Európa-bajnokság 2019

Miről árulkodik a FIBA sorozatok csapatlistája?

2019.07.16. 20:29 | EuroLiga, Európa Kupa

Pénteken mutatta be a FIBA a női kosárlabda Euroliga és Európa Kupa 2019/2020-as kiírásának mezőnyét. Érdemes egy kicsit jobban megnézni, hogy milyen trendeket rajzol ki a következő szezon csapatlistája.

 

 

A legfontosabb, hogy Magyarországról az Euroliga főtábláján szerepel a Sopron Basket, a sorozat selejtezőjében vehet részt az Aluinvent DVTK. Az Európa Kupa főtábláján pedig a CMB Cargo UNI Győr, az Atomerőmű KSC Szekszárd, a VBW CEKK Cegléd és a PEAC-Pécs együttesét követhetjük. A hat résztvevővel Magyarország az egyik legnépesebb kontingenst biztosítja a FIBA sorozatai számára. A törökök hét gárdát neveztek, a franciák, az oroszok és hazánk hatot-hatot, míg a spanyolokat öt alakulat képviseli.

 

Nagy változásokat ígér az új szezon, rengeteg a kérdőjel. Az Euroligában két tradicionális gárdával nem találkozhatunk, hiszen a Salamanca és a CCC Polkowice sem lesz ott a rajtnál. Spanyolországból csak a bajnok kapott helyet a sorozatban és ezzel – a többek között Sonja Petrovicot is szerződtető – Girona élt is. A Salamanca így az Európa Kupában indul, ahol bizony a végső győzelemre is esélyes lehet. A CCC Polkowice lengyel bajnokként főtáblás lehetett volna, de a klubnál a cipőipari óriás csökkentette a női kosárlabdára fordítandó forrásokat, így maradt számukra az Európa Kupa. A Gdynia lett a beugró, akik 2010 után térnek vissza a legjobbak közé. Az egykoron döntőt is játszó klubnál „kellően erős” keretet ígértek a selejtezőre.

 

Ha a nagy nemzeteket nézzük, akkor az oroszoknál csak az EL-címvédőnél, tehát a kulcsemberei többségével már télen hosszabbító UMMC Jekatyerinburgnál nincsenek kérdőjelek. A Dinamo Kurszknál még mindig várat magára a csapathirdetés. A zuhanyhíradó ígér meglepetéseket a korábbi sajtóhírekhez képest. Orenburgban pedig nagyon bánhatják, hogy a tavalyi Euroliga győzelem után a Fener kivásárolta Victor Lapena vezetőedzőt. Remek munkát végzett a spanyol szakember.

 

 

Ezzel át is tértünk a törökökre, akiknél a költségcsökkentés ellenére ütőképes keretet kialakító Fenerbahce mellett szintén csak kérdőjelek vannak. A Cukurova kapcsán májusban még az is felmerült, hogy a YDÜ megszűnéséhez hasonlóan politikai okok miatt ők is bedobják a törölközőt. Ezt nem tették, igaz keretet sem hirdettek. A Botas esetében pedig óriási kérdés, hogy egy Euroliga gárdát miként sikerül finanszírozni. Tavaly kisebb célok mellett is akadtak gondjaik. Ezt az oldalt nem tudta összetenni a Galatasaray, akik pályán kiharcolták a részvételt, de végül csak az EK-ban indulnak. Ott ahol például az elmúlt időszakban többször Euroligázó Hatay is.

 

Örömteli a nyugat-európai csapatok előre-törése. A hat francia és az öt spanyol induló rendkívül fontos piacot teremt a szakágnak. Mondani sem kell ennek a jelentőségét. Az Euroligában érdekes figyelni a debütáló bajnoki címvédő Lyon-t, ahol rendkívül komoly klub épül. A Tony Parker nevével fémjelzett tulajdonosi kör extra munkát végez. A Bourges ezúttal is főtáblás, míg a Lattes Montpellier-nek az elmúlt évad Európa Kupa döntős menetelése után illene az Euroligában is letennie a névjegyét. Vagy legalábbis győzelmeket szerezni. Spanyolországból a Girona helytállása nem lehet kérdés, míg az Európa Kupában a Salamanca mellett a hosszú távon építkező Valenciát is érdemes lesz figyelni.

 

Nyugat-Európát nézve Olaszországból nem bővült a mezőny. Maradt tehát a Schio – Velence kettős. Más klubnak sem ambíciója, sem gazdasági erőforrása nincs a nemzetközi szereplésre. A négy belga gárda viszont figyelemre méltó. Úgy néz ki, hogy a válogatott sikereket próbálják a klubok is meglovagolni. A lengyelek is négy csapattal indulnak. A Polkowice a meggyengülése ellenére ütőképes lehet. A két-két svéd és német résztvevő szépen színesíti a mezőnyt. Mellettük az Európa Kupában láthatjuk a szlovák (MBK Ruzomberok) és a román (AC Sepsi-SIC) bajnok gárdáját.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: