U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Bemutatkozik Briann January a Sopron Basket új igazolása

2019.05.21. 21:36 | Magyarország | Írta: Nagy Norbert

Hétfőn este szurkolói ankét keretében bemutatta 2019/2020-as csapatát a Sopron Basket. Új érkező a Phoenix Mercury első számú irányítója Briann January, akinek pályafutását igyekszünk az alábbiakban áttekinteni.

 

Fotó: Phoenix Mercury - mercury.wnba.com

Fotó: Phoenix Mercury - mercury.wnba.com


Kezdjük a legfontosabbal, Briann January személyében egy hatalmas rutinnal rendelkező kiváló játékos érkezik Sopronba. A 32 éves irányító az egyetemi évei alatt (2005–2009) az Arizona State csapatában számtalan rekordot felállított. Ezt követően a 2009-es WNBA Drafton a hatodik helyen kelt el a játékjoga. Az Indiana Fever szerezte meg, ahol egészen a 2017-es évad végéig szerepelt. A klubbal három WNBA nagydöntőt vívott és 2012-ben a bajnoki címet is elhódították. January 2012 és 2017 között minden évben bekerült az aktuális WNBA szezon legjobb védőjátékosait felvonultató első vagy második ötösbe.


Elvitatatlan rizikófaktor esetében, hogy eddig az Egyesült Államokat elhagyva nem szerepelt hasonlóan nagy célokért küzdő klubokban. Sőt, Euroliga tapasztalattal sem rendelkezik. Három szezont töltött Törökországban (Tarsus, Adana), kettőt Izraelben (Ramat Hasharon, Hertzeliya), illetve egy szezonban a brazil élvonalban is kipróbálta magát. Ugyanakkor az elmúlt években a Sopron Basket olyan nemzetközi elismertséget vívott ki magának, hogy a kiváló irányítónak és a menedzsmentjének pontosan tudnia kell, hogy hova érkezik. Milyen célokért küzdő, milyen presztízsű klubnál kell vezér szerepet betöltenie. Ahogy az Euroliga sem okozhat már meglepetést ezen a szinten.

 


Az Euroliga debütálásra kiváló példa Alyssa Thomas és az USK Praha. Natalia Hejkova is egy olyan játékost hívott tavaly nyáron Prágába meccsnyerő klasszisnak, aki az Egyesült Államokat elhagyva kevésbé csillogtatta meg a tudását. Elsősorban Ázsiában szerepelt. Ugyanakkor kiválóan ráérzett az Euroliga ritmusára. A teljesítmény-indexeket tekintve az egész évad leghatékonyabb játékosa lett. Egyáltalán nem példa nélküli tehát, hogy olyan kiválóan képzett játékos, aki elsősorban a hazájában, az USA-ban építette karrierjét, a pályafutása második felében megtalálja számításait Európában.

 

Mivel a Sopron Basket játékosai által alkotott közösséget mindig is kiváló csapategység jellemezte, a kezdeti útkeresés során egy jó szellemiségű gárda át tudja segíteni az új helyzetbe érkező társat. January ráadásul egy kiemelkedő játék-intelligenciával rendelkező sportoló hírében áll, akinél az látható, hogy hasonló utat szeretne bejárni, mint Lindsay Whalen. Esetleges edzői karriert tekintve már megkezdte a szárnybontogatásokat. Dolgozott segítőként egykori egyetemén az Arizona State szakmai stábjában a 2017/2018-as évadban.

 

Fotó: Phoenix Mercury - mercury.wnba.com

Fotó: Phoenix Mercury - mercury.wnba.com


A számtalan egyetemi rekord után January könnyen megugrotta a profik közé történő váltást. Igaz, ezen úton az óriási szerencséje volt. Ugyanis éppen egy felfelé ívelő, építő közegbe került Indianapolisban. A klub 2009-es döntős menetelése alkalmával elsőéves játékosként a 10 play-off találkozón 10.6 pontos átlagot tett be a közösbe. Túlzás nélkül az „X-faktor”-nak bizonyult akkor, aki meghozta a döntőhöz kellő pluszt. Ez is azt mutatja, hogy jól alkalmazkodik új helyzethez és gyorsan beletanul a szerepébe. Szintén biztató tehát, hogy az Euroligával is meglépheti ugyanezt. January pályafutásában az egyik fordulópont 2011 volt. Ekkor lépett elő kezdő irányítóvá a Fever-nél, ugyanakkor 10 lejátszott után meccset követően kereszt-szalag szakadást szenvedett. Ez akkoriban nagy médiafigyelmet kapott, hiszen már kiemelt játékosként esett ki a teljes szezonra. Szerencsére 2012-re egészségesen tért vissza és 10 pont feletti átlaggal segítette az indianapolisi alakulatot a bajnoki címhez.


A következő években a Fever maradt élcsapat a WNBA-ben és ezen az úton January is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva dolgozott. A gárda azóta is tartja a rekordot sorozatban 12 play-off szerepléssel a ligában. Ilyen szériája egyetlen klubnak sem volt. Egyéni szinten már kiemeltük, hogy rendszerint beválasztották az évadok első vagy második védő-ötösébe. 2015-ben még döntőig is eljutottak, majd 2016-ban Tamika Catchings utolsó évében egy váratlan első-körös búcsú lezárt egy korszakot. 2017-re jött Pokey Chatman a kispadra és a soproni szurkolók által is jól ismert Candice Dupree meghatározó sztárnak. Egy új ilyen irány vette kezdetét és valahol ekkor már várható volt, hogy ebben January-nak nincs helye. 2018 hozta el a váltást: az egyetemi évek után ismét Arizona felé vette az irányt, ahol a Phoenix Mercury-nál új impulzusokat kapott.

 

Fotó: Phoenix Mercury - mercury.wnba.com

Fotó: Phoenix Mercury - mercury.wnba.com


Ha szigorúan az elmúlt évad számait nézzük, akkor azok 33 meccsen 7 pontot, 3.3 gólpasszt és 2.1 lepattanót mutatnak. January volt 47%-os mezőnymutatóval a WNBA évad leghatékonyabb tripladobója. Egy olyan rendszerbe került, ahol sokoldalú játékával a Taurasi, Griner, Bonner trió mellett is tudott érvényesülni. Amikor idén februárban bejelentették, hogy egy hosszabb távú szerződéssel elkötelezte magát a klubhoz, a Swish Appeal szaklap egy részletes elemzéssel világított rá, hogy miért kulcsfontosságú a szerepvállalása a Mercury bajnoki álmainak megvalósításához. A tengerentúli szakírók elsősorban azt emelték ki, hogy January a pálya minden pontján tud segíteni a csapatok. Támadásban, védekezésben, illetve a labda nélküli helyezkedését külön is méltatva.


Kiválóan védekezik, rengeteg szerzett labdája van és tud ritmust váltani, fokozni a támadások sebességét. Nagy terhet vett le azzal Taurasi válláról tavaly, hogy felhozta a labdát még döntő mérkőzés-szituációkban vagy ahogy a kinti sajtó hívja a „crunch time” alkalmával. Mivel extra szeme van a játékhoz, számtalan zseniális gólpasszal helyzetbe is hozta a Mercury három ikonja közül éppen az aktuálisan jó pozícióban lévőt. Ezekre a gólpasszokra Sopronban is nagy szükség lesz. Ahogy kiemeltük: extrán mozog labda nélkül, leköti a védők figyelmét helyet csinálva társainak. Ráadásul támadásban, ha előtte mutatkozik lehetőség azzal is él. Sokszor épített arra a Mercury, hogy a sztárok magukra vonták a figyelmet, így a sarokban kapott üres hárompontosokra lehetőséget, amiket értékesített. Ezzel jött össze a fentiekben kiemelt remek triplamutató.

 

Fotó: Phoenix Mercury - mercury.wnba.com

Fotó: Phoenix Mercury - mercury.wnba.com


Összességében elmondható, hogy egy eszméletlenül jó játékos érkezik Sopronba. Nyilvánvalóan rengeteg a kérdőjel amiatt, hogy Európában ilyen szintű klubcsapatban January még nem szerepelt. Ugyanakkor a rutinja, az elvitathatatlan képességei igazi vezérré tehetik. Ha a Sopron Basket új szakmai stábja megtalálja azt a játékrendszert, mint tette azt – különösen a szezon második felében – Sandy Brondello tavaly Phoenix-ben, ami kiaknázza a képességeit, akkor sok örömet okozhat a szurkolóknak.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: