Európa-bajnokság 2019

A FIBA főtitkárának gondolatai a 3x3-as olimpiai kosárlabdáról

2019.05.17. 22:43 | Nagyvilág

Javában zajlik a 3x3-as kosárlabdában az olimpiai kvalifikációs év. Számtalan versenyt rendeznek a nagyvilágban. Már a magyar válogatott is munkába állt, az alábbi kép például a pénteki edzéseket megelőzően készült. Az ötkarikás játékokkal foglalkozó legismertebb szaklap az insidethegames.biz a FIBA új főtitkárát Andreas Zagklis-t kérdezte minap, hogy mik a tervei a 3x3-as kosárlabdával. Érdekes gondolatokat osztott meg.
 

Fotó: Instagram

Fotó: Instagram

 

Andreas Zagklis, a FIBA főtitkára nyilatkozatában maximális támogatásáról biztosította a 3x3-as szakágat. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem a nagypályás kosárlabda globálisan ismert arcaitól, világsztárjaitól várja az igazi előrelépést. Véleménye szerint a 3x3-nak magának kell kitermelni azokat az egyéniségeket, akik az ikonikus alakjai lehetnek a játéknak.

 

"Elégedettek vagyunk a tokiói előkészületekkel. Olyan szintű versenyre számítok, ami felkelti a közönség érdeklődését. Akár az ingyenes, akár a fizetős tornáinkat nézve hatalmas az érdeklődés a 3x3 után. Vannak olyan események, ahol az egész versenynapot nézve a pálya befogadóképességéhez hasonlítva ötszoros-hatszoros az érdeklődés. Olyan szempontból is mérjük a sikert, hogy képesek legyünk a saját sztárjainkat kinevelni."- fogalmazott a görög sportvezető, majd így folytatta:

 

 

"A 3x3-as kosárlabda a FIBA stratégiai terveinek fontos eleme és remélem, hogy olimpiai sportágként idővel eljön az a pillanat, hogy olyan játékosok is lesznek, akiknek már 5-5-re nincs is licencük. A játékosok számának megduplázódására számítok. Az Olimpiától azt várom, hogy új sztárokat és új nemzetek feltűnését hozza el. Olyanokat, akiknek 5-5-ben erre nincs lehetőségük." - jelentette ki Andreas Zagklis.

 

Érdemes áttekinteni az olimpiai kvalifikáció folyamatát, melyet Károlyi Andrea szövetségi kapitány foglalt össze az MKOSZ honlapján: "Ez egy többlépcsős folyamat. A júniusi világbajnokság első három csapata a 20 csapatos olimpiai selejtezőnek automatikus résztvevője lesz, a november 1-i világranglista első három helyezettje pedig az olimpia automatikus résztvevője. November elseje után bonyolódik a helyzet, az első három, plusz a rendező Japán kiesik, a soron következő nyolc férfi és nyolc női válogatott automatikusan megy a 20 csapatos selejtezőre, onnantól kezdve viszont ország alapján nézik a lehetséges kijutókat. Teszem azt, Spanyolország női válogatottja mehet, ha az addig kijutott férfiak között nincs ott Spanyolország, de ha a férfiak kint vannak, akkor a nők nem mehetnek. A végül kialakult húszas mezőny 2020 májusában selejtezik - onnan három csapat jut automatikusan az olimpiára (így összesen hétnél járunk eddig). A maradék 17-ből kihúzzak azokat az országokat, akik 2012-ben és 2016-ban voltak olimpián 5-5 kosárban, és a maradékból hat csapatnak csinálnak még egy selejtezőt júniusban – ott dől el az utolsó kijutó sorsa." - fogalmazott válogatottunk szakvezetője.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: