U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Valóban főnyeremény a Las Vegasnak Liz Cambage?

2019.05.19. 21:27 | WNBA | Írta: Nagy Norbert

Csütörtökön jelentették be, hogy Liz Cambage az ausztrálok világklasszis centere a WNBA-ben csapatot vált. A Dallas Wings-től, ahol a távozási szándékát már januárban egyértelműsítette, a Las Vegas Aces-hez szerződött. Azt jártuk körbe, hogy mit jelenthet érkezése a klub számára?

 


Liz Cambage viszonya a WNBA-hez rendkívül érdekes. A 2011-ben érkezett a ligába és rögtön közölte, hogy leendő csapatában nem kíván játszani. Ettől független az első évet duzzogva, helyenként botrányos magatartással letudta. 20 perces játékosként 11.5 pont, 4.7 lepattanó átlagot rakott össze. 2012-t a londoni Olimpia miatt kihagyta, majd 2013-ban visszatért Tulsába már jóval nagyobb alázattal és 16.3 pont, 8.3 lepattanó átlaggal. Úgy nézett ki, hogy ezzel sínre került a karrierje, de ezt követően eltávolodott a WNBA-től. Inkább Ázsiában igyekezett boldogulni és többször hangot adott annak, hogy az Egyesült Államokban nem becsülik meg kellően a sztárjátékosokat.


A nagy visszatérés 2018-ben jött el Dallasban és ekkor minden ideálisnak nézett ki. Úgy tűnt, hogy valóban elkötelezett a liga és a klubja mellett. Felállította tavaly nyáron az 53 pontos teljesítményével az egy meccsen elért pontrekordot. Aztán kiderült, hogy a háttérben ugyanúgy megvolt az elégedetlenség, a konfliktusok, mint korábban. Így jött el a januári bejelentés, amikor menedzsere közölte a dallasi klubvezetéssel, hogy Cambage nem kíván náluk játszani.


Sokáig úgy nézett ki, hogy Liz Cambage Los Angelesben köthet ki. Számára, aki az egész életét rivaldafényben, ünnepelt sztárként töltötte Ausztráliában a Sparks körüli felhajtás joggal vonzó. Ráadásul oda igazolt másodedzőnek Fred Williams, aki egészen augusztusig a Dallas vezetőedzője volt és a hírek szerint jó kapcsolatot ápolt a kiváló centerrel. A Sparks azonban végül az Ogwumike-testvérek mellett tette le a voksát és így jött képbe Las Vegas.


Az nem lehet kérdés, hogy egy olyan centernek, aki az előző szezonban 23.0 pont, 9.7 lepattanó és 2.3 gólpassz átlagot hozott össze, meccsnyerő vezérnek kell lennie. Ugyanakkor Liz Cambage-ről beszélünk és egy olyan klubról, amely immár évek óta tehetséges fiatalok egész sorával még mindig az útkeresés időszakában jár. A San Antonióból Las Vegasbe költöztetett klub történelmet írt azzal, hogy 2017-ben (Kelsey Plum), 2018-ban (A'ja Wilson) és 2019-ben (Jackie Young) is első helyen választhatott a WNBA Draftján. Ettől függetlenül az igazi áttörés várat magára. Igaz, tavaly már csak egy győzelemre voltak a play-off küzdelmeitől és éppen a Cambage-féle Dallas ütötte el őket ettől a lehetőségtől.

 


Liz Cambagért cserébe Moriah Jefferson-t és Isabelle Harrison-t, illetve a 2020-as WNBA Draft-ról az első és a második körös választásának jogát adta a Las Vegas Aces. Némileg kockáztattak, hiszen jelentősen beszűkítették a mozgásterüket jövőre, főleg úgy, hogy nincs garantált szerződése a következő évadra Cambage-nek. Ugyanakkor, ha minden bejön, akkor egy bajnokesélyes csapattal gazdagodtunk. A'ja Wilson és Liz Cambage kettőse a palánk alatt zseniális lehet együtt. Wilson tavaly az év újoncaként 20.7 pont, 8.0 lepattanó átlagot szállított. Még a WNBA szintjén is ritkák az ilyen kaliberű domináns magas sorok a festékben. Talán a 2019-es kereteket nézve az Ogwumike-testvérpár és Candace Parker lehet hasonló, ha mindenki egészséges. Ugyanakkor olyan gárdák, mint, Brittney Griner mellett a Phoenix vagy Sylvia Fowles-ra építve a Minnesota, mennyiségben akár egy tétmeccsen ellenük kevesek lehetnek a sztárcentereikkel együtt.


Minden a magas játékosokról szólt eddig, de nem szabad a Las Vegas Aces külső soráról sem megfeledkezni. Az elmúlt európai évadban zseniális formát mutató Kayla McBride lehet onnan a legnagyobb segítség. Tavaly Wilson mögött 18.2 pontos áltaggal a második legeredményesebbnek bizonyult. Az idei Draft-ról első helyen elhozott Jackie Young kívülről, belülről eredményes lehet. Kiválóan bontja meg az ellenfelek védelmét. Kelsey Plum-tól pedig szintén fejlődés várható. Idén tavasszal például Törökországban kifejezetten higgadtan és kiegyensúlyozottan játszott. A play-off rutin hiánya ugyan döntő szituációkban még visszaüthet, de ez a csapat így nagyon rendben van. Különösen, ha az életkorokat is megnézzük. Cambage 28, McBride 27, Plum 25, Wilson 23 és Young 22 éves.


A legfontosabb oldalról még nem ejtettünk szót, ezek pedig az emberi tényezők. Lehet ugyanis bármennyi statisztikát sorolni, bármennyi klasszist egymás mellé tenni, ha nincs meg a kémia vagy a játékosok nem hajlandóak alázatosan rendszerben dolgozni, ezek semmit nem érnek. Nagy kérdés, hogy Cambage elégedett lesz-e Las Vegasban. Tavaly az Aces egyértelműen Wilson csapata volt. El tudja-e fogadni a fiatal sztár, hogy érkezett mellé még egy ikonikus játékos. Elég csak néhány rizikó-faktort felsorolni... Üzletileg viszont bejöhet. Az Aces a piacszerzés, a szurkolói bázis építésének stádiumában jár Las Vegasban, ehhez meg elengedhetetlen, hogy legyenek egyéniségeik, akiket lehet szeretni vagy éppen utálni. Akik egy megmozdulással, pályán kívüli aktivitással is mozgásban tartják a közönséget. A WNBA-nek is fontos Cambage játéka. Egy olyan évadra készülünk, ahol az ikonikus sztárok közül Maya Moore, Breanna Stewart biztosan nem lép pályára, de jelenleg sérült Diana Taurasi, Angel McCoughtry és Candace Parker is.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: