Európa-bajnokság 2019

A Lattes Montpellier bajnoki esélyei életben tartásáért lép pályára

2019.05.14. 13:30 | Franciaország

Kedden este 20 óra 45 perctől rendezik a francia bajnoki döntő harmadik mérkőzését. A párharc első két találkozóját hazai pályán a Lyon nyerte, így 2-0-s előnyben szerepelhet a Lattes Montpellier otthonában.

 

Fotó: Facebook.com/BasketLMA

Fotó: Facebook.com/BasketLMA

 

Franciaországban közel egy hét szünet után folytatják a csapatok a döntőt. Az a sajátos helyzet állt elő, hogy a bajnoki finálé egyik résztvevője sem volt érintett hétvégén a Francia Kupa döntőjében. Ennek az előnye, hogy tudták rendezni a soraikat az együttesek és kellő regenerálódásra is lehetőséget biztosított ez a hat nap.

 

Érdemes lenne egy ilyen szünetet minden európai nemzetnél beiktatni a versenynaptárba a finálé közben, mert nagyon jót tud tenni a játék színvonalának, ha pihentek a csapatok. Szükséges is volt a küzdő feleknek, mert az első két összecsapás nagy iramot hozott. A Lattes Montpellier ráadásul rendkívül nehéz helyzetbe került, hiszen bokasérülés miatt éppen az első mérkőzés előtt esett ki a válogatott centerük Helena Ciak. A szakmai stábjuk akkor már nem tudott változtatásokat eszközölni, most erre is volt mód.

 

 

Eltérő forgatókönyv szerint zajlott Lyonban az első két meccs. Az első találkozón még a televíziós közvetítésen is átjött, hogy mennyire idegesen kezdtek a hazaiak. A Lattes Montpellier rutinját érvényesítve sokáig vezetett és a lyon-iak csak a negyedik negyedre tudták rendezni a soraikat, onnan növelték a fölényüket. A második összecsapáson már higgadtabb volt a házigazda és a kiegyenlített első 20 perc után a harmadik szakaszban 13 ponttal is elléptek. Összességében végig kézben tartották akkor az irányítást. A Lattes Montpellier számára komoly kritika, hogy a végére a hit is elfogyott. Ez pedig nem történhet meg egy bajnoki döntőben. Különösen Franciaországban.

 

Nem lehet egy bajnoki döntő párharcot egy tényezőre felfűzni, de az elvitathatatlan, hogy Ciak kiesése alapjaiban felülírta a finálé dinamikáját. Endy Miyem, a Lattes Montpellier klasszisa a L’Équipe sportnapilapnak is elismerte, hogy nem csak variációs lehetőségekben, taktikai oldalról fogta meg őket a helyzet, hanem - sőt inkább - lelkileg. A Lyon-nál viszont Marième Badiane igazi vezérré tudott előlépni. A 190 cm magas, 26 éves igencsak mozgékony center mindkét meccsen a legeredményesebbnek bizonyult. Az elsőn 16 pont, 7 lepattanó, a másodikon 17 pont, 11 lepattanó került a neve mellé.

 

A Lyon a festékben kialakult fölénye mellett kiválóan védekezett. Tökéletesen kivették a játékból a Lattes Montpellier ponterős klasszisait a külső sorban. Talán Sami Whitcomb visszaesése a leglátványosabb. Jöttek gyorsindításos pontjaik is. Eközben pedig a szervezettségük csapat-szinten továbbra is megmaradt. Elég annyit mondani, hogy az első meccsen 16, a másodikon 23 gólpasszt rögzítettek a statisztikai lapjukra. A Lattes Montpellier rengeteget vállalkozott távolról, az első meccsen 26, a másodikon 32 triplakísérletük volt. Mivel kevesebb lepattanóhoz fértek hozzá és második esélyből alig találtak be, ez nagyon komoly lépéshátrányt jelentett számukra.

 

Az előzőekben vázoltaktól függetlenül a két szoros első félidő tapasztalatával térhettek haza a Lattes Montpellier játékosai, akik mellett továbbra is ott van a rutin. Itt megmutatták, hogy kellő keménységgel és egy-egy bravúr találattal bőven tudnak kapaszkodni ellenfelük mögött. Ha ehhez a hazai pálya adta önbizalom párosul, akkor egyértelműen lehet esélyük. Nagy kérdés, hogy a versenyhelyzetet melyik fél kezeli jobban. A Lyon bajnok lehet fennállása során először. Ezt nem könnyű feldolgozni, ahogy nyilván a másik oldalon a győzelmi kényszert sem.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: