Európa-bajnokság 2019

Csütörtökön Szlovénia ellen debütál a magyar válogatott

2019.06.26. 23:54 | Európa-bajnokság 2019 | Írta: Nagy Norbert

Nagyon régóta vártuk már és csütörtökön végre elrajtol a 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokság. A magyar válogatott a nyitó napon 16 órától Szlovéniával mérkőzik.

 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt


Fiatal és szép jövő előtt álló kerettel vág neki a 2019-es kontinenstornának a magyar válogatott. Nehéz az erőviszonyokat meghatározni. Egyrészt válogatottunk a torna legkiegyensúlyozottabb négyesébe került. Nincs kiugróan erős csapat, de úgymond „kötelezően legyőzendő” szerény játékerőt képviselő sem. A magyar csapat esetében éppen a fiatalság miatt nem lehet megmondani, hogy miként csapódik le az Európa-bajnoki debütálással járó izgalom, felhajtás, felfokozott idegállapot a játékosokban. Egy biztos és ez nem csak a csütörtöki találkozóra igaz: a legfontosabb, hogy olyan teljesítményt nyújtson a legnagyobb színpadon a magyar csapat, hogy az egy valóban előremutató jövőképet adjon.


Szlovénia a sorsolásnál úgy érkezett a negyedik kalapból ebbe a csoportba, hogy oda sorolt gárdák között ők rendelkeztek a legtöbb Euroligás, Európa Kupás játékossal, ami sokat elmond róluk. Sopronban az Euroliga Fina Four-on Teja Oblakot láthattuk az USK Prahában meghatározó teljesítményt nyújtani. Nika Baric évek óta a Jekatyerinburg kötelékébe tartozik, míg magas posztokon Eva Lisec a Famila Schio csapatával épp a közelmúltban hosszabbított. Szlovénia erős nemzeti bajnokság hiányában ugyanazt az utat járja, mint a legtöbb hasonló méretű nemzet. Amíg a legjobbjaik nem tudják elkezdeni légiós-karrierjüket, addig a Celjével a szövetségi kapitány irányítása alatt szerepelnek az Adria Ligában, illetve az Európa Kupában. Az ismert játékosok mellett Szlovénia is rendelkezik egy feltörekvő fiatal generációval, akik 2017-ben U20-as Eb-döntőt vívtak. Abből a csapatból hárman vannak itt, ráadásul Annamaria Prezelj és Zala Friskovec stabil alapembernek számít.

 


Szlovéniát egy kemény védekezésre építő gyors támadójáték jellemzi. Talán így lehetne egy mondatban bemutatni őket. Komoly lábmunkát végeznek, amit bírnak erővel 40 percen át. A határozott védekezésüket jól jellemzi, hogy a selejtezők során a sikeresen kvalifikált válogatottak között náluk fújták be a legtöbb faultot. Ez egyébként figyelmeztető jel is számukra, főleg a magas posztokat nézve. Ott Lisec és az igencsak erős testalkatú Shante Evans mellett nincs alternatíva. Ha lesznek faultproblémák, könnyen zavarba jöhetnek. Határozott védekezésük miatt magas a szerzett labdáik száma, a selejtezők során 12.5-öt átlagoltak és emellett kiemelkedő annak az aránya, hogy az ellenfelük eladott labdái után milyen mértékben tudnak eredményesek lenni. Például amikor a selejtezőben Franciaországot verték a legnagyobb sikerüket aratva, akkor a francia csapatnak 18 eladott labdája és ebből Szlovénia 19 pontot ért el. Nem véletlenül hangsúlyozza minden nyilatkozatában Székely Norbert, hogy nem szabad ki nem kényszerített hibákat véteni és könnyű pontokat ajándékozni.


Sok mezőnykísérlettel dolgozik a mérkőzésein Szlovénia, ezért mondható, hogy nem annyira kiemelkedő a mezőnyszázalékuk. Ehhez viszont sok támadó-lepattanó is párosul. A selejtezők során 15.5-öt jegyeztek, ami az ötödik legmagasabb volt a teljes mezőnyt nézve. Óriási feladat hárul majd Határ Bernadettre, Horti Dórára, Kiss Virágra, hogy ebben megakadályozzuk őket. Éppen a 4-es, 5-ös poszt szűkös mozgástere az, ami a szlovén gárdát meggátolja a nemzetközi előrelépésben. Ahhoz, hogy a középmezőny élére törjenek, ahova a képzettségük, tudásuk alapján törhetnének, a festékben lényegesen stabilabbnak kellene lenni. A csapatuk igazi fegyvere így a külső sor, ahol viszont bővek a minőségi rotációs lehetőségeik. Megvan az a kedvező helyzete a szakmai stábjuknak, hogy mindig találni legalább két embert, aki kellően éles adott meccsen és képes bedobni a fontos pontokat. Összességében tehát nem lesz könnyű dolgunk a nyitányon, de fontos visszajelzéseket fog adni a tornára és a távolabbi jövőre ez a 40 perc. Nagyon szurkolunk!
 

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: