U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Kezdődik a 3x3-as Ázsia-bajnokság

2019.05.22. 12:21 | Nagyvilág

Szerdától vasárnapig a kínai Hunan tartomány fővárosa, Csangsa ad otthont a 3x3-as Ázsia-bajnokságnak. Érdekes küzdelemre van kilátás, mely kiváló erőfelmérő a nagy nemzetek csapatainak a Világbajnokság előtt.

 

Fotó: FIBA.Basketball

 

A 3x3-as szakágban az ázsiai kontinenstorna két szakaszból áll és éppen ezért hosszabb, mint az európai társa. Ázsiában nem rendeznek selejtező-tornákat. A rendkívül sűrű versenynaptár és az irreálisan nagy távolságok miatt ezt nehéz lenne megszervezni. Ennek megfelelően mielőtt május 24-én, pénteken a főtáblán megkezdődnének a küzdelmek, nyolc gárda részvételével selejtezőt bonyolítanak le.

 

A selejtezők A-csoportját Fülöp-szigetek, Tajvan, Vanuatu és Szamoa alkotja. A "B" jelű négyest pedig Malajzia, Maldív-szigetek, Thaiföld és India. A csapatok körmérkőzéseket vívnak és a négyesek első helyezettjei folytatják a főtáblán.

 

A főtáblán 10 csapat helye már biztos. Közöttük természetesen megtaláljuk a térségből a szakág összes meghatározó nemzetét. Az érmes helyek sorsa a házigazda Kína, a hazai rendezésű Olimpiára hangoló és a szigetországban rendkívüli profi versenysorozatot működtető Japán, a címvédő Új-Zéland és Ausztrália között dőlhet el. Ezekkel a gárdákkal majd Amszterdamban a Világbajnokságon is számolni lehet.

 

 

Új-Zéland és Ausztrália válogatottja bő kerettel már régóta edzésben van, hiszen nekik május elején VB-selejtezőt kellett vívniuk Puerto Ricóban. A papírformának megfelelően tovább is jutottak onnan. Az ausztrál válogatottról már írtunk, hiszen a keretükben Zavecz Hanna is lehetőséget kap az Ázsia-bajnokságon. Nem lesz könnyű dolguk az ausztráloknak, hiszen egy brutálisan erős trió jött össze. Az A-csoportban Kína és Új-Zéland lesznek a riválisaik. Innen csak ketten folytathatják a negyeddöntőben.


A főtábla csoportjainak beosztása:

 

A-csoport: Kína, Ausztrália, Új-Zéland.
B-csoport: Mongólia, Kazahsztán, Kirgizisztán.
C-csoport: Japán, Srí Lanka, a selejtező A-csoportjának nyertese.
D-csoport: Irán, Türkmenisztán,a selejtező B-csoportjának nyertese.

 

A csoportok első két helyezettje jut a negyeddöntőbe, ahonnan a szokott rendben egyenes kieséses rendszerben zajlik a küzdelem.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: