Szeretnék több csapatot látni és több visszavonult játékost, aki munkalehetőséget kapott a kluboknál bármilyen területen. Úgy vélem, hogy nagyon sok szurkolónak van érzelmi kötődése a korábbi játékosokhoz és ők is értékelnék ezt.” – jelentette ki Swoopes.


Kia Nurse pedig arra helyezte a hangsúlyt, minél fontosabb lenne közösséget építeni a klubok köré és ezzel növelni a helyszíni nézőszámot. „Meg kell találnunk a módját, hogy a fiatal lányokat a kosárlabda mellé vonzzunk és ezzel a családjaikat is. Minden a láthatóságon múlik, hogy arcot és nevet adjunk a WNBA játékosoknak. Azért, hogy őket mindenki el tudja képzelni fotók nélkül is. Legyenek a sztárok a kirakatban. Azt tudják mondani a szurkolók, hogy menjük ki a meccsre, mert jön Sue Bird vagy éppen Breanna Stewart. Ez része lenne a sportnak és a fiatalok is ezért kezdenének sportolni, mert azt mondanák az anyukájuknak, hogy olyan szeretnék lenni, mint Sue Bird például. A liga megújulása szerintem erről kellene, hogy szóljon. Elérjünk fiatalokat, új piacokat és a gyerekek női kosárlabda meccsekre akarjanak jönni szurkolni.” – jelentette ki Nurse.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: