Európa-bajnokság 2019

Völgyi Péter visszatekintése az Aluinvent DVTK szezonjára

2019.05.16. 13:23 | Magyarország

Korábban Cziczás László vezetőedzővel már készítettünk egy interjút az Aluinvent DVTK szezonjára történő visszatekintésként. Ezúttal a klub összeállítását ajánljuk, melyben Völgyi Péter sportszakmaigazgató osztotta meg a gondolatait.

 

Fotó: DVTK.eu

Fotó: DVTK.eu

 

Forrás: Aluinvent DVTK hivatalos honlap

 

Nemrég ért véget az első osztályú női kosárlabda bajnokság, amelyben az Aluinvent DVTK csapata négy év után újra ezüstérmet szerzett, és emellett sikeresen szerepelt mind a hazai, mind pedig az európai kupasorozatban. Völgyi Péter sportszakmai igazgatót kértük fel, értékelje a piros-fehérek teljesítményét, valamint ejtsen szót a közeljövő terveiről.

 

- Januárban beszéltünk utoljára, amikor a Sopron és a Galatasaray ellen készülődött a csapat. Már akkor látszott, hogy ez egy remek idény lehet, a folytatást pedig ismerjük. Maradt-e benned ezek után hiányérzet?


- Bár voltak nehézségeink, szerintem extra szezont produkáltunk. Ne felejtsük el, két meghatározó játékosunk is megsérült menet közben. Először litván légiósunk, Eglė ©ulčiūtė, majd Katona Szidónia pótlását kellett megoldanunk, de ez csak más jellegű játékosokkal sikerült. Az ő (Aija Putniņa és Szűcs Réka - a szerk.) beépítésük nagyon nehéz feladatot jelentett. ezzel együtt egy nagyon emlékezetes Európa Kupa-szereplést produkáltunk, a roppant erős Galatasaray ellen csak nüanszok döntöttek a törökök javára, hiszen még a végjátékban is volt esélyünk a továbbjutásra ellenük. Azt gondolom, büszkék lehetünk erre a teljesítményre, mint ahogy az alapszakaszbeli második helyre is a Sopron mögött. Ugye őket egyszer sem sikerült legyőzni sem nekünk, sem másik hazai csapatnak. A zöld-sárgák kimagaslottak a magyar mezőnyből és ezt a bajnoki döntőben is bebizonyították ellenünk. Ugyanakkor voltak nagyon szép győzelmeink, például Győrben, ahol rendkívül izgalmas mérkőzést tudtunk megnyerni, vagy Szekszárdon, ahol szintén nagyon kevés csapatnak sikerült ez a bravúr. Az alapszakaszban mutatott stabil, kiegyensúlyozott játék eredményezte azt, hogy befutottunk a második helyre. A rájátszásban aztán szerintem a vártnál kicsit talán könnyebben jutottunk a négy közé a Csata ellen, majd az elődöntőben a Győr ellen játszottunk egy nagyon kemény párharcot. Ellenfelünk a pocsék alapszakaszbeli teljesítmény után teher nélkül játszott, már a Szekszárd elbúcsúztatása is hatalmas bravúr volt a részükről. Hála Istennek helyén volt a szívünk, és a két hazai mérkőzésen, telt ház előtt bebizonyítottuk azt, hogy egyértelműen jobb csapat vagyunk náluk. Szerintem megérdemelten jutottunk tehát a bajnoki döntőbe, aminek a kimenetelét ugyan nem befolyásolta az elődöntőt megelőző kisebb sportpolitikai háttércsata, de azt, ahogy lezajlott, azt véleményem szerint igen. A bajnoki cím megszerzésére reálisan nem volt esélyünk, de ha egy picivel több időnk lett volna felkészülni, talán kisebb meglepetést tudtunk volna okozni, illetve jobban megnehezítettük volna a soproniak dolgát. Összességében a 2018/2019-es azon ritka szezonok egyike, amelyet követően nekem nincs hiányérzetem. Személy szerint nekem edzőként, sportvezetőként ez talán a második vagy harmadik ilyen idényem. Büszkék és elégedettek vagyunk a mutatott produkcióra, amelyet kicsit meg is ünnepeltünk az utolsó sípszót követő napokban.

 

 

- Az ezüstérem Euroliga-selejtezőt ér, és feltételezem, a bajnokságban sem szeretnétek alább adni a következő idényben. Milyen tényezőket vesztek figyelembe a jövő évi csapat kialakításakor?


- Az előbb még az idei sikerekről beszéltem, de tisztában vagyunk vele, hogy a szurkolókat már a következő évi csapat érdekli. Az a célunk, hogy hasonló szezont tudjunk összehozni. Ami az Euroligát illeti, két évvel ezelőtt a Győr edzőjeként hasonló problémával szembesültem, hiszen selejtezőre készültünk, majd az utolsó pillanatban a selejtezőbeli ellenfelünk visszalépett, és máris a csoportkörben találtuk magunkat, egy nem Euroligára kialakított csapattal. Ez akkor rá is nyomta a bajnoki szereplésünkre a bélyegét. Ezt szeretnénk most elkerülni a DVTK-val. Való igaz, hogy a magyar csapatok elmúlt év európai kupaszerelésének köszönhetően szó volt róla, hogy egyből a főtáblára kerülünk. Abban a sorozatban egyrészt a világ legjobb játékosaiból álló, sokkal erősebb csapatok ellen kellene hétről hétre pályára lépni, másrészt teljesen más feltételrendszernek kell megfelelni például a mérkőzésszervezés terén. Az anyagi lehetőségeinkhez mérten próbálunk olyan döntéseket hozni, amelyekkel a lehető legjobb csapatot tudjuk kialakítani. További nehézséget okoz ezen a téren, hogy WNBA küzdelmei nem érnek véget addig az időpontig, amikor az Euroliga-selejtezőit le kell bonyolítani. Magyarán ha onnan igazolunk játékost, elképzelhető, hogy nem ér ide a selejtezős párharcig. Úgyhogy nem könnyű feladat ez, próbálunk minden lehetőséget és tényezőt figyelembe venni. Azokkal a játékosokkal, akiket maradásra szerettünk volna bírni, igen előrehaladott tárgyalásokat folytatunk, ugyanakkor két-három poszton szeretnénk erősíteni azért, hogy meg tudjuk állni a helyünket, akár Euroligában, akár az Európa Kupában. És ne felejtsük el, hogy a magyar bajnokság is rendkívül erős volt, amit az is jelez, hogy az alapszakaszbeli negyedik helyezett Pécs végül a hetedik helyre csúszott le, a Győr pedig a hatodikról feljött a negyedikre.

 

- Szakmai igazgatóként az utánpótlásra is odafigyelsz, amely szintén szép eredményeket produkált az elmúlt időszakban.


- Az utánpótlásban az a legfontosabb, hogy minden korosztályban, évfolyamon legyen két-három olyan játékos, aki a későbbiekben a DVTK felnőtt csapatának - álljon az bármilyen szinten is - rendelkezésére tud majd állni, és ott meg tudja majd állni a helyét. A juniorok és a kadettok között is látom ezeket a lányokat, de azt gondolom, rengeteg mindennek össze kell jönnie ahhoz, hogy ezekből a tehetségek valóban komoly játékosokká váljanak. Próbáljuk ehhez a feltételeket biztosítani számukra, és minél zökkenőmenetesebbé tenni az utánpótlás-kosárlabdából a felnőtt-kosárlabdába való átállást. Nyilván fontos az is, hogy nagy célokért tudjanak játszani a saját korosztályukban. Bár a serdülőcsapatunk az utolsó lépcsőfokban elbukott, de a juniorok és kadettok részesei voltak a négyes döntőnek, ez abszolút pozitív. De ahogy én Király Sándor akadémia-vezetőt ismerem, ő ezzel nem fog megelégedni, és a jövőben próbál majd minden egyes korosztályban még szebb eredményeket elérni. Az én feladatom az, hogy segítsem őt és akadémiát legjobb tudásommal, tapasztalatommal.

 

- A bajnoki döntő után a játékosok zöme megkezdte pihenőjét, te azonban mint szakmai igazgató, valamint az U18-as válogatott edzője ezt nem teheted meg. Hogyan alakul a közeljövő programja számodra?


- Szakmai igazgatóként a legfontosabb feladat a következő évi csapat kialakításához szükséges tárgyalásokat lefolytatni és a szerződéseket nyélbe ütni. Ahogy azt már említettem, ez a munka majdnem készen van, ezzel kapcsolatban nyugodt vagyok. Emellett a felnőtt válogatott Székesfehérvárott készül az Európa-bajnokságra. Itt Cziczás László másodedzőként segíti a munkát, illetve játékosunk, Zele Dorina a bő keret tagjaként igyekszik kiharcolni a csapatba kerülést, és ezzel együtt az Eb-részvételt. Az U18-as válogatottal, benne a két ikertornyunkkal, Kiss Angelikával és Vég-Dudás Annával azon dolgozunk, hogy minél sikeresebben szerepeljünk a Szarajevóban megrendezendő U18-as Európa-bajnokságon, majd rögtön utána, anélkül hogy hazautaznánk, az U19-es világbajnokságon Bangkokban. A csoportbeosztásunk mindkét versenyen nehéz, sőt, a vb-n egyenesen ijesztőnek mondanám. A lebonyolítás specialitásának köszönhetően mindkét tornán a negyedik mérkőzés megnyerése a kulcs, ha azon sikeres vagy, fölfele játszol a továbbiakban, ha nem, akkor az alsó nyolc csapat közé kerülsz. Nagyon nehéz dolgunk van, mert ezek a lányok ötven és hetven meccs között játszottak ebben a szezonban. Junior, felnőtt bajnokikat, diákolimpiát, 3×3-at, szóval túl vannak terhelve, ráadásul néhányan még érettségiznek is közben. Ezzel együtt megpróbáljuk a négy hetes felkészülésünkből a lehető legtöbbet kihozni azért, hogy nyugodt szívvel tudjunk elutazni az említett versenyekre. Én mindenesetre bízom a lányokban. Abban biztos vagyok, hogy egyénileg nagyon sokat fognak fejlődni ebben az időszakban, és valamennyien kíváncsian várjuk, mire lesznek képesek játékosaink a világ egy évvel idősebb legjobbjai ellen, szokatlan körülmények között a távoli Thaiföldön. Itt nem titkoltan a tapasztalatszerzés a cél. Azt követően tíz nap pihenés után augusztus közepén már kezdjük is a munkát a DVTK-val.

 

Forrás: Aluinvent DVTK hivatalos honlap


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: