U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

A MOB olimpiai konzultációs sorozatán Bodnár Péter és Mészáros Lajos

2019.06.10. 22:34 | Magyarország

A MOB olimpiai konzultációs sorozatán Bodnár Péter főtitkár és Mészáros Lajos, a szövetség (MKOSZ) szakmai és utánpótlás bizottságának elnöke számolt be arról a szervezet képviselőinek, hogy a sportágban hol tartanak az olimpiai előkészületek. Részletek a MOB honlapján megjelent beszámolóban.

 

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Fotó: MOB/Szalmás Péter

 

Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hivatalos honlap


A MOB olimpiai konzultációs sorozatán az ökölvívók és a kosárlabdázók is elmondták aktualitásaikat, a szövetség képviselői beszéltek a tokiói felkészülésükről is. A kosarasok a 3x3-as játék térhódításáról is beszéltek, míg az ökölvívókról az is kiderült, a 2024-es olimpián várják a sikereket.

 

A kosárlabdázók részéről Bodnár Péter főtitkár és Mászáros Lajos, a szövetség (MKOSZ) szakmai és utánpótlás bizottságának elnöke számolt be arról, mi hír a honi parketten.

 

Kosárlabdában is új szelek fújnak, már ami a sportág fejlődését érinti, hiszen pár éve kezdett felfutni a 3x3-as változat, mely a tokiói játékokon is bekerült a programba. A FIBA (Nemzetközi Kosárlabda Szövetség) ezzel szeretne lehetőséget biztosítani arra, hogy olyan országok is részt vehessenek az olimpián, akik az 5:5-ös, klasszikus változatban nem érnének oda. A honi szövetség felismerte az ebben rejlő lehetőséget, ezért az elmúlt években mindent megtettek annak érdekében, hogy mindkét válogatott ötkarikás utazást jelentő szintet érhessen el. Ennek következtében a magyar női 3x3-as csapat olimpiai kvalifikációs tornán való részvételi helyen áll, és minden esélye megvan arra, hogy utazhasson jövőre Japánba, ez a cél a férfiaknál is, amiért a szövetség is mindent elkövet. A június végén esedékes minszki Európa Játékokon és a bakui EYOF-on is ebben a kategóriában képviselik majd színeinket sportolóink.

 

 

Az 5:5-ös változatban a nőknél évekkel ezelőtt elkezdődött egy tudatos építkezés melynek hosszútávú célkitűzése, az olimpiai részvétel. Június végén, július elején tartják Lettország és Szerbia közös rendezésében a női Eb-t. A válogatott fiatal, a cél a csoportból való továbbjutás.

 

Az MKOSZ képviselői kiemelték, hogy a szövetségi kapitányok az utánpótlás szakmai munkájáért is felelnek, mely az egyik alappillére a tudatos építkezésnek. Ennek egyik eredménye, hogy női fronton például tavaly az összesített ponttáblázaton csak a spanyolok előzték meg a mieinket, ami így egy jó alapja lehet a jövő felnőtt válogatottjának. Emellett mentorprogrammal, továbbképzésekkel is segítik a szakembereket, a csapatokat, továbbá az akadémiai rendszer is jól működik a sportágon belül.

 

Elmondható tehát, hogy a magyar kosárlabda jó úton halad afelé, hogy 2024-ben ott lehessen Párizsban.

 

Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hivatalos honlap

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: