Európa-bajnokság 2019

Szombaton fél tízkor kezd az U19-es Vb-n válogatottunk

2019.07.16. 23:33 | Utánpótlás hírek

A felejthetetlen U18-es Európa-bajnokság után nem sok idő marad a feltöltődésre, szombattól az U19-es Világbajnokságon szurkolhatunk a magyar válogatottnak. Völgyi Péter együttese magyar idő szerint szombaton délelőtt 9 óra 30 perctől Dél-Korea ellen debütál.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


Brutálisan nehéz alapcsoportba került az U19-es Világbajnokságon a magyar válogatott, hiszen sorrendben Dél-Korea, Ausztrália, majd végül az USA lesznek a riválisok. A 16 csapatos tornán a FIBA a jól megszokott lebonyolítást alkalmazza. A csoportkört követően minden gárda a nyocladdöntőben folytatja, melyek után a győztesek az 1-8., míg a vesztesek a 9-16. pozícióért küzdenek.

 

Azt érdemes kiemelni, hogy annyiban más a menetrend egy korosztályos Vb-n, mint egy kontinenstornán, hogy a szünnapokat eltérően iktatták be. A világbajnokságokon a szombati és a vasárnapi csoportmeccsek után hétfőn jön az első pihenő. Kedden zárul a csoportkör és szerdán jön a torna legfontosabb napja, a nyolcaddöntők sorozata. Ezt követi csütörtökön a második szünnap, hogy aztán péntektől a szokott rendben eldőljön az 1-8. és a 9-16. helyek sorsa.

 

A legfontosabb nap tehát az U19-es Világbajnokságon is a szerdai. Ahogy az U18-as Eb-n saját bőrünkön is megtapasztalhattuk Szarajevóban, itt mindenki tiszta lappal indul. Válogatottunk is veretlen csoportgyőztesként kritikus perceket élt át a párhuzamos ágon a csoportja utolsó helyét megszerző Belgiummal szemben. Ez jól mutatja azt, hogy bármi történjék az alapcsoportban egy esélye mind a 16 gárdának van a felső ágra kerülésre. Ez pedig óriási motivációs bázist és egy célt ad, amiért érdemes küzdeni.

 

 

Az első ellenfél tehát szombaton 9 óra 30 perctől Dél-Korea lesz, akikről a legkevesebb információnk van. Ők tavaly az U18-as Ázsia-bajnokságon Kína, Japán és Ausztrália mögött negyedikek lettek. Ezzel kvalifikálták magukat erre az erőpróbára. Csapatszinten nem bizonyultak versenyképesnek a három domináns nemzettel, ugyanakkor szép egyéni teljesítményeket láthattunk. Jihyun Park személyében ők adták a torna második legeredményesebb játékosát. A 16 pont, 7.5 lepattanós átlaga is a 185 cm magas fiatalt korosztálya legnagyobb reménységéve teszi hazájában. Az irányítójuk Sohee Lee pedig a harmadik legtöbb gólpasszal zárt a korosztályos kontionenstornán.

 

Vasárnap 7 óra 15 perctől Ausztráliával mérkőzünk. Tavaly az U17-es Világbajnokságon Völgyi Péter együttese Ausztráliával vívott bronzmeccset. Az akkor 57-51-es győzelmet arató gárdában szereplő 12 játékosból heten tagjai a mostani keretnek. Ők Shyla Heal, Isabel Palmer, Lily Scanlon, Agnes Emma-Nnopu, Gemma Potter, Ashlee Hannan, Alexandra Fowler és Isobel Anstey. A névsorukat nézve ki kell még emelni Miela Goodchild nevét. Az első évét teljesítette a Duke Egyetemén az Egyesült Államokban és impozáns 10.9 pont, 1.7 gólpassz és 1 szerzett labda lett az átlaga a 178 cm magas védőnek. Előtte komoly karrier állhat. Az ausztrál keretből öten már a helyi profi ligában a WNBL-ben is szereztek tapasztalatot.

 

Végül pedig a csoportkört kedden 7 órától USA ellen zárjuk. Az amerikaiak sorozatban megnyert öt aranyérem után ebben a korosztályban 2017-ben elveszítették az első helyüket. A máig emlékezetes fináléban a Maria Vadeeva vezette orosz válogatott győzte le őket. Ettől függetlenül természetesen idén is a legnagyobb favoritok, ráadásul az ausztrálokhoz hasonlóan ők sem ismeretlenek számunkra. Tavaly az U17-es Világbajnokságon az Egyesült Államok válogatottjából Völgyi Péter tanítványai elődöntőt vívtak. Abból a csapatukból a legjobb hatos: Belibi, Boston, Brink, Bueckers, Taylor és VanLith került be az U19-es keretbe. Mellettük öt elsőéves egyetemista lehet a vezér, akik mind Divízió I-es szakmai programokból kerültek ki. Queen Egbo és NaLyssa Smith tagja volt a Baylor bajnokcsapatának, míg Jordan Nixon a Notre Dame alakulatát erősítette a Final Four résztvevők között.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: