Európa-bajnokság 2019

Voiron után, Világbajnokság előtt a 3x3-as válogatott – Károlyi Andreával beszélgettünk

2019.06.16. 23:59 | Magyarország | Írta: Nagy Norbert

A magyar 3x3-as válogatott a napokban Franciaországban szerepelt felkészülési tornán. Voiron-ban hat győzelemmel és egy vereséggel hangolt a kedden rajtoló Világbajnokságra csapatunk. Vasárnap este már Hollandiában beszélgettünk Károlyi Andrea szövetségi kapitánnyal a voiron-i tapasztalatokról és a VB keddi játéknapjával kapcsolatos várakozásokról.

 


Cyesha Goree, Medgyessy Dóra, Papp Klaudia, Theodoreán Alexandra összeállítású válogatottunk eredményes, hatékony játékot mutatott a rangos torna hét meccsén. „Nem gondolom ettől függetlenül, hogy nagyon-nagyon jól játszottunk. Egy meccs volt, a Kína ellen az első nap a harmadik találkozó, ami nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna. Ott elég fura bírói felfogást tapasztaltunk. Abból messzemenő következetéseket nem vonunk le. Inkább azt a hat meccset nézzük, amit azon kívül játszottunk.” – kezdte értékelését Károlyi Andrea, majd így folytatta:


„Azt kell, hogy mondjam nagyon okos és érett játékot mutattak a lányok. Az utolsó két mérkőzést bevitték a terembe. Más a talaj ilyenkor a kinti műanyag-pályán, mint a bent a parkettán. Pont a mi meccsünk előtt két kereszt-szalag is elszakadt. Ott mondtam a lányoknak, hogy minket nem ez a torna érdekel, ez egy felkészülési állomás. Minket a Világbajnokság érdekel Amszterdamban, ehhez mérten semmi rizikósba ne menjenek bele. Ehhez tartották magukat okos játékkal.” – összegzett a szövetségi kapitány.

 


A teremben a szombati játéknapon az elődöntőben két magasan jegyzett riválist: Romániát, majd a fináléban Ukrajnát győzte le válogattunk. „Lényegében simán vertük a románokat. Bár az ukrán meccs 1-2 pont lett, de az is sima volt az első pár percet leszámítva. Ez egy tornagyőzelem, nem szabad elszállni ettől. Ma már el is kell felejteni és egy hasznos állomásnak tekinteni rá. A hibáinkat kell megtalálni, hogy azon tudjunk javítani még.” – hangsúlyozta beszélgetésünk során Károlyi Andrea.


A mérkőzések tapasztalatait összegezve két területre tértünk ki. Cyesha Goree érkezésével mozgékonyabb lett a válogatottunk. Emellett szembetűnő volt a sikeres távoli dobások magas száma. „Goree stabil pont a palánk alatt és ezt tényleg úgy hozza, hogy közben nagyon mozgékony játékos. Azzal, hogy neked stabilitásod van a palánk alatt, a külső posztos játék is hatékonyabb tud lenni. A tavalyi évvel ellentétes idén, hogy most mindenki bátran felvállalja a helyzetét kintről. Ha ezt önbizalommal teszik, akkor annak az az eredménye, hogy be is tudják dobni.” – jelentette ki válogatottunk szakvezetője.


A Világbajnokságra készülve Voiron-ban több változást is megfigyelhettünk a nemzetközi trendekben. Három napon át rendkívül pontgazdag összecsapásokat követhettünk. Nem kevés vitatott ítélet borzolta eközben a kedélyeket.


„A játék sajátja, hogy a szerzett pontra megy. Akkor is, ha elveszítesz egy meccset, lényeg, hogy minél több pontot tudjál dobni, mivel a végelszámolásnál, körbeverésnél ez számít. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a védekezésre nem fektet senki hangsúlyt, mert ez nem igaz. Most egy kicsit azt érzem a csapatokon, hogy próbálnak hozzászokni az új bírói felfogáshoz és ez Franciaországban még nem ment gördülékenyen. Gondolok itt a mozgó elzárások megítélésére, a támadó-faultokra, 3 másodpercekre. Ez még nagyon bíró függő.” – összegezte a tapasztalatokat Károlyi Andrea.

 


A Világbajnokság keddi nyitó napján előbb Lettország, majd Hollandia lesz a rivális. „Nem vagyunk könnyű helyzetben. Bár a hollandok abszolút verhetőek, de mégis házigazdák. Még a Fülöp-szigetek ellen is megtapasztalhattuk tavaly, hogy egy nálunk sokkal gyengébb csapatot is nagyon-nagyon nehéz hazai közönség előtt megverni. Mindez most egy holland válogatottal szemben lesz, akik azért Fülöp-szigeteknél erősebbek. Én bízom benne, hogy meg fogjuk tudni ugorni ezt a feladatot. A letteket nem lebecsülve, maximális erővel és koncentrációval játszva, azt egy biztos győzelemre kellene venni. Utána ott lesz a holland meccs, ami a továbbjutást eldönti.” – fogalmazta meg várakozásait Károlyi Andrea.


A magyar válogatott a vasárnapi utazás után még nem volt kint a pályán. Hétfőn délután 15 órától lesz edzése a lányoknak. Károlyi Andrea elmondta, hogy minden ugyanott van a helyszínen, mint két évvel ezelőtt az amszterdami Európa-bajnokságon. A környezet és a pálya így nem ismeretlen.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: