Európa-bajnokság 2019

Összefoglaló a FIBA sorozatok sorsolásáról

2019.07.23. 19:21 | Európa, EuroLiga, Európa Kupa

Kedden rendezték Münchenben a FIBA sorozatok sorsolását. Minden magyar érdekeltségű történésről beszámoltunk, most következzen a nap teljes összefoglalója.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

Kezdjük az Euroligával. A magyar csapatok közül a Sopron Basket a főtáblán kezdi meg a szereplését, ahol a B-csoportba nyert besorolást. Ezt nyugodtan nevezhetjük a bajnokcsapatok ágának.

 

A riválisok között szerepel ugyanis a francia bajnok Lyon, a török bajnok Fenerbahce, az olasz bajnok Famila Schio és a spanyol bajnok Girona. Mellettük ebben a négyesben találjuk a Dinamo Kurszkot, illetve a Botas - Gdynia és a Lattes Montpellier - Olympiacos selejtező győztese is ide kerül.

 

 

Az Euroliga selejtezőjében az Aluinvent DVTK a Reyer Veneziával mérkőzik a főtábláért. A továbbjutó az A-csoportba kerül a a címvédő UMMC Jekatyerinburg, a Castors Braine, az USK Praha, a Cukurova, a Bourges, a Nagyezsda Orenburg és a TTT Riga mellé.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball 

 

Azt már a kalapok kihirdetésénél tudtuk, hogy az egyik párosítás a Botas és az Arka Gdynia között lesz az EL-selejtezőjében. Innen a vesztes ugyanis majd az Európa Kupa Keleti Konferenciájába kerül. A másik négy csapatból pedig kettő az Európa Kupa Nyugati Konferenciájában folytatja.

 

A keddi sorsoláson eldőlt, hogy az Euroliga főtáblájáért Aluinvent DVTK - Reyer Venezia és Lattes Montpellier - Olympiacos párharcok lesznek. Kuparendszerű, oda-visszavágós rendszerben bonyolítják le a selejtezőt. A győztes az Euroliga főtáblán folytatja. A vesztesek pedig az Európa Kupa Nyugati Konferenciájában.

 

A továbbjutó a DVTK ágáról az Euroliga főtábláján az A-csoportbaa kerül. A selejtezőt elveszítő alakulat pedig a PEAC-Pécs, a Basket Landes és a spanyol Cadi La Seu mellett folytatja az Európa Kupa főtábláján.

 

Érdekesség, hogy az Aluinvent DVTK és a Reyer Venezia az elmúlt évadban az Európa Kupában csoportriválisok voltak. Mindkét csapat nyerte hazai meccsét. Novemberben az olaszok 92-75-ös sikert arattak, majd decemberben Miskolcon a DVTK máig emlékezetes nagyszerű csatában 63-61-re múlta felül riválisát.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

Ahogy a fenti táblázat is mutatja az Európa Kupa kapcsán. A magyar együttesek közül a CMB Cargo UNI Győr az F-csoporba került a spanyol bajnoki ezüstérmes, nagy múltú Salamanca, illetve a spanyol élvonal egy másik képviselője a Gernika mellé. A csoport negyedik tagja a portugál bajnok Olivais Coimbra.

 

A H-csoportban akár két magyar csapat is lehet, bár bízzunk benne, hogy csak egy lesz. Az ugyanis azt jelenti, hogy az Aluinvent DVTK sikerrel vívta meg az Euroliga selejtezőjét. Ebbe a négyesbe kerül ugyanis a DVTK - Reyer Venezia párharc vesztese a PEAC-Pécs, a Basket Landes és a spanyol Cadi La Seu mellé.

 

A "G" jelű négyesbe nyert besorolást a VBW CEKK Cegléd. Ide is kerül egy gárda az Euroliga selejtezőjéből. A Lattes Montpellier - Olympiacos párharc vesztese bizonyíthat ebben a négyesben, ahol még a Cegléd mellett a jelentősen megerősített spanyol Valencia, illetve a belga Namur szerepel.

 

Az I-csoportban követhetjük az Atomerőmű KSC Szekszárd szereplését. Két német csapat is ebbe a négyesbe nyert besorolást, ők a Keltern és a Herner TC. A negyedik tagja a csoportnak a BBC Sint Katelijne Waver.


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: