Európa-bajnokság 2019

Helyszíni beszámoló az egyetemi Final Four második elődöntőjéről

2019.05.13. 16:19 | Egyetemi kosárlabda | Írta: Botár László

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Debrecen lesz a TFSE riválisa a 2019-es egyetemi döntőben. A Final Four második elődöntőjéről, melyen a debreceniek 61-56-ra verték a győri SZKA-t, Botár László helyszíni beszámolója olvasható.

 

Fotó: Derencsényi István

Fotó: Derencsényi István

 

Írta: Botár László

 

Remek kezdésének köszönhetően - egy a hajrára igencsak izgalmassá váló, színvonalas találkozón - győzte le a Debrecen a Győrt a női Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság második elődöntőjében a debreceni négyes döntőn. Holnap Debrecen - TFSE döntő lesz a hölgyeknél.

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, négyes döntő


Széchenyi KA Győr- Debreceni Egyetem 56-61 (8-17, 16-15, 16-13, 16-16)
Debrecen, 70 néző. V.: Csabai.Kaskötő, Nagy V., Horváth Cs.
Győr: CHROMÉJ 14/3, Gosztola 4, Horváth D., Gyöngyösi, Biczó 9. Cs.: TÖRÖK 8, NAGY R. 7, PERL 10/6, Szűts 4. Edző: Barthalos István.
Debrecen: Mezei 6/6, SZABÓ R. 9/3, JÁVOR 8/6, Göttlinger 8, FOLTIN 14. Cs.: FÖLDVÁRI 16, Papp A., Herdon. Edző: Jávor Barna, Kovács Imre.


A kiírás szerint a "vendég pozícióban" hátul álló hazai, debreceni hölgyek gyors, pontos játékukkal, jó dobóformával indítva állva hagyták az első négyes döntőjüket meglehetősen megilletődötten kezdő győri lányokat. A nyitó etap közepén 10-2-es debreceni vezetést mutatott az eredményjelző, s a 9. percben is csupán 4 pontnál jártak a görcsös, ziccereket hibázó dunántúliak. Az utolsó másfél percben ezt Chroméj Hajnalka vezetésével ugyan megduplázták Barthalos István tanítványai, de így is közel 10 pontos hátrányban voltak egy negyed után a Mezei Dóra tripláira építő vendéglátókkal szemben.


Színvonalas, jó játékkal indult a második etap, a győrieknek is voltak szép akcióik, a túloldalon viszont Szabó Réka már a 4. debreceni hármast emelte be. Nagy Rebeka elkapta a fonalat, ám hazai részről Göttlinger Anna vezérletével mindenre érkezett válasz, így állandósult a 10 pont körüli hazai előny. A félidő hajrájában egy 6-0-lal 30-24-re feljött a Győr, szünetben 8 ponttal "mentek" a vendéglátók.

 


A második félidő elején egymás hibáiból éltek a felek, több, mint 2 perc elteltével Foltin Blanka talált be először szünet után - azonnal érkezett a válasz Nagytól. Biczó Laura villanásaival feljött 5 pontra a szívósan küzdő győri csapat, ám Foltin és Földvári Andrea vezérletével megállította a további felzárkózási kísérletet a Debrecen. Perl Zsófia triplájára Jávor Petra felelt hármassal, remek kis kelet-nyugati csatává vált az elődöntő, tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a Debrecen. A letámadással labdákat szerző győriek a szakasz végén Perl vezérletével 5 pontra felzárkóztak.


Szabó kosarával kezdődött a záró etap, támadó pattanó után Török Barbarától érkezett a győri válasz. A palánk alatt többször is ügyesen megjátszott Földvári kosaraival tartotta 5 és 10 pont közötti előnyét a Debrecen, amelyre Török találataival "tapadt" a Győr. A szakasz közepén újabb győri labdaszerzés után Szűts Boglárka találatával 4, Chroméj szemfüles duplája után pedig 2 pontra csökkent a különbség. Foltin büntetői után a Debrecen is letámadott, labdát, majd Földvári révén kosarat szerzett. 2 perccel a vége előtt Chroméj hármasa fokozta az izgalmakat. A végjátékban Chroméj kihagyta, Szabó viszont bedobta a büntetőket, így a Debrecen jutott a döntőbe, amelyből Földvári (16 pont, 11 lepattanó) és Foltin (14 pont, 13 lepattanó) is dupla-duplával zárta az összecsapást.


Barthalos István: - Gyakorlatilag megpecsételte a sorsunkat, hogy egy negyed késéssel kapcsolódtunk be a mérkőzésbe. Első négyes döntőnk első mérkőzésén nem vallottunk szégyent, ilyen magas színvonalú, korrekt játékvezetést, amilyen ezen a mérkőzésen volt, még nem tapasztaltam pályafutásom során. E találkozó tapasztalataival felvértezve próbáljuk meg holnap legyőzni a Közgázt. Az egész győri kosárlabda társadalom nevében kitartást és gyógyulást kívánunk Gereben Líviának.


Jávor Barna: - Gratulálok csapatomnak, amely nagyon nagy energiát fektetett a győzelem megszerzésébe. Döntő volt, hogy nem "ragadtunk be" az elején, hanem sikerült olyan előnyt szerezni, amely kitartott. Csapat-szinten kiosztottunk huszonegy gólpasszt, nagyot küzdöttek a lányok, de az utolsó pillanatig harcoló győri csapat is megérdemli az elismerést. Holnap megpróbáljuk még az elődöntőben mutatott teljesítményünket is felülmúlni.


Statisztika:
http://netcasting.webpont.com/?whun_univ_ply_34


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: