Európa-bajnokság 2019

Bemutatkozik az Európa-bajnokság A-csoportja

2019.06.24. 15:39 | Magyar válogatott | Írta: Nagy Norbert

Csütörtökön kezdetét veszi a szerb-lett közös rendezésű Európa-bajnokság. A 2019-es kontinenstornára való ráhangolódásként röviden, jegyzet formájában bemutatjuk a csoportokat. Először az „A” jelű négyessel ismerkedhetünk meg, ahol a címvédő Spanyolország, a társ-házigazda Lettország, illetve Ukrajna és Nagy-Britannia szerepel.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


Spanyolország még Alba Torrens nélkül is elsőszámú favoritként várja az Európa-bajnokságot. A zseniális játékos hiánya nyilvánvalóan némi finomhangolásra készteti a szakmai stábot, de egy annyira összeszokott, régóta közösen dolgozó és profi gépezet a spanyol, hogy ha van csapat, amelyiknek egy ilyen helyzetet tudnia kell kezelni, az a címvédőé. A spanyoloknál elsősorban az adja a beszédtémát, hogy a tavalyi tenerifei Világbajnokság annyira közel volt a klubszezonhoz, hogy a játékosoknak nem maradt idejük pihenni. Miután pedig májusban lezárultak a topligák, ugyanezek a játékosok ismét edzőtáborba vonultak a nemzeti csapattal. Lényegében egy éve folyamatosan munkában vannak. Ha fizikálisan lehet is regenerálódni, mentálisan ezt nehezebb megtenni, ami növeli a rizikófaktort.

 


Ha összeszokottság, akkor ebben Lettország is kiváló erényeket csillogtat. A társ-házigazda erősen hiányos lesz a kontinenstornán. Gunta Basko, Anete Steinberga, Aija Putninan és az Egyesült Államokban pallérozódó, profi karrierjét még csak kezdő nagy tehetségük Kitija Laksa nélkül nem lesz könnyű feladat felnőni a kiemelkedő szurkolói várakozáshoz. A letteknél ugyanakkor nagy fegyvertény, hogy a jelenlegi 12-es keretükből is hatan a TTT Riga játékosai. Meghiúsult a rigai klubból Shay Peddy honosítása, de nélküle is ugyanazok az erények várhatóak, mint az Euroligás csapatuknál. Ez a rendszer évek óta bevált, hiszen azzal, hogy a legjobbjaikat a légiós-karrierjük kezdetéig klubszinten különböző nemzetközi sorozatban együtt versenyeztetik, ellensúlyozza az erős bajnokság hiányát. A korábban megismert szervezettségüket csillogtatva továbbra is a középmezőny egyik élcsapatának tekinthetőek, ezt kétszer mi is megtapasztaltuk ellenük, mely otthon még hiányosan is kivívhatja a továbbjutást a csoportból.


Nem lesz könnyű dolga ebben a négyesben az előzetesen esélyesnek kikiáltott spanyol-lett duónak, hiszen két kiszámíthatatlan és veszélyes riválissal kerültek össze. Ukrajna hagyományosan időzített bomba, amely ellen nagyon nehéz felkészülni. Alina Iagupova ugyanis amennyire előszeretettel választ egyéni megoldásokat és ezzel adott esetben hátráltatja csapatát, annyira képes akár egy-egy extra villanással eldönteni a rangadókat. Ha elsül a keze, akkor bárki ellen összejöhet a siker, miután egy jó szerkezetű és minőségi keret van mellette. Ez a keret pedig képes arra, ha van egy jó napot kifogó sztár, akkor hozzá felnőve a legmagasabb szinten versenyképes legyen.

 

Nagy-Britannia válogatottja kapcsán is éppen a versenyképesség a kulcsszó. Sokat fejlődött ugyan az utóbbi években a WBBL, de még mindig nem ad olyan alapokat, amik nagy számban nemzetközi szinten bevethető játékosokat termelne. Másik oldalról viszont ott van az a tény, hogy egy olyan csapatot, amiben remekül szerepel Temi Fagbenle, Jo Leedham, Rachael Vanderwal és a honosított Karlie Samuelson, nem lehet lebecsülni. Ők a legmagasabb szinten is megállják a helyüket. Ezt jól mutatja, hogy az utolsó tornájukon verték a svédeket, egylabdás végjátékig mentek a spanyolokkal. Akkor éppen Samuelson dobott 21 és Leedham 16 pontot.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: