Európa-bajnokság 2019

Csehországgal küzd a négy közé jutásért az U18-as válogatott

2019.07.11. 11:44 | Utánpótlás hírek

Csütörtökön este 20 óra 45 perctől Csehországgal mérkőzik a négy közé jutásért az U18-as válogatott a szarajevói korosztályos Európa-bajnokságon.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

Emlékezetesre sikerült a szerdai nyolcaddöntők napja Szarajevóban. Ritkán látni olyat, hogy a nyolc párharcból három is hosszabbításban dőljön el. Ebből ráadásul két továbbjutó, a magyar és a cseh válogatott egymás ellen mérkőzik a legjobb nyolc között. Ennek a helyzetnek egyetlen nagy előnye van, hogy mindkét fél lábában ugyanúgy 45 perces meccs lesz. Drámai körülmények között megszerzett siker rendkívüli módon fel tud dobni egy közösséget. Igazi csapatépítő hatása van, ami növeli az önbizalmat, extra érzelmeket szabadít fel. A csütörtöki negyeddöntőnek éppen ezért az egyik legnagyobb kérdése az lesz, hogy ki tud profitálni ilyen oldalról a szerdai diadalból. Természetesen a fizikális felkészülés jelentőségét nem lebecsülve.

 

 

A magyar válogatott remek csapatjátékkal, 22 gólpasszunk volt, de közben remek egyéni villanásokkal vívta ki a továbbjutást. A 47-41-re nyert lepattanócsata és a második esélyből elért 15 pont ugyanúgy kellett a sikerhez, mint a 13 szerzett labda és a 13 gyorsindításos pontunk. A mieink felkészültségét jól mutatta, hogy a hosszabbítást mennyivel jobban bírtuk, mint a belgák. Ez nagyon erény, hiszen stabil alapokról árulkodik. Ráadásul kifejezetten jó versenyzői adottságokat is mutat, amit ezen generáció tavaly nyári nagy sikerei alkalmával is hosszasan méltattunk. Ha egy válogatottban a fejek és a keret szerkezetben rendben van, akkor ott nagyon komoly eredményekben lehet bízni. Ha sikerül csütörtökön a szerdaihoz képest a ki nem kényszerített hibák számát csökkenteni, akkor ezen erősségekre építve a csehek ellen is favorit a magyar válogatott.

 

A csehek tavaly az U16-os korosztályban Eb-döntőt vívtak. Azon menetelésük alkalmával a mieinket is verték. A tavalyi litvániai csapatukból négyen léptek fel az U18-as válogatottba. Itt Szarajevóban két nagyágyú, az aranyérem két legnagyobb esélyese Spanyolország és Franciaország mellé kerültek. Tőlük ki is kaptak, de Izrael legyőzésével meglett a harmadik hely a csoportban, amivel a nyolcaddöntőben elkerülték a bombaerős letteket és így Litvániát le tudták győzni. A legnagyobb erősségük a külső sorban a Hamzova, Malikova kettős. Az USK Praha, illetve a Zabiny Brno neveltjei a felnőtt csapatok versenyző keretében is helyet követeltek maguknak. Ugyanígy tett Adela Burtova is, aki a belgáknak 13 pontot dobott. Neki a Brno már az EWBL sorozatra is kikérte a licencet. Magas poszton nem annyira dominánsak, de figyelmeztető a litvánok ellen elért hét triplájuk, 12 szerzett labdájuk és 11 gyorsindításos pontjuk. A cseh válogatottakra hagyományosan sok mozgás, nagy lábmunka és kemény védekezés a jellemző. Ennek kezelése lehet a döntő, a rotáció, a rutin és az egyéni képességek ugyanis inkább a mieink mellett állnak.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: