U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

WNBA szezonelőzetes: Dallas, Indiana, Las Vegas

2019.05.22. 23:58 | WNBA

Péntekről szombatra virradóra kezdetét veszi a WNBA 2019-es szezonja. Az idei esztendőben is négyrészes cikksorozatban vezetjük fel a szezont, ahol rendszeresen három-három együttest mutatunk be. A második részben a Dallas Wings, az Indiana Fever és a Las Vegas Aces gárdájával ismerkedhetünk meg.

 


A Dallas Wings esetében az egyik legtöbb a bizonytalanság a 12 csapatos mezőnyt nézve. A gárdától távozott Liz Cambage, miközben a legnagyobb sztárjuk, csapatkapitányuk Skylar Diggins-Smith áprilisban egészséges gyermeknek adott életet. Diggins-Smith ígéretet tett arra, hogy a szezon folyamán visszatér, de nyilvánvalóan ez az a folyamat, amit nem lehet siettetni. A csapathoz Brian Agler személyében a WNBA egyik legjobb szakvezetője érkezett Los Angelesből, de a kereten érdemben – szűkös mozgásterük miatt – nem tudtak változtatni. Ráadásul rengeteg sérülés hátráltatja a munkát.


A szakírók a Dallas kapcsán egy olyan kezdőötösre számítanak, amelyet Allisha Gray, Arike Ogunbowale, Kayla Thornton, Kaela Davis, Glory Johnson alkot, akik mellett az ötödik helyért Tayler Hill és Azura Stevens fut versenyt. Ez nem néz ki rosszul, de a hírek szerint Johnson és Stevens sérült. Arike Ogunbowale hiába lett óriási sztár az egyetemen, nem lehet tudni, hogy a profik között mire mehet. Ráadásul Cambage távozásával domináns centerük sincs. Glory Johnson inkább egy mozgékony négyes. Ezt a szerepet Imani McGee-Stafford kaphatja, aki akár kezdőnek is befuthat. Komoly értékei vannak a Wings-nek, de jelen pillanatban nem látszódik, hogy ebből miként lesz versenyképes gárda.


Az Indiana Fever itthon nagyon népszerű csapat, hiszen Candice Dupree, Erica McCall vagy éppen a korábbi szép soproni időkre emlékezve Shenise Johnson jó szereplését sokan követik. Nekik sok örömük az elmúlt két szezonban nem volt, de most felcsillant a remény. Bár mindenki tisztában van azzal, hogy az előszezon eredményeiből messzemenő következtetést nem szabad levonni, ugyanakkor a csapat megnyerte az összes felkészülési találkozóját. Visszatért az együtteshez Shenise Johnson és sokat lendített a játékon a Draft-on megszerzett Teaira McCowan is. Dupree-nek és Kelsey Mitchell-nek pedig az idei évadban is vezérként kell húznia a gárda szekerét. Mivel a társak erősebbek, ezen képességük hatékonyabban érvényesülhet. Összességében tehát sokkal jobban néznek ki, mint az elmúlt két szezonban.

 


A csapat nagyon sok bírálatot kapott a közönségtől, a szaksajtótól. Helyenként joggal, néha talán eltúlzott módon is. 2017-ben 9 győzelemmel és 25 vereséggel, majd 2018-ban még azt a gyenge szereplést is alulmúlva 6 győzelemmel és 28 vereséggel zártak. "Ez az a része, amit az emberek kívülről nem látnak: a rengeteg áldozat, amit hozunk az egész szakmai programért. Megtapasztaltuk milyen sorozatban veszíteni. Nem szeretnénk ezt az érzést idén is átélni." - hangsúlyozta Kelsey Mitchell a keddi sajtótájékoztatóján, akihez csatlakozott Teaira McCowan is. "Jól kezdtük az évet. 3-0. Ez csak előszezon, de látjuk, hogy min kell még dolgoznunk, hol kell fejlődnünk. Napról napra lépünk előre a tranzíciós játékban és ez az, amivel a meccsek 90%-át meg lehet nyerni." - fogalmazott a fiatal center. Miután a keretszűkítéskor Pokey Chatman kirakta Kayla Alexandert, így McCowan-ra már elsőévesként óriási szerep hárulhat a palánkok alatt.


A Las Vegas Aces került az elmúlt egy hétben a figyelem középpontjába Liz Cambage szerződtetése után. Az egyik legizgalmasabb csapat a ligában, eközben rengeteg a kérdőjel. A világklasszis ausztrál center az elmúlt három Draft 1/1-ese - 2017-ben (Kelsey Plum), 2018-ban (A'ja Wilson) és 2019-ben (Jackie Young) – mellé csatlakozik. Sokat kockáztatott a klub érte, de ha bejönnek a számításaik, akkor bajnokesélyes gárda formálódhat. A klubvezetők szavazásán a legesélyesebbnek választották meg őket, míg az AP-nél a második favoritok. Az nem lehet kérdés, hogy egy olyan zsenivel, aki az előző szezonban 23.0 pont, 9.7 lepattanó és 2.3 gólpassz átlagot hozott össze, a bajnoki címért kellene harcolni. Ugyanakkor Liz Cambage-ről beszélünk és egy olyan klubról, amely immár évek óta tehetséges fiatalok egész sorával ugyan, de még mindig az útkeresés időszakában jár.


Minden arról szól, hogy A'ja Wilson és Liz Cambage kettőse a palánk alatt zseniális lehet együtt. Wilson tavaly az év újoncaként 20.7 pont, 8.0 lepattanó átlagot szállított. Még a WNBA szintjén is ritkák az ilyen kaliberű domináns magas sorok a festékben. A Las Vegas Aces külső soráról sem szabad megfeledkezni. Az elmúlt európai évadban zseniális formát mutató Kayla McBride lehet onnan a legnagyobb segítség. Tavaly Wilson mögött 18.2 pontos áltaggal a második legeredményesebbnek bizonyult. Az idei Draft-ról első helyen elhozott Jackie Young kívülről, belülről eredményes lehet. Kiválóan bontja meg az ellenfelek védelmét. Kelsey Plum-tól pedig szintén fejlődés várható. Idén tavasszal például Törökországban kifejezetten higgadtan és kiegyensúlyozottan játszott. A play-off rutin hiánya ugyan döntő szituációkban még visszaüthet, de ez a csapat így nagyon rendben van. Különösen, ha az életkorokat is megnézzük. Cambage 28, McBride 27, Plum 25, Wilson 23 és Young 22 éves. Ha a kémia meglesz, évekre bebetonozhatják magukat az élen. Ha nem, akkor már őszre széteshetnek teljesen. Ez az igazi dupla vagy semmi…
 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: