Európa-bajnokság 2019

10 nappal az Európa-bajnokság után

2019.07.16. 22:17 | Magyar válogatott

Múlt héten vasárnap ért véget a 2019-es női kosárlabda Európa-bajnokság, mely a magyar válogatott 7. helyét, illetve Spanyolország címvédését hozta. A torna zárása után egy héttel Székely Norberttel beszélgettünk a tapasztalatokról.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

A 2001-es franciaországi kontinenstorna óta nem jutott magyar csapat a nyolc közé. A beszélgetésünk elején így rögtön arról kérdeztük Székely Norbertet, hogy véleménye szerint az idei évre miben került közelebb az európai élmezőnyhöz a magyar csapat.

 

„Először szeretnék gratulálni az U18-as válogatottnak, hogy ilyen csodálatos eredményt ért el. Ez mindenképpen az egyik, amiben közelebb kerültünk az európai élmezőnyhöz. Az utánpótlásunk olyan szinten javul, hogy évről évre egy vagy két csapatunk a négy között van.” – kezdte válaszát a szövetségi kapitány, majd így folytatta:

 

„Ennek a sikerei már kezdtek begyűrűzni a felnőtt válogatottba is. Az U20-as játékosok, akik ott vannak most velünk, illetve az előző évek sikercsapataiból – az 1997, 1998-as generáció – már nagy mértékben kerültek a felnőtt válogatottba. Ez a frissesség, ez az energia, ez az erő, ez a büszkeség arra, hogy ők már az utánpótlásban komolyabb eredményeket értek el, feltétlenül közelebb vitt minket az élmezőnyhöz.”

 

A beszélgetésünk során Székely Norbert a védekezést emelte ki. „Ami még közelebb vitt minket, az a védekezés. Ezen a téren képesek voltunk a szlovén meccs kivételével egészen magas szinten teljesíteni. Ez a magas szintű teljesítmény alapvetően nyugodtságot adott a csapatnak abban a tekintetben, hogy kiegyensúlyozottak legyünk.”

 

 

A szakember szerint összetett feladat a csapat további fejlődésének biztosítása: „Sok összetevős ez. A legfontosabb, hogy megfelelően legyenek versenyeztetve a játékosok. Nagyon jó és pontos felkészültség kell egész évben ahhoz, hogy utána a válogatottban ki tudják teljesíteni a tudásukat. Ehhez az kell, hogy játszanak, játszanak. A válogatottak legtöbbje játszó játékos a klubjában.” – fogalmazott Székely Norbert, aki a szövetség részéről érkező bizalmat és a tervezhetőséget is méltatta.

 

„Tovább is mehetünk. Az, hogy ezt ki tudjuk mi használni, nekünk egy folyamatos munkára van szükségünk. Köszönet azért, hogy ilyen kitartás van a szövetségen belül a szakmai stábok tekintetében. Ez folyamatos munkát tesz lehetővé. Így sokkal jobban ismerjük mi edzők az utánpótlás terén a játékosokat, nem kell minden évben újabb és újabb csapatokat építeni. Folyamatos munkát tudunk végezni.”

 

A fizikális felkészültség fontosságát többször is kiemelte Székely Norbert a lapunknak adott értékelésében. „Nagyon fontos, hogy fizikálisan is fejlődjenek tovább a játékosok. Ha fizikumban megmaradunk egy átlag-szinten, akkor nem tudunk belépni a topcsapatok közé Európában. Ha fizikálisan tovább tudunk fejlődni, akkor igen. Itt nem feltétlenül arra kell gondolni, hogy erősebbnek kell lenni vagy nagyobbnak. A mai kosárlabda a gyorsaság játéka.” – összegzett a szövetségi kapitány, aki szerint a további előrelépés kulcsa is a fizikumban keresendő.

 

„A fizikumon belül maradva az edzések intenzitása, gyorsasága még nem feltétlenül az, amit Európa tud. Amit én tapasztaltam, hogy három-négy-öt edzésen keresztül kiválóan tudunk egy bizonyos szintet tartani. Az ötödik-hatodik-hetedik edzésen már nem tudunk ugyanolyan sebességen dolgozni. Itt nem arról van szó, hogy a védő nélküli mozgásokat nem tudja valaki egészen gyorsan megcsinálni, hanem a védővel történő mozgásokat. A védő nyomására, jelenlétében történő mozgásokat kell sokkal gyorsabban végrehajtani edzésen és fordítva is. A védő mozgásokat is aktív támadó ellen.”

 

Felvetettük Székely Norbertnek, hogy az elmondottak alapján talán korai is lett volna még ezen fiatal, feltörekvő csapat számára az olimpiai selejtező. Válogatottunk szakvezetője is hasonlóan látta a kérdést.

„Egyértek. Én azt gondolom, hogy nagyon nagy dolog lett volna, ha ott vagyunk. Akartunk ott lenni és éhesek voltunk rá. Ha azonban nézem azokat a csapatokat, akik oda jutottak, sokkal rutinosabb, sokrétűbb csapatok, mint mi. Hogy ne kerüljem meg a kérdést. A fejlődés nehezen lesz mérhető innentől kezdve számszakilag, eredményekben. Hetedikek lettünk és az egy nagyon érdekes hely. Azt mondtam az Eb előtt, hogy a cél: belépni az elitbe hosszú távon. Az elitet Magyarországnak úgy kell tekintenie, hogy a harmadik-hatodik hely. Azt nagyon nehezen tudom elképzelni, hogy a következő 5-10 évben a magyar válogatottak Eb-döntőt tudnak játszani, azt viszont igen, hogy a 3-6. helyre oda tudnak érni. Ehhez viszont egy tudatos építkezés és szerencse is kell.”

 

A 2021-es Európa-bajnokságot Spanyolország és Franciaország közösen rendezi. A selejtező-sorozat 2019. novemberében indul, majd 2020. novemberében folytatódik, végül pedig 2021. februárjában zárul. A jövő év februári hivatalos válogatott idősáv a tétmérkőzéseket tekintve az olimpiai selejtezőnek van fenntartva az ide jogot szerzett együttesek számára.

 

Beszélgetésünk végén Székely Norbertet a nemzetközi trendekről is kérdeztük. „Érdekes helyzet, mert amikor az ember kívülről nézi, sokkal pontosabb képet tud alkotni és több információja van a teljes mezőnyről. Én belülről nagyon koncentráltam a mi csapatunkra és arra, hogy az aktuálisan következő válogatottak elleni felkészülés legyen meg. Azokkal a csapatokkal, akikkel játszottunk, három-négy meccset is láttam. Összességében viszont meg kell még néznem egy csomó mérkőzést ahhoz, hogy átfogó tapasztalatom legyen. Ez meg fog történni a következő napokban, hetekben. Most röviden azt tudom mondani első benyomásként, hogy a női kosárlabdázás előre lépett Európa-szerte. Volt egy mélypont 6-8 évvel ezelőtt és ahhoz képest előrébb lépett, ami egy tartós fejlődési pálya lehet.” – összegzett a kapitány.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: