Európa-bajnokság 2019

A BEAC honlapjának összeállítása az ELTE Fortis csapatáról

2019.06.26. 08:43 | Egyetemi kosárlabda

A BEAC Újbuda hivatalos honlapja egy részletes összeállítást közölt a klub kötelékébe tartozó ELTE Fortis egyetemi csapatról. Az alábbiakban ez olvasható.

 

Fotó: ELTE-BEAC Újbuda/Girgász Péter

Fotó: ELTE-BEAC Újbuda/Girgász Péter

 

Forrás: ELTE-BEAC Újbuda hivatalos honlap

 

Épp csak lemaradt a legjobb négyről az idei MEFOB küzdelmeiben az ELTE-BEAC női csapata, miközben a 3×3-as mezőnyben, Szombathelyen szépen csillogó bronzérmet szereztek a lányok. Az évad tapasztalatairól, a további előrelépés lehetőségeiről az egyetemi csapat mellett az amatőr nemzeti bajnokságban szereplő ELTE Fortis együttesét is irányító dr. Gyarmati Istvánnal beszélgettünk

 

„Kicsit visszakanyarodnék az előzményekhez. Én mindig női egyetemi csapatot irányítottam, szívügyem az egyetemi sport. A korábbi Államigazgatási Főiskolán, majd a jogutód Nemzeti Közszolgálati Egyetemen dolgoztam edzőként, azonban a képzés jellegéből kiindulva az NKE-n viszont egyre inkább akadályokba ütköztem, hiszen egyre kevesebb lány választotta az ottani képzéseket. Három éve, egy edzőtovábbképzőn találkoztam Szabari Jánossal, és amikor vázoltam neki az aktuális helyzetemet, áthívott a BEAC-ba, hogy vegyem át az itteni női egyetemi csapatot.”


Az elmúlt három évben sokat alakult a mezőny az egyetemi csapatok között is, egyre élesedik a verseny. „2011 óta zajlanak a MEFOB küzdelmei a jelenlegi rendszerben. Egyértelművé vált, hogy aki eredményesen akar szerepelni az egyetemi versengésben, annak szüksége van egy jó ANB-ben szereplő csapatra. Sőt, azt mondom, most már annak, aki a négybe szeretne jutni, az amatőr bajnokság Piros csoportjában kell szerepelnie, vagy ott játszó játékosokból kell a csapatát verbuválnia.”

 

 

Jelen pillanatban az elsősorban egyetemi hallgatókra épülő ELTE Fortis csapatunk adja a MEFOB csapat gerincét, de nem kizárólag az itteni játékosok adják az egyetemi együttest.

 

„A MEFOB-on az adott felsőoktatási intézmény hallgatói, középiskolás diákok (maximum két fő mérkőzésenként – a szerk.), illetve olyan felsőoktatási intézmények hallgatói szerepelhetnek, melyek csapata nem indult a bajnokságban (szintén max. két fő mérkőzésenként – a szerk.).

 

Az világosan látszott, hogy kell egy olyan állandó versenyzési, edzési lehetőséggel rendelkező csapat, amely az ANB-ben indul és amely lehetőség szerint a gerincét adja a MEFOB-on induló együttesnek. Ide tudnak csatlakozni az egyetemi csapat játékosai, és mivel így van állandó edzéslehetőség, könnyebben megoldható az összetartások, közös edzések megszervezése is a másik klubokban szerepelő játékosokkal. Nem titkolt cél volt az is, hogy versenyzési lehetőséget adjunk a junior korból kiöregedett, de még középiskolás játékosaink részére, hiszen az U18-at elhagyó legtöbb játékosunknak legalább egy, de sokaknak még két év van hátra a középiskolai tanulmányaiból.

 

Tavaly ezért indítottuk el az ELTE Fortist, ami lehetővé tette az előrelépéshez szükséges emelt edzésszámot, továbbá versenyzési lehetőséget biztosított az ANB-ben. Itt ugyan sokat bukdácsoltunk, de cserében előreléptünk a MEFOB-ban az indulás évéhez képest, amikor heti egy, szerdai, amolyan csapatépítő összetartásunk volt csupán.

 

Az emelt edzésszám rögtön meg is látszott az eredményességen, hiszen az első évvel ellentétben második évünkben bejutottunk a legjobb nyolc közé. Itt viszont a TF jött velünk szembe, akik ellen az első meccsen még voltak jó periódusaink, de a visszavágón egyértelműen fölénk kerekedtek. Idénre már megvolt a bázis, amire építhettünk, ez sokat jelentett. Bár elrontottuk az alapszakaszt, a nyolc közé jutásunk nem volt veszélyben, viszont összekerültünk a Közgázzal. Az első meccsen élni tudtunk azzal, hogy a Közgáz tartalékos felállásban állt ki, a visszavágón viszont nagyon elrontottuk az utolsó öt percet, így minimális különbséggel, de végül kiestünk. Ez az ötödik hely viszont ismereteim szerintígy is a legjobb eredményünk, amióta új rendszerben bonyolítják a MEFOB küzdelmeit.”

 

Bár az amatőr bajnokság zöld csoportjában egyelőre nem tud meghatározó szerepet játszani az ELTE Fortis, az világosan látszik, hogy a MEFOB eredményességhez nagyban hozzájárult az ott elvégzett munka. „A Fortis ebben az idényben szerkezeti problémákkal küzdött, magas poszton egyáltalán nem volt megfelelő játékosunk, továbbá hiányzott a csapatból egy agresszív, ponterős bedobó. A MEFOB-on ez a probléma Lendér Lilla és Kulcsár Bianka szereplésével megoldódott, és ez a játékban is megmutatkozott, hiszen erős amatőr csapatok ellen tudtunk jól szerepelni. A Miskolcot, Szegedet (ANB Zöld Csoport IV. helyezett csapata – a szerk.) például oda-vissza legyőztük, de a Piros csoportban szereplő, későbbi MEFOB ezüstérmes Debrecen ellen is szoros mérkőzést tudtunk hazai pályán játszani, győzelmi eséllyel.”

 

Ami öt-öt ellen nem sikerült, az a 3×3-as szakágban viszont összejött: ott nem csupán a négybe sikerült bekerülni, de a végén érem is került a lányok nyakába Szombathelyen. „Sikeresen vívtuk meg a két selejtezőt, így sikerült eljutni a döntőig. A négyben kikaptunk a későbbi győztes TF-től, így végül a Közgáz csapatával együtt, a B33 szabályoknak megfelelően, bronzérmesek lettünk. Ebben a szakágban is ez az eddigi legjobb szereplésünk, tavaly a nyolc között búcsúztunk.”

 

Mindez azért is fontos, mert a bonyolult módszertannak köszönhetően az időközben olimpiai sportággá avanzsáló 3×3 kvalifikációjában annak is van jelentősége, hogy a szakágban hányan és milyen eredménnyel versenyeznek.

 


És hogy mi a jövőbeni út az egyetemi kosárlabda számára a BEAC berkein belül? Dr. Gyarmati Istvánnak ezzel kapcsolatban is kiforrott elképzelései vannak. „A csapat szereplésével, működésével kapcsolatosan több cél is megfogalmazható.

 

Cél az, hogy az ELTE Fortis egy olyan csapat legyen, amelyben együtt játszik a teljes MEFOB csapatunk, szerepelve az ANB-ben és az egyéb bajnokságokban. Látni kell ugyanis, hogy a jelenlegi mezőny élcsapatai (TFSE, DEAC, Győr) olyan összeszokott csapatok, amelyeket nem nagyon lehet úgy megverni, ha ellenük nem egy összeszokott, erős bajnokságban lévő csapat szerepel. Ezért lenne jó egy-két éven belül feljutni az amatőr bajnokság erősebb csoportjába, annak érdekében is, hogy amatőr szinten meghatározó, olyan játékosokat, akik egyébként ELTE hallgatók is, a csapathoz tudjunk igazolni. Ez egy komoly cél előttünk, viszont tisztán látjuk, hogy nehéz helyzetben vagyunk. Egyrészt mi tisztán utánpótlás csapattal vesszük fel a versenyt a sokszor rutinos játékosokat foglalkoztató ellenfelekkel szemben, és pont emiatt nehéz megtartani azokat a játékosainkat, akiket piros csoportos csapatok hívnak.

 

Hiszek abban is, hogy lehetséges oldalágról bekerülni az NB1/A csoportos csapat keretébe. Tény, hogy ez nem túl gyakori, de láttunk már erre példát. Tehát cél az is, hogy úgy dolgozzunk, hogy felkeltsük az A csoportos csapat szakvezetésének figyelmét.

 

Az is cél, hogy utánpótlás játékosaink számára a junior bajnokság lezárultát követően is rendszeres, minőségi játéklehetőséget biztosításunk az amatőr bajnokságban, azzal a reménnyel, hogy közülük sokan választják majd az ELTE-t a felvételik során. Ennek érdekében például az elmúlt idényben – hagyományteremtő céllal – felvételi tájékoztatót is tartottunk az érintett játékosoknak. Itt szeretném egyébként kiemelni és megköszönni Vajda Anna és Mocsai László közreműködését, akik minden eszközzel támogattak abban, hogy a junior korosztályból kiöregedő játékosaik a Fortisban folytassák pályafutásukat.

 

Utánpótlás tekintetében egyébként azt gondolom, nem állunk rosszul, a juniorjaink országos hetedikek lettek. A kadettok éve most talán nem sikerült olyan jól, de egy keményen dolgozó kis csapat, így azt gondolom, hogy még fogunk hallani róluk, meglesz az eredménye a sok munkának. És persze ne feledkezzünk meg a serdülők gyönyörű ezüstérméről. Szóval van bőven potenciál.

 

Hála istennek, a felvételik során sokan választják a kosarasok közül az ELTE-t , így reményeink szerint innen is számíthatunk a csapat erősödésére.

 

Összességében, ha évente-kétévente egy-két játékos be tud kerülni az Nb1-es csapatba, a többiek pedig a mi kötelékünkben diplomát tudnak szerezni és közben kosaraznak még pár évig, akkor szerintem megtettük azt, ami kvázi egyetemi, félprofi klubként a küldetésünk.”


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: