Európa-bajnokság 2019

Alakul a WNBA játékosok új kollektív-szerződése

2019.08.15. 22:23 | WNBA

Az elkövetkezendő időszak egyik legizgalmasabb kérdése az lesz a tengerentúli női kosárlabdát tekintve, hogy a WNBA játékosok érdekvédelmi szervezete és a liga vezetői meg tudnak-e állapodni az új kollektív-szerződés (CBA) részleteiről. A régi megállapodás október 31-én jár le.

 

Fotó: www.reviewjournal.com

Fotó: www.reviewjournal.com

 

A WomensHoopsWorld szaklap közölt egy részletes összeállítást a tárgyalások jelenlegi menetéről. A liga új kommiszárja Cathy Engelbert és a játékosokat képviselő szervezet elnöke Nneka Ogwumike, illetve ügyvezetője Terri Jackson Las Vegasban tárgyaltak az All-Star gála alatt. Azon kivételes egyeztetések egyike volt, mely után mindkét fél elégedetten nyilatkozott. Mivel rengeteg játékos és a csapatok vezetői is Las Vegasban tartózkodtak, így valóban előremutató egyeztetéseket lehetett folytatni.

 

Ogwumike is elmondta, hogy a játékosok részéről a kollektív-szerződéssel kapcsolatban rengeteg kérdés hangzott el. A szakszervezet jogi csapata kemény munkát végzett, hogy a hosszú, bonyolult dokumentumot érthető formában összefoglalja az érdeklődőknek. Ogwumike nyilatkozata alapján ez jól sikerült és így ténylegesen a problémák megoldására koncentrálhattak.

 

 

Terri Jackson a játékos-szakszervezet ügyvezetője arról beszélt a szaklapnak, hogy három területen szeretnék érvényesíteni az akaratukat. A fizetéseket nézve, az un. játékos tapasztalat, élmény kérdése, illetve az egészségügyi helyzet, ellátás terén. Jackson sajnálatát fejezte ki, hogy a közbeszéd a fizetések kérdésénél leragadt a WNBA tekintetében. "Ha csak a fizetésekről lenne szó, akkor várhattunk volna 2021 végéig." - tette hozzá az igazgató-asszony. Véleménye szerint a másik két terület sokkal fontosabb.

 

A "játékos élmény, tapasztalat" kevésbé megfogható tényező. Ide tartozik például a versenynaptár vagy a csapatok utazása. Sokkal szellősebb naptárat szeretnének az egyébként is leterhelt játékosok. Az utazásokhoz pedig valamilyen támogatást várnak. Jelenlegi a WNBA csapatok kereskedelmi járatokkal repülik keresztül-kasul az USA-t. Rengeteg a késés, szinte minden hétre jut olyan hír, hogy nem érkezett meg egy csapat időben a mérkőzése helyszínére vagy nem tudott megfelelően edzeni. Ha egy gárdának 3-4 naponta vannak meccsei, szinte garantált, hogy legalább egyszer valahol meg fog csúszni.

 

A megfelelő egészségügyi támogatás részben összekapcsolódik az előző két ponttal. Csökkenteni kell a játékosok terhelését, mert az egész éves folyamatos játék (USA + Európa vagy Ázsia) rendkívüli sérülés-veszélyt hordoz magában, amit a WNBA embertelen naptárja tovább fokoz. Ha nem kellene anyagi okokból a holtszezonban USA-t elhagyniuk a játékosoknak és a nyári menetrend is kedvezőbb lenne, statisztikailag kimutathatóan csökkenteni lehetne a sérülések számát.

 

Az előbbiek mellett nagyon fontos a mentális felkészítés. Legutóbb Liz Cambage depressziója került a címlapokra, de Oddysey Sims visszaeső ittas vezetése és a sorra napvilágot látó erőszakos cselekedek, nem csak rossz reklámot adnak, de azt mutatják, hogy ezen a téren valami nincs rendben. A ligától a játékosok azt várják, hogy felálljon egy szakember-gárda, akihez probléma esetén lehet fordulni.

 


Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Honlap:
Kérjük, írja ide a képen látható karaktereket:


Az IP címedet megjegyezzük, de ezt csak a komment spam jellegének vizsgálatához használjuk fel.
WBASKET24 - Friss hírek röviden


Partnereink: