Európa-bajnokság 2019

Csütörtökön este sorsdöntő ötödik meccs a francia fináléban

2019.05.22. 22:52 | Franciaország

A Lyon először vagy a Lattes Montpellier harmadszor ünnepelhet bajnoki címet? - így is feltehetnénk a kérdést a francia bajnoki finálé sorsdöntő ötödik meccse előtt. Egy biztos, hogy csütörtökön este bajnokot avatnak Franciaországban. Zseniális párharc érkezik az utolsó felvonásához. Lyonban mérik össze erejüket a felek, de a Lattes Montpellier-nek is lehet esélye. Megjósolhatatlan a győztes kiléte.

 

Fotó: Facebook.com/BasketLMA

Fotó: Facebook.com/BasketLMA

 

Túlzás nélkül a jegyzettebb európai ligákat nézve idén a francia döntő hozza a legnagyobb, legemlékezetesebb csatát. Két szinte azonos képességű csapat versenyfutását követhetjük. A 2-2-1-es rendszerben zajló döntőben mindkét gárda hozta két hazai meccsét. A pályaelőnyben lévő Lyon tett szert 2-0-s vezetésre még két héttel ezelőtt, de ezt követően a harmadik és a negyedik találkozón a Lattes Montpellier elbírta a győzelmi kényszer terhét és fantasztikus közönsége előtt egyenlített. A francia lebonyolítás igen kedvező a csapatoknak azzal, hogy a két-két összecsapás után gyakorlatilag egy-egy hét pihenő állt rendelkezésre. Ez segít regenerálódni, a szakembereknek rendezni a sorokat és nagyon jót tesz a játék minőségének. Ennek eredménye, hogy akár a helyszíni szurkolók, akár az országos televíziós közvetítést követők egy sokkal minőségibb "terméket" kapnak. Valóban meg tudják mutatni a döntő résztvevői, hogy az adott évadban miért ők a legjobbak.

 

 

Múlt héten a harmadik meccs a Lattes Montpellier viszonylag nagy fölényét hozta. Úgy arattak 72-61-es sikert, hogy végig vezettek. Az előnyük a 24 pontot is elérte. Ideges volt a Lyon a bajnoki cím kapujában és egy agresszív kezdéssel teljesen kibillentette őket a riválisuk. Mire rendezték a sorokat, lényegében eldőlt a találkozó. A kiváló védekezés mellett jött extra támadásban is, Sami Whitcomb (19 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 3 szerzett labda) és Taylor Wurtz (18 pont, 7 lepattanó) kiemelkedő meccset hozott. Ezen a találkozón még nem volt az évad legértékesebb játékosának megválasztott Helena Ciak. A kiváló center a negyedik meccsre tudta vállalni a játékot a Lattes Montpellier-nél. Minden arról szólt, hogy a harmadik találkozó erényeit csillogtatva, de már Ciak-kal kiegészülve a hazaiak még inkább dominálhatnak. A második negyedben 41-27-nél ez a kijelentés megállta a helyét. Ezt követően azonban a Lyon rendezte a sorait és a rendes játékidő végén 12 másodpercre voltak a bajnoki címtől. Majd jött a 23 pontos Ana Dabovic, a hosszabbítás és ez egész már csak történelem.

 

Fotó: Facebook.com/BasketLMA

Fotó: Facebook.com/BasketLMA 

 

Ilyen előzmények után érkezik el az ötödik találkozó, de immár újra Lyonban. Ebben a versenyfutásban a két csapat között igazán az adja a sportélményt nekünk nézőknek, hogy egymást húzzák felfelé. Egymást hajszolják jobbnál jobb teljesítményekbe. Elég megnézni, hogy a negyedik találkozón 48%, illetve 46% volt a felek mezőnymutatója. A triplákat figyelve 14-et, illetve 11-et láthattunk. A szerzett labdák 13, illetve 12, ami szintén remek ilyen tét mellett, ahogy a 24-24 gólpassz is. A teljesítmény-indexek pedig 111 és 99. Bár visszatért Helena Ciak a hazaiakhoz, érződött még a sérülése. Végül 20 perc alatt 6 pont és 4 lepattanó került a statisztikai lapjára. Nem tudott így magas posztokon fölénybe kerülni a Lattes Montpellier. A Lyon 38-38-on tartotta a lepattanócsatát. A 24 pontos Marieme Badiane, illetve a 14 egységig jutó Michelle Plouffe extra villanásainak köszönhetően 14 támadólepattanót szedtek le. Nem kevesebb, mint 20 pontot értek el második esélyből.

 

Fotó: Facebook.com/LyonASVELFeminin/

 

A Lattes Montpellier igazi erőssége a mély keretben rejlik. Amíg a harmadik meccsen Whitcomb és Wurtz remekelt 19, illetve 18 ponttal, addig a negyediken Dabovic (23 pont), Miyem (21 pont), Duchet (15 pont) és Tchatchouang (10 pont, 9 lepattanó) villogott. A Lyon-nál a kiemelt magasak mellett Paoline Salagnac és Ingrid Tanqueray 15-15 egységig jutott, míg Alyssa Clark 13 pontot szerzett. Náluk maradt az alapcsapat. A stábjuk hatfős rotációt alkalmazott, közülük négyen 39 perc felett töltöttek a pályán a hosszabbításos találkozón. A két csapat sok újat nem tud már mutatni egymásnak, a csütörtöki lesz az idei 10. összecsapásuk. Azzal, hogy egy hét pihenő szerepelt a naptárban, a rotációs lehetőségekben rejlő különbségek kevésbé markánsan jelennek meg. A Lyon számára a hazai pálya óriási előny lehet. Ugyanakkor egyfajta terhet is jelent majd. A Lattes Montpellier ilyen találkozókat tekintve nagyobb rutinnal rendelkezik. Nem véletlen, hogy Európa Kupa döntőt is vívtak idén. Nehéz felvázolni esélyeket. Bízzunk benne, hogy az eddigiekhez hasonló sportélményt kapunk.

 

Fotó: Facebook.com/LyonASVELFeminin/

Fotó: Facebook.com/LyonASVELFeminin/


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: