Európa-bajnokság 2019

Nem a légióskorlátban látja az orosz gondok megoldását a Jekatyerinburg vezetője

2019.07.20. 18:54 | Oroszország

Maxim Ryabkov, az UMMC Jekatyerinburg klubigazgatója adott egy hosszú interjút az egyik ismert orosz sportlapnak a női kosárlabda válogatott szerepléséről. A sportvezető helyzetértékelésében hangsúlyozta, nem a légiósok további korlátozásában látja az előrelépés kulcsát.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

Oroszország csalódást keltő teljesítményt nyújtott a kontinenstornán. Nem csak az érmekről maradtak le, de végül az olimpiai selejtezőről is. Ez azt jelenti, hogy női kosárlabdában egymást követően a második olimpiáról fognak hiányozni. Ez korábban elképzelhetetlen lett volna. Az interjúban a sportvezető hangsúlyozta, hogy a selejtező jól sikerült, de az Eb-n a lehető legnehezebb csoportba kerültek. A tervezett alapcsapatból négy játékossal nem számolhatott a szakmai stáb. Ők a honosított Jamierra Faulkner, illetve a Beglova, Petrushina, Tikhonenko trió. Ráadásul a két szupertehetség, tehát Maria Vadeeva és Raisa Musina sem tudta az egész felkészülést végig dolgozni a társaival.

 

„A protekcionizmus az élet igen sok területén előremutató, de a sportban véleményem szerint szükség van egyfajta nyitottságra. Amikor a játékosokat „üvegházban” neveljük a nemzeti bajnokságban, akkor nehéz felmérni, hogy a dzsungelben, tehát egy Eb-n, Vb-n vagy Olimpián tudnak-e meccsről meccsre kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani.” – mondta Ryabkov, aki a beszélgetés során hozzátette: a Maria Stepanova nevével fémjelzett aranygeneráció nem élvezett semmilyen védelmet, sőt többeknek légiósként kellett megállni a helyüket, mégis eredményes válogatottat alkottak.

 

 

„Ott vannak a szerbek, akiknek mind a 12 játékosuk külföldön játszik. A nemzeti versenyrendszer gyengesége mégsem gátolta mag őket abban, hogy 2015-ben Európa-bajnokok, 2016-ban olimpiai bronzérmesek legyenek. A svédeknél szintén mind a 12 játékos légiós. A belgáknál, akik elütöttek minket az elődöntőtől pedig a nyolc legjobb máshol játszik, ahogy egyébként a spanyoloknál is.”- jelentette ki a sportvezető, aki ezt követően hozzátette: véleménye szerint ráadásul a légiós korlátozás a nézőknek sem vonzó, akik folyamatosan a legjobbakat akarják látni. Az Orosz Kupa iránt például, ahol egyáltalán nincs légiós, jelentősen visszaesett az érdeklődés. Presztízsét veszítette ugyanis a sorozat.

 

„A korlátozás nem megoldás semmire, sőt inkább úgy érzem a viszályára fordulhat. Ezt mutatja számomra az Eb végeredménye is. Az orosz válogatott 12 fős keretből 11-en játszanak otthon, a törököknél mind a 12-en. Ez a két csapat játszotta 2011-ben a döntőt. Az utolsó olyan finálé volt, mielőtt mindkét országban elkezdtek volna különböző szabályozásokkal korlátozásokat bevezetni és a felnőttekhez felkerült volna az első „védettséget” élvező generáció.” – összegzett a sportvezető.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: