Európa-bajnokság 2019

Nemzetközi kitekintő a 3x3-as VB-mezőnyére

2019.06.16. 23:03 | Nagyvilág

Kedden rajtol a 3x3-as Világbajnokság Amszterdamban. A torna előtt Károlyi Andrea szövetségi kapitány nagyinterjút adott lapunknak, mely ITT olvasható. A magyar válogatott az A-csoportban szerepel Hollandia, Kína, Lettország és Türkmenisztán mellett. Az alábbiakban nem ezzel a négy gárdával, hanem a mezőny többi 15 tagjával ismerkedhetünk meg.

 

Fotó: FIBA.Basketball

 

A csoportok beosztása

A-csoport: Kína, Hollandia, Magyarország, Lettország, Türkmenisztán
B-csoport: Franciaország, Japán, Svájc, Ausztrália, Andorra
C-csoport: Mongólia, Románia, Irán, Csehország, Spanyolország
D-csoport: Oroszország, Ukrajna, Indonézia, Olaszország és Új-Zéland.

 

Minden csoportból az első két helyezett jut a negyeddöntőbe.


A B-csoport brutálisan erősnek tűnik, hiszen itt szerepel az Európa-bajnoki címvédő, a torna egyik favoritja Franciaország. Abban a felállásukban láthatjuk őket, amelyik megnyerte a torinói FIBA tornát. Magas szerkezetű, fizikális, mégis gyors csapat, mely kiemelkedően ponterős. Itt láthatjuk az ausztrálokat, azt a négyesüket hozták, amelyik május elején dominált a Vb-selejtezőn. Ez azt jelenti, hogy az Ázsia-bajnokságon aranyérmes és utána a FIBA WS első fordulóját megnyerő alakulathoz képest egy változás van. Zavecz Hanna helyén Keely Froling játszik. Sokat fejlődtek az ausztrálok 3x3-ban, rendkívül ütőképes gárdát építettek, amelyik egész évben versenyzett. Ennek eredménye az elmúlt hetek két trófeája. Japán minden 3x3-as erőpróbán versenyképes. Az Ázsia-bajnokságon bronzérmesek voltak, döntőztek a WS első tornáján. Többször változtattak idén a kereten. A VB-re bekerült Stephanie Mawuli a tavalyi U23-as VB-ezüstérmes gárdából. Ők már a hazai olimpiára építenek ütőképes csapatot. Ezen trió között dőlhet el a két továbbjutó hely sorsa. Svájc és Andorra ugyanis kilógni látszik. A svájciak Voironban nem tettek igazán jó benyomást.

 


A C-csoport abból a szempontból speciális számunkra, hogy továbbjutás esetén a negyeddöntőben innen kapnánk riválist. A legnagyobb név talán Spanyolország. A szakmai stábjuk nem változtatott a május elején Puerto Ricóban a selejtezők során eredményesen szereplő négyesen. Tehát Sandra Ygueravide, Paula Palomares, Vega Gimeno és Aitana Cuevas utazott a Világbajnokságra. Összeszokott négyesről beszélhetünk, ahol a játékosoknak nagy rutinjuk van a nemzetközi 3x3-as megmérettetést tekintve. A Gabriela Marginean, Sonia Ursu nevével fémjelzett Románia szintén versenyképes lehet. Őket vertük szombaton a voiron-i elődöntőben. A csehek a Torinóban szereplő csapatukkal érkeznek. Ott nem tudtak meccset nyerni a hétvégén, versenyképességben a korábbi évektől jelentősen elmaradtak. Mongólia negyedik volt az Ázsia-bajnokságon múlt hónapban. Utána a FIBA WS két állomásán elindultak. A meccsrutinjukra nem lehet panasz, egy-egy találkozón bárkire veszélyesek lehetnek. Ugyanez előzetesen Iránról nem mondható el.


A D-csoport különleges, itt szerepel ugyanis az elmúlt két Világbajnokság aranyérmese, a címvédő Olaszország és a 2017-es világbajnok Oroszország. Ez a két csapat egyértelműen esélyes a továbbjutásra. Az olaszok ugyanazt a négyesüket versenyeztették idén, amelyik tavaly felért a csúcsra. Összeszokott, rutinos gárda, amelyik óriási népszerűségre tett szert hazájában. Címvédésről, olimpiáról álmodnak, de a tavaly extázist megismételni minden tekintetben nehéz lesz. Az oroszok abból a nyolc játékosból állították össze a négyesüket, akik a Tinkoff Girl Power tornán két csapatba osztva szerepeltek. Van sikerélmény ellenük arról az erőpróbáról. A korábbi évekhez képest nem hoznak kiemelkedő centert, de 180 és 185 cm között van a keret mind a négy tagja. Kemény, jól képzett gárda, mely szintén odaérhet a végén. Ebben a csoportban Új-Zéland szólhat bele a továbbjutás kérdésébe. Ők sikerrel vívták meg a VB-selejtezőt, tavaly az Ázsia-bajnokságon döntőztek, az U18-as csapatuk múlt héten VB-ezüstérmes lett. Oda jutottunk, hogy számolni kell velük. Ukrajnát sem lehet leírni, velük Voironban mérkőztünk a fináléban. Méltattuk őket akkori beharangozónkban, mert egy jó szerkezetű, távolról jól dobó, szervezett gárda. Indonézia lóghat ki innen.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: