Európa-bajnokság 2019

Szupertorna Franciaországban

2019.06.13. 17:55 | Európa

Péntektől vasárnapig topcsapatok felkészülési tornáját követhetjük Rennes városából. Franciaország ugyanis Oroszországot, Szerbiát és Törökországot látja vendégül.

 

 

A múlt heti zaragozai erőfelmérő mellett túlzás nélkül az Európa-bajnokságot megelőző legjobban várt torna a rennes-i. Ritkán látható négy ilyen topcsapat együtt. A házigazda franciáknál a sérülések minden előzetes tervet felülírtak. Sarah Michel és Diandra Tchatchouang már korábban kidőlt, Helena Ciak-ról pedig hétfőn derült ki, hogy nem állhat a válogatott rendelkezésére. Elsősorban magas posztokon gyengültek. Még várják Bria Hartley-t, aki óriási erősítés lehet. Talán még nagyobb, mint tavaly a VB-n. Csúcsformában pattogtat New Yorkban. Valerie Garnier együttese a hétvégén Ukrajna ellen debütált és remek játékkal két nagy arányú győzelmet arattak. Ami szembetűnő volt, hogy az extra védekezésük mellett igen ponterősen játszottak. Ez már tavaly a Világbajnokságon elindult folyamat. Úgy néz ki, hogy ez lehet az új irány számukra. Nem véletlen, hogy a FIBA erősorrendjében jelenleg elsők.

 

Szerbia válogatottját itthon is nagyon sokan követik a nagyfokú magyar kötődés miatt. Az elmúlt hétvégén debütáltak Szlovákia kétszeri legyőzésével. Az első meccs kifejezetten ponterősre sikeredett, a második pedig szenvedős, küzdős volt. Jelena Milovanovic visszatért a gyermekvállalás után és azt is tudjuk, hogy az első nagyobb keretszűkítést is megtette a stábjuk. Ivana Raca, Jovana Popovic és Sara Krnjic munkáját megköszönve. Szerbiából bizakodó hangok érkeznek, bár azt mindenki hozzáteszi: ez a gárda már nem az, amelyik 2015-ben Eb-nyert, 2016-ban olimpiai bronzérmet szerzett. Nagyon sok múlik azon, hogy a rutinos klasszisok hazai közönség előtt még egy nagy futásra össze tudják-e magukat rakni versenyképes állapotra. Most egy kicsit távolinak tűnik a francia, spanyol, orosz szint. Elsősorban rotációban és szerkezetben. A hétvége választ adhat a versenyképességüket firtató kérdésekre.

 

 

Oroszország az egyik legtöbbet címlapokon szereplő válogatott. Pár év kényszerszünet után újra versenyben lehetnek éremért. Ennek a kulcsa Maria Vadeeva, a kiváló centerük, aki a sportág meghatározó alakja lehet a következő másfél évtizedben. Mellette Raisa Musina tehetségét sem szabad elvitatni, miközben mezőnyposztokon is képzett, jó alapokkal rendelkező játékosaik vannak. Az elmúlt évek szabályváltozásai kedvezően hatottak a hazaiak játékperceire a sztárcsapatokban. Ráadásul náluk is igaz, hogy nem múlik el nyomtalanul, ha a legjobbakkal edzenek együtt a játékosok. Ahogy az Oroszországba érkező spanyol szakemberek is új impulzusokat adtak. Olaf Lange folyamatosan arra figyelmeztet, hogy azok a csapatok ellen is tudniuk kell hatékonynak lenni, akiket nem magas posztokon, hanem kicsikkel, sebességgel kell verniük. Zaragozában nagyon jó benyomást tettek. A FIBA erősorrendjében a francia, spanyol kettős mögött a harmadikak.

 

A mezőnyt Törökország teszi teljessé, akik csoportriválisunk. A törökök a felkészülési időszak egyik pozitív meglepetése. Az új szakmai stáb új lendületet adott a játékuknak. Burgosban a spanyolokkal is versenyképesnek bizonyultak. Utána verték a letteket, a fehéroroszokat Rigában. Védekezésben léptek előre a Világbajnoksághoz képest. Azok a játékosaik, akik a Fener, Hatay, Cukurova, Galatasaray négyesben lehetőséget kaptak, jó formában, motiváltan és eredményesen pattogtatnak. Ha itt Franciaországban is versenyképes formát mutatnak, könnyen lehet, hogy az előzetes várakozásokhoz képest magasabbra kell őket rangsorolni. Nagy kérdés, hogy ki lesz a honosított: Kia Stokes vagy Quanitra Hollingsworth. Eddig inkább Stokes-t tesztelte a stábjuk.

 

Program

 

Június 14., péntek
18:00 Szerbia - Oroszország
20:30 Franciaország - Törökország

 

Június 15., szombat
18:00 Törökország - Szerbia
20:30 Franciaország - Oroszország

 

Június 16., vasárnap
16:00 Oroszország - Törökország
18:30 Franciaország - Szerbia


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: