Európa-bajnokság 2019

Szarajevó után Bangkok előtt a magyar válogatott

2019.07.17. 23:54 | Utánpótlás hírek

A sokáig emlékezetes ezüstérmet hozó U18-as Európa-bajnokság után a magyar válogatott szombattól Thaiföld fővárosában, Bangkokban folytatja nemzetközi szereplését immár az U19-es Világbajnokságon.

 

 

Hét tétmeccsel, közte hat győzelemmel a lábában utazott Szarajevóból kedden Bangkokba a magyar válogatott.

 

"Bár az Olaszország ellen elveszített döntő után csalódottak voltunk, mivel úgy éreztük, hogy ha jobban koncentrálunk, és még akad egy-két extra teljesítmény, akkor akár nyerhettünk is volna, mostanra már a csalódottság helyét átvette az öröm, hiszen az elmúlt évek egyik legjobb teljesítményét értük el, és jogosan lehetünk büszkék az Európa-bajnoki ezüstéremre. Összességében azt gondolom a szereplésről, hogy több játékosunk sérülése miatt korántsem zavartalan felkészülés után értük el ezt a sikert, olykor olyan kiváló játékkal, mint a Franciaország elleni elődöntő, olykor pedig kicsit akadozó gépezettel, mint Belgium ellen, ahol igazolták a lányok, hogy attól lesz igazán jó egy csapat, ha kevésbé jó játékkal, hitből, szívből és lélekből is képes behúzni egy-egy meccset. Nem volt sok időnk az örömre, hiszen szombaton már kezdődik a korosztályos világbajnokság is, ahol elég kemény csoportba kerültünk, hiszen az egy évvel ezelőtti vébé első és harmadik helyezettje, az USA és Ausztrália mellett a mindig kellemetlen ellenfélnek számító Dél-Korea lesz még az ellenfelünk." - tekintett vissza a PVSK hivatalos honlapján az Eb-re Iványi Dalma.

 

Az első ellenfél tehát szombaton 9 óra 30 perctől Dél-Korea lesz, vasárnap 7 óra 15 perctől Ausztráliával mérkőzünk, végül pedig a csoportkört kedden 7 órától USA ellen zárjuk. A 16 csapatos tornán a FIBA a jól megszokott lebonyolítást alkalmazza. A csoportkört követően minden gárda a nyolcaddöntőben folytatja, melyek után a győztesek az 1-8., míg a vesztesek a 9-16. pozícióért küzdenek. A legfontosabb nap tehát az U19-es Világbajnokságon is a szerdai. Ahogy az U18-as Eb-n saját bőrünkön is megtapasztalhattuk Szarajevóban, itt mindenki tiszta lappal indul. Válogatottunk is veretlen csoportgyőztesként kritikus perceket élt át a párhuzamos ágon a csoportja utolsó helyét megszerző Belgiummal szemben. Ez jól mutatja azt, hogy bármi történjék az alapcsoportban egy esélye mind a 16 gárdának van a felső ágra kerülésre a FIBA jelenlegi versenyrendszerében. Ez pedig óriási motivációs bázist és egy célt ad, amiért érdemes küzdeni.

 

 

A DVTK hivatalos honlapján Völgyi Péter vezetőedző is a nyolcaddöntők jelentőségét hangsúlyozta. "Óriási különbség, hogy egy évvel idősebbek ellen fogunk játszani, ráadásul halálcsoportba kerültünk, ugyanis Dél-Korea mellett ellenfelünk lesz az Egyesült Államok és Ausztrália is, utóbbi két együttes szerintem mindenképp a döntőben szeretné befejezni a tornát. Az 5 órányi időeltolódás és a hosszú utazás mellett hét meccs van a lábunkban, magyarán nehéz lesz elkezdeni ezt a tornát. A lebonyolítás hasonló, mint az Európa-bajnokságon volt: aki a negyedik meccset nyeri, fölfelé játszik, aki ott kikap, az az alsóházban folytatja. Úgyhogy megmondom őszintén, olyan terveink vannak, hogy a surranó pályán ezt a kulcsmeccset nyomjuk majd meg keményen, ahol olyan ellenfél jöhet szembe, akit már megvertünk tavaly az Eb-n, vagyis a spanyolok vagy a németek. Ez az egyik célunk tehát. Másfelől az Eb-meccsek megmutatták az egyéni hiányosságokat, ezért kielemezve az elmúlt hét mérkőzést, próbálok olyan egyéni feladatokat kitűzni a játékosok elé, amelyekből a csapat is profitálhat." - összegzett a szövetségi kapitány, akihez hasonlóan látta az esélyeket segítője Iványi Dalma is az előbb már idézett interjúban.

 

"Nekünk az EB-szereplés volt idén a fontosabb, oda időzítettük a csapat formáját, és ugyanarra a hőfokra elérni alig pár hét különbséggel nem biztos, hogy újra sikerülni fog, de nem adjuk meg magunkat, minden ellenfelünket igyekszünk majd legyőzni. Most azt mondom, hogy erre leginkább Dél-Korea ellen, rögtön az első csoportmeccsünkön lesz a legnagyobb esély, ha azt a meccset sikerülne behúznunk, akkor a másik csoport másodikjával játszhatnánk a legjobb nyolcba kerülésért, ami így elérhető közelségbe kerülne. Ezzel az eredménnyel, a negyeddöntőbe kerüléssel már elégedett lennék, de bízom abban, hogy akár még ennél is jobban sikerülhet a bangkoki világbajnokság." - jelentette ki Iványi Dalma.

 

A torna hivatalos menetrendje

 

 

A helyszínek

 

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.


Partnereink: