U16-os Bajnokok Tornája, Sopron 2018

Mennyi lenne egy WNBA játékos ideális pihenő ideje?

2019.06.11. 14:43 | WNBA

Az Egyesült Államokban a női kosárlabdát tekintve továbbra is az egyik leginkább felkapott téma a WNBA játékosok terhelése. A napokban az egyik chicagói lap készített egy összeállítást a Chicago Sky erőnléti edzőjével.

 

Fotó: Phoenix Mercury

Fotó: Phoenix Mercury

 

A WNBA-ben a gazdasági realitásokat figyelembe véve igencsak alacsonyok a bérek. A játékosok többsége Európában még egy közepes szintű csapatban is akár többszörösét megkeresheti annak, mint hazájában. Ebből kialakult egy ördögi kör, melynek eredménye, hogy gyakorlatilag megállás nélkül játszanak a WNBA-ben érintett sportolók. Erre pedig még rátesz egy lapáttal az elmúlt egy évtized európai honosítási hulláma. Gyakorlatilag most már nem lesz válogatott az Európa-bajnokságon, ahol nincs honosított WNBA-s klasszis. Ennek megfelelően még nyáron is legalább egyszer kiteszik a sportolók szervezetét az Európa-USA utazásnak, kettős terhelésnek.

 

 

Nem kell messzire menni példának. Sopronban Yvonne Turner 51 tétmeccset játszott az elmúlt évadban, ezt követően megkezdte szereplését a Phoenix Mercury-nál, majd jön válogatottunkhoz nyáron a kontinenstornára. Címlapokra került még májusban Allie Quigley extrém példája, akinek mindössze öt nap pihenője volt azt követően, hogy a Famila Schio-val bajnok lett Olaszországban.

 

Fotó: Chicago Sky

Fotó: Chicago Sky

 

A Chicago Sky erőnléti edzője Meghan Lockerby szerint ezzel ellentétben legalább négy hónap regenerálódási időre lenne szükség, hogy két bajnoki sorozat között (egy európai topliga és a WNBA) megfelelően regenerálódjon a szervezet. "Mivel ezeknek a játékosoknak nincsen pihenőjük, a testük nem kap időt arra, hogy megnyugodjon. Az izmok nem tudnak regenerálódni, épülni, mint például a férfi játékosoknak az NBA-ben." - fogalmazott az erőnléti edző.

 

A Sky centere Stefanie Dolson a WNBA játékostanácsának is tagja. Őszintén beszélt arról, hogy fizikálisan és lelkileg is nehéz a kétlaki élet. "Keménynek kell lenni, nagyon sokat vagy egyedül. Ez az élet vér és verejték, amit szerintem kívülről sokan nem is fognak fel. Mindenki azt mondja, hogy profinak lenni egy álom. Ez nem igaz, utazol, edzel, meccset játszol, egy nap pihenő és kezdődik elölről az egész. Ez megy 365 napon keresztül. Ha elmész a tengerentúlra, szintén játszol heti két-három meccset. Őrület, ami terhelést a testünk kap és ahogy idősödik az ember, ez egyre nehezebb." - mondta Dolson, aki reményét fejezte ki, hogy egyszer sikerül olyan jövedelmezési konstrukciót kialakítani a WNBA-ben, hogy nem kell majd két ligában szerepelni.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: