Európa-bajnokság 2019

Olaszország ellen az Eb-döntőben

2019.07.14. 17:44 | Utánpótlás hírek

Vasárnap 19 óra 45 perctől rendezik Magyarország és Olaszország részvételével az U18-as A-divíziós Európa-bajnokság döntőjét. Egy olyan döntőre készülhetünk, ahol mindkét nemzet részéről egy évek óta eredményes generáció képviselői csapnak össze.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

Azok számára, akik évek óta kitartóan követik a korosztályos kontinenstornákat, nagyon szép ívet rajzol ki a magyar és az olasz válogatott eredménysora. A mieink ezen generációja 2017-ben játszott Eb-döntőt az U16-os korosztályban, míg az olaszok 2018-ban nyerték ezt a korcsoportot. Tavaly a magyar válogatott az U17-es Világbajnokságon negyedik helyezett volt, az olasz ötödik. Az olaszok erre az Eb-re a tavalyi U16-os aranyérmes csapatukból hét tehetséget tudtak feljebb léptetni az idősebb versenyző korosztályba.

 

Nincsenek szavak a magyar válogatott eddigi menetelésére. Nem is feltétlenül a nagy különbségű győzelmek, hanem a mutatott játék az igazi érték. A szervezettség, pontosság, az érettség. Ezt a statisztikák is alátámasztják. A 16 csapatos mezőnyt nézve a legjobb dobószázalékkal a legtöbb pontot szerezte a tornán eddig válogatottunk, mely a triplamutatókban is a legjobb. A csapatjáték minőségét mutatja, hogy a legtöbb gólpasszt és a harmadik legtöbb szerzett labdát is Völgyi Péter együttese tudhatja magáénak.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

A francia válogatott legyőzése alkalmával elsősorban a kiváló dobószázalék érvényesült, illetve a szerzett labdák, amiből kétszer annyit jegyeztünk. A nyolc gyorsindításos pont mellett kulcsfontosságúnak bizonyult, hogy az utolsó 15 percben 6 pontnál nem engedtük közelebb a riválist. Lényegében nem tudtak visszajönni a meccsbe és ez lélektanilag még a legrutinosabb profiknál is „gyilkos” tud lenni.

 

Az olasz válogatott a korosztály két nagy sztárjára épít. Ők Ilaria Panzera (12.5 pont, 5.5 lepattanó és 4.0 gólpassz), illetve a tavalyi U16-os Európa-bajnokság MVP-je Caterina Gilli (9.8 pont, 7.3 lepattanó és 2.7 gólpassz). Ki kell még emelni Giulia Natali-t, aki szintén 10 pont felett átlagol. Nem véletlenül ismerősek ezek a nevek sokaknak, hiszen ők már olasz élcsapatokban is értékes perceket kapnak. Játszottunk velük a felkészülés alatt, akkor hazai pályán magabiztosan nyertek, de ebből messzemenő következtetést nem szabad levonni.

 

 

Nem véletlenül emeltük ki mindkét csapat erényei között az érettséget, a rutint. Egy nagyon speciális versenyhelyzet a döntő. Sokkal inkább már a fejekről szól, mint bármi másról. Játékban nagy különbség nincs. Túlzás nélkül az egész korosztály két legjobb csapata méri össze az erejét. Az összehasonító statisztikát nézve mi jobban dobunk mezőnyből, az olaszok valamivel jobban lepattanóznak. Az olaszoknak több a szerzett labdájuk, nekünk több a gólpasszunk. Második esélyből, festékből ugyanannyi pont jön a feleknél.

 

Összességében elmondható, hogy egy kiváló generációnk érkezett óriási lehetőség kapujába. A lányok fantasztikusat küzdenek, az egész kontinens elismerését kivívták. A tavalyi bronzérem után egy újabb év rutinjával felvértezve már biztos, hogy sikerül előrébb lépni helyezésben. Természetesen ez az olaszokra is igaz, de ránk is, nagyon megérdemelnénk az aranyat. Látva az olaszok eddigi meccseit, érzelmekkel teli, felfokozott rangadót láthatunk.

 

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: