Európa-bajnokság 2019

A 7. hely a tét a lengyelek ellen

2019.08.10. 23:59 | Utánpótlás hírek

Vasárnap 17 óra 30 perctől Lengyelország ellen lép pályára a 7. helyért kiírt találkozón a magyar válogatott az U20-as Európa-bajnokságon.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

Egy hosszú menetelés érkezik a végéhez vasárnap a lengyelek elleni helyosztóval. A válogatottunk rendkívül nehéz ágon teljesítette eddig a tornát, hiszen három közvetlen topcsapattal is megmérkőztek Gáspár Dávid tanítványai. A magyar lányok játszottak Belgiummal, Franciaországgal és Spanyolországgal. Mindhárom találkozó hatalmas küzdést hozott, ahol mindent kiadtak magukból a mieink. Szombaton az 5-8. helyért a spanyolok ellen is sikerült két és fél negyeden át kiegyenlített meccset vívni.

 

Kulcsfontosságú volt a spanyolokkal megvívott csata során, hogy végig tartottuk a lépést a lepattanók terén. Különösen a támadólepattanók magas száma hangsúlyos. Emellett az első félidőben a 39 pontunkból 10 született indításokból. A második félidőre visszaesett a mezőnymutató, a 31 kísérletből mindössze 10 lett sikeres. Különösen a triplák hiányoztak, amelyekből a második 20 percben egy sem ért célt. Összességében azonban a spanyol meccsre lehet építeni a lengyelek elleni felkészülésben.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball

 

A lengyelek egy igencsak hullámzó tornát teljesítettek. A csoportkörben simán verték a svédeket, de 20 pont feletti különbséggel kaptak ki az oroszoktól és a csehektől. Utána a nyolcaddöntők legnagyobb meglepetését okozva búcsúztatták a hollandokat, hogy utána a belgák ellen is legyen három jó negyedük, majd simán kikapjanak a szerbektől. A nyilatkozatok alapján a stábjuk elsősorban a kiegyensúlyozatlanságra hívta fel a figyelmet, amely vélhetően arra vezethető vissza, hogy kevesen kapnak a legjobbjaik közül igazán minőségi percet a legmagasabb szinten. Ennek megfelelően pedig nem tudják meccsről meccsre a topformát megfutni. Ezzel a jelenséggel egyébként évről évre szinte a teljes középmezőny küzd U20-as szinten.

 

 

A lengyel válogatott nagy erőssége, hogy a Wisla Krakow-ból ismert 1-es, 2-es poszton bevethető Alicja Grabska, illetve 2-es, 3-as poszton a poznan-i duó (Liliana Banaszak, Karolina Stefanczyk) nagy sebességű, ponterős játékot tud hozni. Ehhez egy agresszív védekezés párosul jó lepattanózással. Igaz, többször választanak egyéni megoldásokat támadásban. A negyedik legtöbb lepattanót szedték eddig a tornán, ami komoly fegyverük. A padjukról átlagban több, mint 21 pont érkezett. Bár az előzőekben három játékost külön is kiemeltünk, de egy-egy meccsen eddig a tornán a cserék közül is többen megvillantak. Nem könnyű felkészülni ellenük.


Egy nagy torna záró napja mindig különleges versenyhelyzet. Itt már minden arról szól a helyosztókon, hogy mely gárdák tudják az utolsó erőtartalékaikat jobban mozgósítani. Mivel nálunk a küzdésre, az egységre nem lehet panasz, így ezen a téren kifejezetten erősek lehetnek a magyar lányok.

 

Fotó: FIBA.Basketball

Fotó: FIBA.Basketball


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: