Európa-bajnokság 2019

Helyszíni beszámoló az egyetemi Final Four döntőjéről

2019.05.14. 15:34 | Egyetemi kosárlabda | Írta: Botár László

Korábban már beszámoltunk arról, hogy megvédte címét az egyetemi bajnokságban a TFSE. A döntőről, ahol a TF 69-53-ra győzte le a Debreceni Egyetem csapatát, az alábbiakban Botár László részletes helyszíni beszámolója olvasható.

 

Fotó: Derncsényi István

Fotó: Derncsényi István

 

Írta: Botár László

 

Parádésan kezdett a házigazda Debrecen a Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság női döntőjében, s egy negyed után 10 ponttal vezetett a címvédő TF ellen. Ezt az előnyét a félidő hajrájáig tudta tartani, szünet előtt azonban szorossá tette a finálét a fővárosi együttes, amely a második félidőt sokkal jobban bírta, mint a vendéglátók, így megvédte bajnoki címét.

 

Nemzeti Egyetemi Kosárlabda Bajnokság, női döntő


TFSE - Debreceni Egyetem 69-53 (14-24, 14-9, 22-8, 19-12)
Debrecen, 100 néző. V.: Csabai-Kaskötő, Horváth Cs., Lövei.
TFSE: MIHÁCZI 13/6, VÖRÖSHÁZI 12/6, KARLÓCAI 25/15, KOVÁTS G.11/3, Varga B. 2. Cs.: Révész, Szeli 4, Agic, Szabó E. Edző: Magyar Bianka.
Debrecen: Mezei 4, Szabó R. 4, GöÖTTLINGER 21/18, Jávor 4, FOLTIN 16. Cs. Földvári, Papp 2, Herdon, Ruzsa-Kiss 2. Edző: Jávor Barna, Kovács Imre.


A zónával kezdő Debrecen alaposan meglepte, mondhatni állva hagyta a címvédőt, Foltin Blanka dupláival, valamint Göttlinger Anna hármasával 2 perc alatt 7-0-ra elhúzott, jött is az időkérés fővárosi részről. Karlócai Juianna triplájával ugyan megtört a TF kosárcsendje, de a szakasz közepén is 3 pontál járt a női bajnok. Élesedett a harc, Karlócai triplájára Göttlinger felelt hármassal. Foltin és Göttlinger látványos szerelésekkel, ez utóbbi ráadásul a negyed végén két újabb triplával - egyik a negyed végét jelző dudaszó pillanatában esett - járult ahhoz, hogy a nyitó etap végén 10 pontos debreceni vezetést mutasson a tábla. Ami némi fejfájást okozhatott a Jávor Barna, Kovács Imre edző-kettősnek, hogy a debreceni center, Földvári Andrea 3 hibával állt. Illetve ült.


Göttlinger és Foltin révén 12-re nőtt a hajdúsági előny, amikor a padról beszállva Szeli Dorina villant a TF-től. Tartotta 10 pont körüli előnyét a Debrecen. A szakasz közepén Révész Sára szenvedett balszerencsés bokasérülést ártatlan szituációban. Óriási volt az iram, s a küzdelem, kevés kosár esett. Foltin betöréseivel nem igazán tudott mit kezdeni a TF. A félidő végén azonban Karlócai, valamint Vörösházi Jázmin egy-egy triplájával 5 pontra megközelítette ellenfelét a fővárosi alakulat.

 


Vörösházi újabb hármasával indult a második félidő, s ez egy óriási lökést adott a címvédőnek, amely egy 9-2-vel a szakasz közepére megfordította az állást. Kapkodóvá, pontatlanná vált a Debrecen játéka, amelyet Jávor Petra próbált büntetőkkel versenyben tartani. Fokozatosan került egyre nagyobb fölénybe a TF, Miháczi Diána szerzett duplát, majd hármast. Jávor megsérült, a hazai pad technikait kapott, a vendéglátóknál lehet, kezdett visszaütni a meglehetősen nagy iramú, kimerítő elődöntő. Bő 7 és fél perc elteltével szerezte első mezőnykosarát szünet után a Debrecen, igaz Göttlinger találata 3 pontot ért. Nem tört meg a Karlócai vezette TF lendülete, az óriási fordulatot hozó 3. etap végén 9 ponttal "ment" a címvédő.


A záró etap elején potyogtak a triplák, sorrendben Karlócai, Göttlinger és Miháczi talált be távolról. Egyre magabiztosabbá vált a címvédő, remekül kezdő a Debrecen játékosai pedig elkészültek erejükkel. Fokozatosan "nyílt az olló", a végére a TF felőrölte ellenfele ellenállását, a kitűnő második félidejének köszönhetően biztosan győzött a fináléban. A mezőny legjobbja Karlócai Julianna 25 ponttal és 14 lepattanóval, hazai részről pedig Foltin Blanka 16 ponttal és 12 lepattanóval ért el dupla-duplát.

 

Nyilatkozatok


Magyar Bianka: - Nehéz szavakat találni arra, amit a csapat eben a szezonban véghez visz. Sérülésektől sújtottan, nagy hátrányból felállva fordítottunk, megint megmutatták a lányok, mekkora szívük van, milyen remek emberek. Egész évben keményen dolgoztunk, Karlócai, Juli, Kováts Gabi és Miháczi Dia igazi vezérei a társaságnak. Nagyon büszke vagyok rájuk, hogy ilyen teljesítménnyel koronázták meg teljesítményüket - de a hétvégén még a Hepp-kupában is szeretnénk jó meccseket játszani.
Jávor Barna: - A finálé előtt elmondtam a lányoknak, hogy annak eredményétől függetlenül nagyon büszke vagyok arra, hogy idáig eljutottak. Álomszerűen indult a döntő, az első negyedben szinte minden beesett. Fordulás után azonban mind fizikálisan, mind mentálisan szétestünk, és ezt a TF könyörtelenül megbüntette. Három negyeden át méltó ellenfelei voltunk Magyarország legjobb egyetemi csapatának, amelynek gratulálok, saját csapatomra pedig nagyon büszke vagyok.


Statisztika: http://netcasting.webpont.com/?whun_univ_ply_36


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: