Európa-bajnokság 2019

Az MTI helyszíni beszámolói Nisből

2019.06.26. 12:57 | Magyar válogatott

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar válogatottra szerdán két edzés és a hivatalos csapatfotózás vár Nisben a 2019-es Európa-bajnokság helyszínén. Az MTI kiküldött tudósítója két összeállítást is készített, mely az alábbiakban olvasható.

 

 

Matusz Endre, az MTI különtudósítója jelenti:


Nis, 2019. június 26., szerda (MTI) - Kulcskérdés lesz Yvonne Turner beépítése Székely Norbert szövetségi kapitány szerint, akinek együttese csütörtökön kezdi meg szereplését a szerb-lett rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokság nisi csoportjában.

 

A magyar válogatott kedden délután érkezett meg repülővel Bécsből a dél-szerbiai városba, és a szakmai stáb este egyórás átmozgató edzést vezényelt a keretnek. Szerdán reggel 9 órakor már ismét a Cair Csarnokban gyakorolt a nemzeti együttes, és a másfél órás tréning végén Székely Norbert összegzést adott az MTI-nek az eddig látottakról.

 


"Pozitív a hangulat a csapatnál, amelyet tovább javított Yvonne érkezése. A felkészülés során azt szerettem volna látni, hogy nélküle is normális játékot játszunk, persze nagy szakmai hiba lett volna, ha nem így gondolkodunk" - jelentette ki a szakvezető Turnerről, aki szombaton csatlakozott a kerethez. - "Három edzés alapján nem lehet Turnert tökéletesen beilleszteni, nehéz őt a teljes repertoárból felkészíteni, ugyanakkor biztos, hogy az ő képességeire és nemzetközi rutinjára építeni kell. Emberileg nagyon gyorsan beilleszkedett a társaságba, részben mert novemberben már töltött velünk időt, de ha szakmailag látnám előre, hogy miként épül be a csapatba, akkor rögtön kérném a felvételemet a delphoi jósdába" - tette hozzá tréfásan a honosított Turnerről, aki az idén az orosz Orenburgba szerződött a Soprontól, mellyel három magyar bajnoki cím mellett tavaly ezüstérmes, idén pedig negyedik lett az Euroligában.


A szlovénok elleni Eb-nyitómeccsről Székely Norbert kifejtette, az eddigi információk, videofelvételek alapján talán a csütörtöki ellenfél a legverhetőbb a C csoportban.

 


"A második helyre az olaszokat tenném, a legerősebbnek pedig a törökök tűnnek, hangsúlyoznám ugyanakkor, hogy az Eb legkiegyensúlyozottabb csoportjába kerültünk. A szlovénoknál olyan euroligás játékosok vannak, akik meghatározóak a saját klubjukban. Eva Lisec remek szezont futott az olasz Schióval, Teja Oblak Euroliga-bronzérmes lett az USK Prahával a soproni négyes döntőben, Nika Baric pedig hosszú évek óta az Euroliga-bajnok orosz Jekatyerinburgot erősíti. A magyarok ha kisebb súllyal is, de szintén szereplői az Euroligának, tudják, hogy mire készülhetnek, és profi módon gondolkodnak" - vélekedett a szövetségi kapitány.


"Remélem, az első meccsen megmutatjuk, hogy mi szélesebb rotációban tudunk gondolkodni, és ha a kispadról érkezik elég pont és energia, akkor jó meccset tudunk játszani a szlovénokkal" - mondta még a magyarok nyitómérkőzéséről, amely csütörtökön 16 órakor kezdődik Nisben.

 


Egyelőre visszafogott érdeklődés övezi a csütörtökön elrajtoló női kosárlabda Európa-bajnokságot a C csoportnak otthont adó Nisben.

 

Szerbia harmadik legnagyobb városában - amely 230 kilométerre délre fekszik Belgrádtól - nincs különösebb jele annak, hogy a 185 ezres lélekszámú település kontinenstornát rendez. A csapatok szálláshelyein, illetve a Cair Sportcsarnokon kívül sehol sem láthatók a nemzetközi szövetség (FIBA) és az Eb logói, zászlói, plakátjai, az utcák fölé kifeszített molinókon inkább a közelgő kétnapos utcafesztivált és a színházi rendezvénysorozatokat hirdetik.


A FIBA illetékeseinek a dolgát nehezíti, hogy Nagy Konstantin római császár szülővárosában - akiről a helyi repülőteret is elnevezték - ritka vendég a nemzetközi kosárlabda, ugyanis a KK Konstantin férfi csapata jelenleg csak a szerb másodosztályban szerepel, emellett a csarnok főként kézi- és röplabdamérkőzéseknek ad otthont. Már csak azért is hálátlan feladat a szurkolók becsábítása, mert a házigazda szerb kosárválogatott 300 kilométerrel arrébb, a nagybecskereki D csoportban lép pályára az Eb-n.


Ami a nisi arénát illeti, a négyezer férőhelyes, 2011-ben felújított létesítményben - melyben 2012-ben férfi kézilabda Eb-csoportkört is rendeztek - egy nappal a rajt előtt még kezdetleges állapotok uralkodtak. Az amúgy lelkes önkéntesek nem sok útbaigazítást tudnak adni, ellentmondásos információk zavarják össze a válogatott stábokat és az újságírókat, és sok kérdésnél még a FIBA illetékesei is tanácstalanok.


A szervezőknek aligha lesz sok dolguk, mivel reklám és érdeklődés híján várhatóan nem lesz telt ház a Cair Sportcsarnokban.Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: