Európa-bajnokság 2019

Dél-Korea ellen kezd a magyar válogatott az U19-es VB-n

2019.07.19. 21:59 | Utánpótlás hírek

Szombaton megkezdődik Bangkokban az U19-es Világbajnokság. Délelőtt 9 óra 30 perctől Dél-Korea lesz az első rivális.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

A magyar válogatott friss Európa-bajnoki ezüstérmesként érkezik erre a kontinenstornára. Ezen generációink kiemelkedő eredménysort tudhat magáénak a 2017-es bourges-i U16-os EB-döntővel, a 2018-as U17-es világbajnoki negyedik helyezéssel, ugyanerről a nyárról az U18-as Eb-bronzéremmel és idén nyárról az U18-as ezüstéremmel. A legnehezebb feladat azonban túlzás nélkül most jön a válogatottak számára. Saját korosztályánál egy évvel idősebbek mérkőznek a lányok, ráadásul brutálisan nehéz alapcsoportban.

 

A nyitó napról Dél-Korea sem könnyű ellenfél, de utána USA és Ausztrália túlzás nélkül a sportág két legmeghatározóbb nemzete. Olyan játékosokat vonultatnak fel, akik közül többen már az Egyesült Államok egyetemi bajnokságában is letették a névjegyüket vagy éppen tavaly az U17-es VB-n villogtak. Az az érdekes helyzet állt elő, hogy tavaly Minszkben az Egyesült Államokkal vívtuk az elődöntőt és Ausztráliával a bronzmeccset. Az amerikaiak hat, az ausztrálok hét fiatal tehetséget hoztak abból a gárdából.

 

 

Kanyarodjunk rá a Dél-Korea elleni összecsapásra. Nagyon sok múlik azon, hogy miként sikerült a mentális és a fizikális regeneráció az Európa-bajnokság után. Tavaly ez kiválóan összejött, de a minszki és az udine-i túrát nem lehet Szarajevóhoz és Bangkokhoz hasonlítani. Ráadásul egy évvel ezelőtt ez a generáció abszolút a korosztályában versenyzett a Világbajnokságon. Eközben pedig az a torna kiválóan illeszkedett az Eb-re való felkészülésbe. Idén az eredményre fókuszáltabb torna az Eb volt, melyen nagy sikerrel vagyunk túl.

 

A fentieket a számok is alátámasztják. Válogatottunk a kontinenstornán 78.0 pontot (44.3%-os mezőnymutatóval), 43.6 lepattanót és 20.3 gólpasszt átlagolt, amihez 12.1 szerzett labda társult meccsenként. Önmagukban ezek a számok kevesebb kapaszkodót jelentenek, de nézzük őket a rangsorokban. A magyar lányok a spanyolok mögött a második legnagyobb pontátlagot szállították. A mieinké lett a legjobb mezőnymutató átlaga, ahogy a triplák terén is az élen zártunk a 6.4 értékesített hárompontos átlaggal. A lepattanók terén a 10. legmagasabb az átlagunk, viszont a gólpasszok terén az első és a szerzett labdák terén is a harmadik legjobbnak bizonyultunk. A fontos mutatókat összegző teljesítmény-indexek terén mindez azt jelenti, hogy 94.1-es átlaggal a mieinké lett a legmagasabb mutató.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

Dél-Korea ezen generációja számára az elmúlt időszak nem ennyire diadalmas. Tavaly az Ázsia-bajnokságon úgy lettek negyedikek, hogy nem tudták megszorongatni Kínát, Japánt, illetve az ázsiai mezőnyhöz a közelmúltban csatolt Ausztráliát. Nekik ez az igazi fokmérő, hiszen az ötödik helytől lefelé az ázsiai mezőnyben olyan gárdák sorakoznak fel, akiket nekik rutinból illik verni. Az egyéni teljesítményeket nézve ezen generáció legnagyobb neve Jihyun Park, aki tavaly már a felnőtt VB-n is bemutatkozott. Őt minden FIBA beharangozó is méltatja, a 2018-as kontinenstorna második legeredményesebb játékosának bizonyult. A 16 pont, 7.5 lepattanós átlaga is a 185 cm magas fiatalt korosztálya legnagyobb reménységéve teszi hazájában. Az irányítójuk Sohee Lee pedig a harmadik legtöbb gólpasszal zárt a korosztályos Ázsia-bajnokságon.

 

Sokáig azt mondtuk, hogy az európai csapatoknak, köztük a magyar válogatottaknak is, nem könnyű játszani a nagy tornákon ázsiai rivális ellen. A nagy sebesség, a hihetetlen lábmunka, a rengeteg mezőnykísérlet, köztük különösen az extra triplák és a védekezést adót harcmodor olyan szokatlan, ami magában hordozza a meglepetést. Tavaly éppen Völgyi Péter együttese cáfolt rá részben erre, amikor az U17-es Vb negyeddöntőjében Japánt sikerült legyőzni. Részben azokat az erényeket mutatva, amiket a rivális erősségeiként emeltünk ki. Ha válogatottunk kellően fel tudott frissülni az Eb óta, akkor lehet esély. Óriási a tét, hiszen USA és Ausztrália társaságában minden lehetőséget meg kell ragadni.Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: