U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

WNBA szezonelőzetes: Atlanta, Chicago, Connecticut

2019.05.20. 23:01 | WNBA | Írta: Nagy Norbert

Péntekről szombatra virradóra kezdetét veszi a WNBA 2019-es szezonja. Az idei esztendőben is négyrészes cikksorozatban vezetjük fel a szezont, ahol rendszeresen három-három együttest mutatunk be. Az első részben az Atlanta Dream, a Chicago Sky és a Connecticut Sun gárdájával ismerkedhetünk meg.

 


Az Atlanta Dream az elmúlt évad legkellemesebb meglepetése volt, amikor az év edzőjének megválasztott Nicki Collen irányításával egy 10. helyezett gárdából előlépve az alapszakasz másodikjaként zártak és csak a sorsdöntő ötödik meccsen maradtak alul az elődöntőben. Tették mindezt úgy, hogy augusztus elején Angel McCoughtry-t súlyos térdsérüléssel elveszítették. A Dream a tavalyi évre teljesen megújult, de az egy hosszabb távú építkezés alapja volt. Ennek megfelelően az idei évre a teljes alapcsapatuk együtt tudott maradni. A külső sorban Tiffany Hayes, Renee Montgomery, Brittney Sykes, Alex Bentley, Blake Dietrick, míg magas posztokon Jessica Breland, Elizabeth Williams és Monique Billings.


A 2018-es menetelés során Hayes volt a legeredményesebbjük 17.2 pontos átlaggal, Montgomery a gólpasszokban, Breland a lepattanókban vezette a gárdát. Egy rendkívül motivált, jó szerkezetű, csapatként kiválóan működő alakulatot ismerhettünk meg. Távozott Damiris Dantas és Imani McGee-Stafford, míg Angel McCoughtry visszatérésének ideje kérdéses. Nicki Collen azt nyilatkozta: úgy készülnek, hogy nem lesz és ennek szellemében építkeznek. A klasszis helyére Nia Coffey-t igazolták. Érkezett még Haley Peters és Marie Gülich. A Draft-ról Maite Carzolát szerezték meg, míg Lynetta Kizer egy kis rutint csempészhet. Összességében a Dream az elmúlt évadban megcsillogtatott értékeit tartva idén is meghatározó alakulata lehet a mezőnynek.


A Chicago Sky tavaly 13 győzelemmel és 21 vereséggel nem jutott a rájátszásba. Csúnyán leszerepeltek a WNBA történetének leggyengébb védekezésbeli mutatóit produkálva. Ilyen szétesés után nem véletlen, hogy a szakmai stábot átalakítottak. A Jekatyerinburgnál Miguel Mendez segítőjeként is dolgozó James Wade kapott megbízást és rengeteget várnak tőle a Sky-nál. Elsősorban azt, hogy visszahozza a csapategységet és a "győztes kultúrát" a klubhoz. A kulcsembereket nézve a tavalyi keretből Allie Quigley, Courtney Vandersloot Diamond DeShields, Gabby Williams és Stefanie Dolson maradt. A keret is felfrissült, hiszen az elmúlt hetekben az edzőtáborukban megnézett húsz játékos közül kilencen voltak új szerzemények. Eközben nyolcan első vagy második évüket kezdik a ligában, ami egyben egy fiatalítási lehetőséget is magában hordoz.

 


A Draft-on kedvező pozícióban választhatott a Sky és egy igazi klasszist hoztak el Katie Lou Samuelson személyében. A UConn sztárja rendkívül ponterős és több poszton is bevethető, jelentősen javíthatja a variációs lehetőségeket. Érdekesség, hogy Williams és Dolson mellett vele már három fősre nőtt a UConn-különítmény a klubnál. Óriási kérdés, hogy ki lesz a második számú irányító Courtney Vandersloot mögött. Még mindig bizonytalan, hogy mikor térhet vissza Jamierra Faulkner. A megújult szakmai stáb Linnae Harper-nek vagy Chloe Jackson-nak szavazhat bizalmat. Sérültjük még Kahleah Copper is. A magas posztokat nézve az új igazolás Jantel Lavender komoly rutint hozhat. Azzal számolni kell, hogy Astou Ndour jön vissza Európába az Eb-re. Jó benyomást tett a sajtóhírek szerint a stábra Cheyenne Parker és Alaina Coates is. Ennek a Sky-nak mindenképpen előrébb kell lépnie a tavalyi évhez képest. Rizikófaktor viszont James Wade rutintalansága és nem lehet megmondani, hogy Katie Lou Samuelson-nak miként sikerül az átállás a profik közé.


A Connecticut Sun az egyetlen csapat a WNBA mezőnyében, akik 2017-ben és 2018-ban is a legjobb négy között zárták az alapszakaszt. Az átalakuló mezőnyben egyfajta állandóságot képviseltek fiatalos, lendületes, lelkes játékukkal. Ugyan a rájátszás második körében mindkétszer győzött a rutin és a Phoenix Mercury kiejtette őket, de ez a törekvéseikből semmit nem von le. Idén is egyetlen olyan csapata lehetnek a mezőnynek, amelynek keretében a rajtnál nem lesz 30 éves vagy annál idősebb játékos. Nem voltak nagy változások a keretükben. Chiney Ogwumike Los Angelesbe szerződése nagy médiavisszhangot kapott, de mellette csak ketten távoztak. Ráadásul Betnijah Laney (Indiana Fever) és Lexie Brown (Minnesota Lynx) személyében két olyan játékos, akik nagyon nem érezték jól magukat, nem találták meg a számításaikat. Egészen pontos számokkal tudunk szolgálni. A három említett távozón túl a tavalyi keretből 4352 pont, 1976 lepattanó és 1138 gólpassz visszatért idénre. Ismét a legjobbak közé kerülhet a Sun és akár esélyük nyílhat az előrelépésre is. Ehhez elsősorban arra lehet szükség, hogy elkerüljék őket a sérülések és mentálisan rendben legyenek. Curt Miller vezetőedző hangsúlyozta, hogy nem szabad túlzottan előre tekinteni. „Ha azzal foglalkozunk, hogy mit akarunk elérni szeptember, október környékén és nem törődünk az éppen aktuálisan következő apró dolgokkal, akkor még play-off csapat sem leszünk”


Nyilván mindenki elsőként azt a kérdést teszi fel, hogy ki léphet Chiney Ogwumike helyére. Ezt a szerepet Jonquel Jones töltheti be. A 2017-es szezonban, amit Ogwumike kihagyni kényszerült, 15.4 pont, 11.9 lepattanó átlaggal oldotta meg ezt a szép feladat. Mind a 34 meccsükön kezdőként 28.5 percet átlagolva. Jones tavaly a padról szállt be és onnan is extrát hozott. Teljesítményét a „legjobb hatodik ember” díjjal ismerték el. Ha most ismét kezdőként tud remekelni, akkor Chiney Ogwumike kiválása nem lesz akkora érvágás. Főleg úgy, hogy többen az Orenburgban varázslatos szezont futó Brionna Jones előrelépését is várják. Az edzőtáborukba meghívott 15 fős keretükben négy újonc is szerepelt, akik közül Regan Magarity-től hamar megváltak. Emma Cannon munkáját is megköszönték. Bridget Carleton és Natisha Hiedeman kettőséből kerülhet ki az utolsó távozó. Jó eséllyel Kristine Anigwe kerülhet tartósan a csapatba, aki a maga 193 cm-vel az alacsony gárda legmagasabb tagja lesz. Neki a 22.5 pontos, 16.2 lepattanós egyetemi statisztikája után a profik között is meg kellene állnia a helyét.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: