Európa-bajnokság 2019

Bemutatkoznak Eb-selejtezőbeli csoportellenfeleink

2019.07.30. 12:04 | Magyar válogatott | Írta: Nagy Norbert

Múlt héten sorsolták a 2021-es Európa-bajnokság selejtezőinek csoportjait. A magyar válogatott ellenfelei Szlovákia és Hollandia lesznek. Ismerkedjünk meg a két riválissal.

 

Fotó: FIBA.Basketball

 

Bár időrendben később találkozunk, de kezdjük Szlovákiával, hiszen hozzájuk sokkal nagyobb a szakmai kötődés. Szlovákia tavaly novemberben hazai pályán Montenegróval szemben 68-62-re alulmaradt sorsdöntő Eb-selejtezőn, így nem jutott ki a 2019-es kontinesntornára. Ezt követően Peter Kovacik szövetségi kapitány munkáját megköszönték. A helyét Juraj Suja, a bajnoki címvédő MBK Ruzomberok vezetőedzője vette át. Az új szakmai stáb júniusra szervezett egy hosszabb összetartást, melyre fiatal keretet állítottak össze.

 

Sérülés miatt Beáta Janoąčíková, ®ofia Hruąčáková és Terézia Páleníková nem állt rendelkezésre. A helyükre Alice Moravčíková és Alexandra Haąková érkezett. Moravčíková ezzel debütált a felnőtt csapatban. Mellette még négy újoncot avattak Laura Horvátová, Michaela Baláľová, Dominika Drobná és Michaela Raková személyében. Bár nem voltak ott az Eb-n, de szakmai cél volt minőségi ellenfelekkel mérkőzni az összetartás alatt. Az Eb-mezőnyéből így Szerbiával, Szlovéniával és Csehországgal is megmérkőztek.

 

Szlovákiában a női klubkosárlabdázását nagyon komoly financiális problémák jellemzik. Mi is hírt adtunk arról, hogy mindössze hat csapattal rendezik meg az élvonal küzdelmeit. Ugyanakkor így is komoly értékeik vannak az utánpótlásban. Ezt jól mutatja a kassai fiatalok eredményes szereplése az EWBL és a CEWL sorozatokban. Juraj Suja nem titkolt célja a fiatalítás. A 2017-es Eb-n középdöntőt játszó válogatottjuk a mezőny egyik legidősebbje volt. Természetesen ekkor még Zuzana Zirkova is rendelkezésre állt. Most a légióskodó rutinosabb különítmény már feltörekvő fiatalokkal egészülhet ki, akik közül többekkel találkoztunk például az Universiadén.

 

 

Hollandia az utóbbi években rengeteget fejlődött a női kosárlabdában. Az utánpótlásra komoly hangsúlyt fektettek és áldoztak is annak a fejlesztésére. Rendelkeznek egy extra generációval, amely a szupertehetségük Laura Westerik vezetésével tavaly Sopronban U20-as Európa-bajnoki bronzérmes lett. Abból a keretből többen kiöregedtek, de akik a mostani gárdát alkotják, ők is ütőképesek. Két hete jártak Székesfehérváron és itt az egyik mérkőzést meg is nyerték a mieink ellen. A csapataik jó szerkezetűek, minden korosztályban van minőségi centerük. Gyors lábmunkára épülő kellemetlen védekezésük pedig nehéz perceket okoz riválisaiknak.

 

A felnőtt válogatottjuk a 2017-es selejtezőben Spanyolország és Ukrajna mögött a harmadik lett, Bulgáriát előzték meg. A hazai szurkolók számára a ZTE NKK centere Janis Ndiba a legismertebb név. Azok pedig, akik a tengerentúli kosárlabdát követik, természetesen Emese Hof nevére kapják fel a fejüket. Ő a Phoenix Mercury-nál is lehetőséget kapott a bizonyításra. A legjobbaik ráadásul már most jegyzett ligákban játszanak. Chatilla van Grinsven a spanyol élvonalban, Kourtney Treffers Lengyelországban bizonyított. Hazai pályán mindenkire veszélyesek. Érdekesség, hogy Ukrajna ellen még a harmadik negyedben is vezettek, a spanyolokat pedig 8-9 pontos hátrányban követték. Ha egy magasabban jegyzett gárda nem koncentrál eléggé, kellemetlen meglepetés is érheti.

 

Összességében tehát azt lehet mondani, hogy nagyon csalóka a csoportunk. A női szakágat csak nagyvonalakban követők könnyen elintézhetik azzal, hogy két ellenfelünk 2017-ben sem kvalifikált, így nincs mitől tartani. Ez viszont nem igaz. Mindkét rivális alkalmas arra, hogy könyörtelenül kihasználjon bármilyen megingást. Adódjon az sérülésekből vagy pillanatnyi koncentrációs kihagyásból. Maximális felkészülés és odafigyelés érhet csak Európa-bajnoki szereplést. Nem szabad, hogy az emlékezetes szerbiai szereplés és 7. hely után szurkolóként elbízzunk magunkat egy ilyen selejtező kezdete előtt. Komoly feladat előtt állnak ugyanis játékosok és a szakmai stáb is.
 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 


A csoportok beosztása:

A-csoport: Izland, Szlovénia, Görögország, Bulgária
B-csoport: Izrael, Svédország, Montenegró
C-csoport: Svájc, Oroszország, Bosznia-Hercegovina, Észtország
D-csoport: Románia, Olaszország, Csehország, Dánia
E-csoport: Litvánia, Szerbia, Törökország, Albánia
F-csoport: Lengyelország, Nagy-Britannia, Fehéroroszország
G-csoport: Portugália, Belgium, Ukrajna, Finnország
H-csoport: Hollandia, Magyarország, Szlovákia
I-csoport: Németország, Lettország, Horvátország, Macedónia

 

Menetrend

 

1. forduló
2019. november 14., csütörtök
Hollandia - Magyarország

 

2. forduló
2019. november 17., vasárnap
Magyarország - Szlovákia

 

4. forduló
2020. november 15., vasárnap
Magyarország - Hollandia

 

5. forduló
2021. február 4., csütörtök
Szlovákia - Magyarország
 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: