Európa-bajnokság 2019

Visszatekintés a DVTK szezonjára – Cziczás Lászlóval beszélgettünk

2019.05.08. 23:55 | Magyar Bajnokság | Írta: Nagy Norbert

Az Aluinvent DVTK sikeres szezont zárt, miután a bajnokságban ezüstérmet, a Magyar Bajnokságban bronzérmet szerzett. Nemzetközi porondon pedig az Európa Kupában szépen menetelve még a bombaerős Galatasaray-t is megszorongatta. Cziczás László vezetőedzőt kértük arra, hogy értékelje lapunknak az elmúlt évad történéseit.
 

Fotó: DVTK

Fotó: DVTK


Túlzás nélkül állítható, hogy a DVTK kihozta a maximumot a 2018/2019-es szezonból. Lapunknak adott nyilatkozatában Cziczás László is megerősítette ezt. A vezetőedzőt először arról kérdeztük, hogy miben látja azt a fordulópontot, amikor a nyerő útra terelődött a csapata játéka.


„Úgy gondolom, hogy bármelyik csapat szerezte volna meg az ezüstérmet ebben a szezonban, mindenki elégedett lett volna és úgy érezné, hogy ez a maximum.” – kezdte visszatekintését az elmúlt évadra a DVTK mestere. „Én úgy vélem, hogy az idei Sopront képtelenség lett volna megverni egy három győzelemig tartó döntő párharcban. Nagyon szép szezont zártunk tehát. A fordulópont a Csata ellen hazai pályán elszenvedett vereségünk volt, ahol talán elég korán hittük azt, hogy egy nagyon jó csapat vagyunk. Időben kaptunk egy kijózanító pofont, onnantól kezdve olyan irányt vett a csapat, amivel rátalált a helyes útra. Onnantól egy szép menetelést csináltunk, mind a bajnokságban, mint az Európa Kupában. Ez volt az első közös évünk és nem rossz eredmény, amit elértünk.”- összegzett Cziczás László, aki ezt követően a csapat erősségeiről is beszélt.


„Elsősorban a kohéziót emelném ki, nagyon jó társaságot sikerült kialakítanunk. Az első pillanattól észrevettük, hogy ez egy támadó potentált csapat, azaz olyan játékosaink vannak, akik inkább a pontszerzésben jeleskednek és a támadó-repertoárunk, ami elég széles. Erre is helyeztük az évadban a több hangsúlyt. Ennek meglett az eredménye, mivel a Sopron után mi dobtuk a legtöbb pontot. Úgy hiszem, hogy egy nagyon látványos játékot tudtunk nyújtani egész évben és ennek az lett a hozadéka, hogy az utolsó néhány mérkőzésen abszolút táblás ház előtt játszhattunk, ami fantasztikus érzés. Itt nem 600-800 nézőről, hanem 2000 emberről van szó.” – mondta a DVTK szakvezetője.


A beszélgetésünk során Cziczás László egyetértett azon felvetésünkkel, hogy mindig volt a keretben valaki, aki elő tudott lépni vezérré és ez igen sokszínű, hatékony játékot hozott a DVTK-nak. „Abszolút, nem egy-két emberes csapat voltunk. Akadt olyan, hogy a cserejátékosaink közül is elő tudtak lépni főszereplővé. Kulcsjátékosaink közül folyamatosan változott, hogy éppen ki nyújtotta a legjobb teljesítményt. Jöttek szép, állandó jó teljesítmények is. Kiegyensúlyozottak tudtunk lenni egész évben.”

 


A DVTK szezonjára visszatekintve két súlyosabb sérüléssel kellett megküzdeni. Télen Eglė ©ulčiūte és Katona Szidónia az egész évadra kidőlt. Erről a helyzetről is kérdeztük Cziczás Lászlót. „Nagyon nagy lehetőség december-január környékén nincsen európai négyest találni. Nem tolongtak a piacon európai négyesek, akik jönni akartak hozzánk játszani. Egy-két lehetőségünk akadt és ezek alapján Aija Putninát találtuk alkalmasnak arra, hogy Eglė ©ulčiūtét tudja pótolni négyes poszton. Lett volna más lehetőség is, de rá várni kellett volna néhány hetet, ezért ugrottunk bele ebbe a megoldásba. Katona Szidóniát pedig házon belül próbáltuk pótolni. Nagyon rosszkor jött mindkét sérülés, de így utólag május 5-én mondva, ha ők rendelkezésre állnak, sem tudtunk volna ennél jobb eredményt elérni. Elég szerencsésen alakult a szezonunk.” – összegzett a szakvezető.


Jó évet zárt a DVTK magyar magja. Medgyessy Dóra klasszis irányító teljesítménye egész évben nagy figyelmet kapott, de Szabó Fanni, Zele Dorina, Kányási Veronika és Kiss Angelika is értékes perceket kapott, ahol jó teljesítményt nyújtottak. Ugyanúgy szükség volt rájuk a sikerhez, mint a statisztikai mutatók élén álló légiósoknak. „Teljesen egyértelmű volt, hogy lehetőséget kapnak. Nem kis munkájuk van ezeknek a lányoknak ebben a szezonban. Megérdemelték, hogy amikor csak lehetett pályára léphettek. A legtöbbször tudtak ezzel élni és mindegyik játékosnak voltak jó meccsei. Nagyon örülök annak, hogy ilyen szempontból is jó kis kohéziót sikerült kialakítani ebben az évben.” – mondta Cziczás László, akit zárásul a nemzetközi előrelépés lehetőségéről kérdeztük. Jövőre várhatóan még nagyobb porondon mutathatja meg magát a DVTK.


„Egy két poszton változás lesz a klub életében, az már biztos. Ami nagyon fontos, hogy a csapat gerince majdnem egyben marad. Ha szintet akarunk lépni és talán ennél is jobban játszani a következő szezonban, akkor a védekezésünkkel kapcsolatban azokat a hiányosságokat, amik voltak egész évben, szeretnénk kijavítani. Szeretnénk egy nem csak jól támadó csapat lenni, de egy olyan csapat is, melynek a védekezéséről is beszélnek.” – zárta beszélgetésünket Cziczás László.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: