Európa-bajnokság 2019

Rögös út vezet az Olimpiáig a válogatottak számára

2019.04.18. 23:01 | Nagyvilág

A klubszezon hajrájához érkezve érdemes kitekinteni a nemzeti válogatottak versenyrendszerére. A következő egy évet ugyanis egy hosszú olimpiai kvalifikációs folyamat határozza meg. Ennek végén kialakul a 2020-as tokiói ötkarikás játékok mezőnye.

 


Az olimpiai torna mezőnyét 12 válogatott alkotja. A világbajnoki címvédő Egyesült Államok és a házigazda Japán alanyi jogon résztvevő, de ezen két együttes is végigjátssza a selejtező-sorozatot. A pályán elért eredményeitől függetlenül azonban kvalifikálja magát az Olimpiára.


A következő hónapokban három FIBA régióban (Afrika, Amerika, Ázsia-Óceánia) előselejtezőt rendeznek. Ennek végén Afrikából a két legjobb, Amerikából és az Ázsia-Óceánia régióból pedig a négy-négy legjobb kvalifikálja magát az olimpiai selejtező-tornák egyikére. Ezen 10 gárdához csatlakozik a 2019-es Európa-bajnokság első hat helyezettje.

 


A 16 válogatottat osztják szét 2019. decemberében sorsolás útján a négy darab négycsapatos selejtezőtorna között. Ezeket 2020. február 2. és 10. között bonyolítják le. Minden tornán körmeccseket játszanak a résztvevők. Azokról a tornákról, ahol az automatikus továbbjutó, de mérkőzéseit ugyanúgy lejátszó USA és Japán szerepel, mellettük a két legjobb kvalifikálja magát. A másik két tornáról az első három jut ki az olimpiára.


A 2020-as Tokiói Olimpiát július 24. és augusztus 9. között rendezik. Az olimpiai torna lebonyolításáról részletesen ITT írtunk.

 

Videó a kvalifikáció menetéről

 

 

A teljes folyamat

Fotó: FIBA.BasketballFotó: FIBA.Basketball 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: