Európa-bajnokság 2019

Völgyi Péter várakozásai az Eb-elődöntő előtt

2019.07.13. 14:18 | Utánpótlás hírek

Szombaton 20 óra 45 perctől Franciaországgal vív elődöntőt az U18-as A-divíziós Európa-bajnokságon a magyar válogatott. A találkozó felvezetéseként Völgyi Péter vezetőedzővel készítettünk nagyinterjút.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

A torna előtt lapunk felületein megjelent összeállításainkban is nehezen tudtuk elhelyezni, hogy hol lehet válogatottunk helye a szarajevói mezőnyben. Minden várakozást felülmúlt azonban az eddigi magabiztos szereplés. „Valóban vegyes érzelmekkel érkeztünk, mert az érettségik és egyéb problémák miatt kicsit hektikus volt a felkészülésünk az Európa-bajnokságra. Ettől függetlenül a csoportban nagyon meggyőzően teljesítettünk szerintem.” – kezdte értékelését Völgyi Péter vezetőedző.

 

A csoportkörben sorrendben Fehéroroszország, Oroszország és Szerbia volt a rivális. Mindegyik gárda ellen legalább 17 pontos különbséggel hagyta el győztesen a pályát a magyar együttes. „Azt az orosz válogatottat, amelyik szintén a négy közé került, sikerült 40 ponttal megverni. A másik két mérkőzésünket is végig kontrolláltuk.” – tette hozzá Völgyi Péter, mielőtt rátértünk volna a belgák elleni találkozóra. A csoportkör után ugyanis tiszta lappal indul mind a 16 gárda és a nyolcaddöntőben egy meccsen dől el, hogy kik folytathatják a felső és az alsó ágon.

 

 

„Annak a veszélye, ami ebben a lebonyolítási rendszerben benne van, hogy nagyot lehet bukni a negyedik meccsen gyenge játékkal, amikor a felső és az alsó ág ketté válik, majdnem minket is utolért. Meleg volt a pite a belgák elleni mérkőzésen, de a rutin, a nagyobb tapasztalat a mi javunkra billentette a mérleg nyelvét. Úgy érzem megérdemeltük a továbbjutást a végjáték alapján. Fortuna is velünk volt, de utána már a csehek ellen abszolút uraltuk a mérkőzést.” – összegzett a szövetségi kapitány.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

Az elődöntőben a mezőny egyik legerősebb gárdája, Franciaország lesz a rivális. „A franciák fizikális fölényben vannak. Két nagyon erős centerrel rendelkeznek és a mezőnysoruk is tele van extra dobóval, jól egy-egyező játékossal. Jó játékrendszert alkalmaznak: sokszor letámadnak, váltogatják a zóna védekezést az emberfogással. Összetetten és jól kosárlabdáznak. – jellemezte az ellenfelet Völgyi Péter, akinél természetesen rákérdeztünk, hogy mi lehet esély szombaton este.

 

„Nekünk egy fegyverünk van. Az ötletesség, a finesz, a jó értelemben vett kicsi pofátlanság és a külső dobások. Megmondom őszintén, erre apellálunk. Megtámadni ezt a védőfalat és így réseket találni, jóval ritkábban lehet, mint a többi csapat ellen. Pórbáljuk a saját játékunkat rájuk erőltetni.” - mondta a szakvezető, majd így folytatta:

 

„Egy-két meglepetéssel támadásban mi is tudunk újat mutatni, ahogy biztos vagyok benne, hogy ők is fognak próbálkozni más dologgal. Jó meccset várok és azt, hogy olyan extra teljesítményt mutassunk, amilyet tavaly az Európa-bajnokságon, amikor megvertük őket a négy közé jutásért. Óriási dolog lenne a tavalyi bronzérem után most az aranyért játszani.”

 

Zárásul azt kérdeztük a szakvezetőtől, hogy milyen állapotban van a csapat: „Mindenki egészséges, mindenki tettre kész. Túléltük ezt az öt mérkőzést, amiben gyúrónknak óriási szerepe van. A stáb minden tagja, vezetőink mindent megtesznek azért, hogy a lányok minél jobban tudjanak regenerálódni és a kisebb sérülések gyorsan helyre jöjjenek. Komoly csapatmunka folyik azért, hogy a csajok a legjobb állapotban készülhessenek.” – zárta beszélgetésünket Völgyi Péter.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: